Zasilacz- drukarka Canon iP1000

danielwdaniel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 9
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 0:30

Zasilacz- drukarka Canon iP1000

Postautor: danielwdaniel » ndz 25 mar 2007, 15:38

Witam, poszukuję tranzystora do zasilacza - przetwornicy 230V AC/ 24V DC
- Jak poszukać jego dane katalogowe, lub czym go zastąpić ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 26 mar 2007, 19:58 przez danielwdaniel, łącznie zmieniany 1 raz.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 25 mar 2007, 17:13

Po pierwsze przydaloby sie oznaczenie - chyba ze tranzystor jest rozerwany albo w ogole go nie ma - wtedy trzeba by wiedziec gdzie on pracuje (i czy na pewno jest to tranzystor).
Pozdr.

danielwdaniel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 9
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 0:30

Postautor: danielwdaniel » ndz 25 mar 2007, 20:56

:oops: Plama! sam sobie się podobam zapomniałem podać typ , myślę, że jest to tranzystor - K3728 . Palił się bezpiecznik w jego miejsce wstawiłem żarówkę 60W/230V i ona świeciła pełnym "blaskiem" czyli bało zwarcie i tak pokazywał miernik podniosłem diody jednym końcem okazały się dobre za diodami zwarcie było nadal, po wylutowaniu tranzystora zwarcie znikło a sam tranzystor ma pełne zwarcie. Sama drukarka wydaje się być OK. bo bodałem jej zasilanie z małego akumulatora 24 V i już kilka dni drukuje.
Pozdrawiam.

danielwdaniel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 9
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 0:30

Postautor: danielwdaniel » ndz 25 mar 2007, 21:11

Próbuję wysłać załącznik - fotka płytki
Załączniki
zasilacz1.rar
(42.04 KiB) Pobrany 390 razy

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

zasilacz drukarki

Postautor: PI » ndz 25 mar 2007, 21:14

Witam; jest to N-kanałowy MOSFET 900V/2A/25W,a więc tranzystor o dośc niewygórowanych parametrach. Jest bardzo mozliwe, że da sie go kupic w jednym z wielu sklepów internetowych. Nie bedzie tez problemu z zastosowaniem zamiennika z serii STPxxxxx lub IRFxxxxxx. Napięcie 900V jest lekko przesadzone, bo zazwyczaj w tych układach wystarczaja tranzystory z Udsmax w granicach 600 - 800V. Podaje kilka adresów
impelshop.com.pl www.aprovi.com.pl www.tme.pl www.lewandowscy.pl www.cybor-tech.com.pl www.huma.com.pl
Jedna ważna sprawa - rzadko sie zdarza, że tranzystor uszkadz się tak "sam z siebie"; dobrze jest zastanowic sie nad ewentualna przyczyną. Może to byc np. uszkodzenie lub istotna zmiana parametrów jakiegos elementu w układzie (głównie po "gorącej" stronie przetwornicy). Wybierając zamiennik, trzeba szukac tranzystora izolowanego - bo taki jest oryginał. W innym przypadku moga byc problemy z prawidłowym odizolowaniem od radiatora.
PI

danielwdaniel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 9
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 0:30

Postautor: danielwdaniel » ndz 25 mar 2007, 21:54

dzięki za zainteresowanie, pod wskazanymi adresami tego tranzystora nie znalazłem.Z tym typem tranzystorów jeszcze nic nie robiłem (zielony jestem) , mam podobny gabarytowo tranzystor z innej przetwornicy jest oznaczony "K1603" wydaje się być podobny ale czy można go zamienić?
Pozdrawiam.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

zas drukarki

Postautor: PI » ndz 25 mar 2007, 22:53

2SK1603 to prawie to samo, co 2SK3728. Co do innych zamienników - np produkcji ST: oznaczenie np. (ST)P4NA80ZPF. Litery ST moga nie wystepowac, 4 to dop. prąd drenu=4A, 80 to wyróznik dop. napiecia Uds, tu wynosi ono 80x10=800V. Wystepowanie na końcu litery F oznacza obudowę izolowaną. Stosowanie tranzystora w innej - nieizolowanej obudowie jest mozliwe, ale może naruszać normy bezpieczeństwa uzytkowania - co jest bardzo ważne!!!

danielwdaniel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 9
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 0:30

Postautor: danielwdaniel » ndz 25 mar 2007, 23:05

"mój" tranzystor jest wolno-stojący bez radiatora i całe urządzenie nie posiada metalowych części dostępnych gołą ręką.
Pozdrawiam.

danielwdaniel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 9
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 0:30

Postautor: danielwdaniel » pn 26 mar 2007, 11:31

Witam ponownie, znalazłem jeszcze "zwartą" diodę oznaczoną na płytce jako ZD1, a opis na niej "B27" - jeśli dobrze poszukałem to jest to dioda zabezpieczająca o napięciu 27 V . Czy można tu założyć diodę złożoną np. z dwóch innych by uzyskać tą sumę napięć 27V ?
Pozdrawiam.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

drukarka

Postautor: PI » pn 26 mar 2007, 12:10

Witam; teoretycznie tak, ale nie powinno byc problemu z kupnem diody 27V. Warunki pracy elementów po "goracej" stronie przetwornicy są w zasadzie krytyczne i tu trzeba unikac eksperymentów.
PI


Wróć do „Kupię / poszukuję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron