Przejściówka analog

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
MarekM
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 86
Rejestracja: śr 24 lis 2004, 18:51
Kontaktowanie:

Przejściówka analog

Postautor: MarekM » ndz 18 wrz 2005, 12:41

Potrzebuję zaadoptować do komputera starszej generacji z wyjściem HD9F (opis niżej), monitor standardowy o wejściu analogowym HD15M (opis też niżej). Szukam jakiejś dokumentacji do wykonania tego interfejsu lub wskazania, gdzie takowy nabyć.

Wyjście sterujące starego typu HD9F:
PIN-1 GND
PIN-2 N.C.
PIN-3 VIDEO INPUT RED
PIN-4 VIDEO INPUT GREEN
PIN-5 VIDEO INPUT BLUE
PIN-6 N.C.
PIN-7 N.C.
PIN-8 HORIZ./COMPOSITE SYNC.
PIN-9 VERTICAL SYNC.

Wejście sterujące w monitorze HD15M:
PIN-1 VIDEO INPUT RED
PIN-2 VIDEO INPUT GREEN
PIN-3 VIDEO INPUT BLUE
PIN-4 N.C.
PIN-5 GND
PIN-6 RED GND
PIN-7 GREEN GND
PIN-8 BLUE GND
PIN-9 N.C.
PIN-10 SYNC.GND
PIN-11 MONITOR IDENT (GND)
PIN-12 N.C.
PIN-13 HORIZ. SYNC
PIN-14 VERTICAL SYNC.
PIN-15 N.C.

Z góry dzięki za pomoc.
marecki

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 18 wrz 2005, 17:39

???... Patrzac na opis pinow tego "starego" zlacza mam wrazenie ze wystarczy polaczyc odpowiednie R,G,B, H sync i V sync :D
Ale moge sie mylic ...
Szczerze mowiac nie wiem co to za "stara generacja" wyjscia.
Dotychczas myslalem ze sa tylko 3 rodzaje: Hercules, VGA i DVI.
Chetnie sam sie dowiem co to za cudo.
Pozdr.

MarekM
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 86
Rejestracja: śr 24 lis 2004, 18:51
Kontaktowanie:

Postautor: MarekM » czw 22 wrz 2005, 10:25

Niestety to co proponujesz, było sprawdzone przed postem i nie daje efektów. Dowcip w przypadku HD9F polega na wspólnej masie jako punkt odniesienia. Przy HD15M masy są rozdzielane i nie są na tym samym poziomie galwanicznym. W takim przypadku nie wolno łączyć mas razem. Dlatego też, poszukuję przejściówki aby wyjście komputera HD9F (opis), podłączyć do standardowego monitora. A jeśli chodzi o typy złącz to więcej informacji znajdziesz tu: www.hardwarebook.net
Tylko według tego co jest na tej stronce zamieszczone wygląda mi to na system CGA a nie VGA. Może się mylę i dlatego proszę o pomoc.
8)
marecki

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » czw 22 wrz 2005, 19:32

Male sprostowanie: Sprawdzilem - masy na zlaczu VGA (tak jak zreszta przypuszczalem) SA polaczone wszystkie razem: GND, RGND, GGND, BGND i SGND.
Wiec jesli podpiecie "wprost" nie pomoglo to moze rzeczywiscie to jest CGA i problem raczej lezy w typie sygnalu: CGA (wg. HwB) ma poziomy TTL i 16 kolorow a VGA jest analogowe :(
Poziomy TTL jakie sa wiadomo, natomiast AFAIK poziomy VGA to 0,7Vpp albo 1,5Vpp
Moze dzielniki rezystorowe pomoga??
Proponuje pomierzyc poziomy sygnalow i dopasowac je do poziomow VGA.
A z pinem Intensity - moze sprobowac 3 diody ktore beda "obnizaly" poziom wszystkich linii przy stanie niskim linii Intens??
Moze to wszystko dziwne pomysly ale moze warto sprobowac... A patrzac na opisy interfejsow, takie wlasnie mi sie na poczatek nasuwaja.

Pozdr.

MarekM
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 86
Rejestracja: śr 24 lis 2004, 18:51
Kontaktowanie:

Postautor: MarekM » pt 23 wrz 2005, 17:09

Dzięki za sugestie. Kolega mój problem rozwiązał b. prosto, wynalazł i zamontował monitor LCD z wejściem VGA 9 pin. Wszystko działa prawidłowo. Mea culpa.
Zamykam post. :shock:
marecki


Wróć do „Podzespoły i układy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości