Przetwornica z 230v na 115V

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Artur.
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 7
Rejestracja: sob 19 sie 2006, 18:37
Lokalizacja: Polichno

Przetwornica z 230v na 115V

Postautor: Artur. » śr 23 sie 2006, 6:05

bardzo prosze o namiary lub o schemat ideowy od zrobiena takieg przetfornika bardzo prosze o łatfą i dobrą konstrukcie Dziekuie

rallus
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Posty: 132
Rejestracja: ndz 10 paź 2004, 19:52
Lokalizacja: Knurów

Postautor: rallus » śr 23 sie 2006, 10:14

Napisz do czego ta przetwornica ma służyć. Czy na wyjściu ma być napięcie stałe czy przemienne. Być może wystarczy ci zwykły transformator.

Artur.
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 7
Rejestracja: sob 19 sie 2006, 18:37
Lokalizacja: Polichno

Postautor: Artur. » czw 24 sie 2006, 22:25

potrzebuje obojetnie gdysz bedzie to zastosowane do diud LED z kąt moge wziąś taki transformator

K.B
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 44
Rejestracja: śr 27 kwie 2005, 22:37
Lokalizacja: Łańcut

Postautor: K.B » pt 25 sie 2006, 0:15

A po co chcesz zastosować do ledów transformator jak one przecież potrzebują prądu stałego a nie zmiennego poza tym transformator jest duży , ciężki i grzeje się bardzo z biegiem upływu czasu. Czyż nie łatwiej będzie zastosować prosty regulator liniowy na stabilizatorze LR8N3 o maxymalnej wydajności prądowej do 30mA co oznacza , że można go obciążyć 20mA diodą leda , a wymaga zaledwie 2x oporników do tego jeszcze jakiś mostek prostowniczy na wejściu i gotowe. Pełną dokumentację na temat tego układu masz tutaj : http://www.supertex.com/pdf/datasheets/LR8.pdf , a dostępny jest tutaj : http://www.allegro.pl/item122037555_lr8 ... _440v.html za jedyne 8,00zł lub tutaj : http://www.allegro.pl/item122451633_lin ... lr8n3.html tańszy o 51gr.

Artur.
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 7
Rejestracja: sob 19 sie 2006, 18:37
Lokalizacja: Polichno

Postautor: Artur. » pt 25 sie 2006, 16:52

Dzieki za pomoc ale ja potrzebuje zasilić aż 35 diud Led chodzi mi o co takiego do tych diud

DANThE
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1
Posty: 37
Rejestracja: pt 28 lis 2003, 18:16
Kontaktowanie:

Re:

Postautor: DANThE » pt 25 sie 2006, 21:28

O kurczę ale temat!!

Moja propozycja - mostek prostowniczy, rezystor, diody szeregowo. Oczywiście mostek 1A/600V lub 4 szt. 1n4007, rezystor 10k/5W też da radę niezależnie od koloru użytych diod.
Załączniki
bez trafa.GIF
(2.15 KiB) Pobrany 2233 razy

rallus
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Posty: 132
Rejestracja: ndz 10 paź 2004, 19:52
Lokalizacja: Knurów

Postautor: rallus » pt 25 sie 2006, 21:36

Można to jeszcze bardziej uprościć. 35 diód led czerwonych połączyć szeregowo, do tego podłączyć w szereg 1 diodę 1N4007 i rezystor 2 kohm o mocy 2W i po sprawie. Dla innego kolory led trzeba trochę przeliczyć wartość rezystora.

DANThE
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1
Posty: 37
Rejestracja: pt 28 lis 2003, 18:16
Kontaktowanie:

Postautor: DANThE » sob 26 sie 2006, 0:54

Moim zdaniem przy jednej diodzie migotanie jest już zbyt wyraźne, nawet w wersji z mostkiem przydałby się niewielki kondensator np. 4,7uF/400V.

Artur.
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 7
Rejestracja: sob 19 sie 2006, 18:37
Lokalizacja: Polichno

Postautor: Artur. » sob 26 sie 2006, 17:31

dzieki za pomoc nareszczie ktoś napisał coś konktrtnego gdysz jestem zalogowany na jeszcze inei stronie i tam milczą na mui temat

DANThE
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1
Posty: 37
Rejestracja: pt 28 lis 2003, 18:16
Kontaktowanie:

Postautor: DANThE » sob 26 sie 2006, 22:58

Proszę jednak kolego Artur. o nieco staranności przy pisaniu, ja jestem wzrokowcem i od pewnego czasu robię coraz więcej błędów, zapewne pod wpływem forum dyskusyjnych. Mam zwyczaj czytania tego co napisałem, w końcu te posty czyta sporo osób, lepiej się nie wstydzić i/lub dostać uwagę od moderatora.

Pozdrowienia - Daniel

P.S. Piszę też na innym forum. :D

Bęben
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3
Posty: 15
Rejestracja: sob 09 wrz 2006, 21:42
Lokalizacja: Warszawa

pismo

Postautor: Bęben » wt 12 wrz 2006, 19:52

Hmmm, jestem za tym aby reprezentowac jakis poziom,
starajcie sie troche o pismo...
Drum

Artur.
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 7
Rejestracja: sob 19 sie 2006, 18:37
Lokalizacja: Polichno

Postautor: Artur. » wt 12 wrz 2006, 21:47

no jeszcze tego brakowało że mam sprawdzać w słowniko jakie u czy jakie ż to przeciesz niejest lekcja polskiego

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 13 wrz 2006, 16:06

No wlasnie tego brakowalo. Rownie dobrze pani w zieleniaku moze nie wiedziec ile wydac reszty, przeciez nie jest wykladowca matematyki. A znajomosc jezyka ojczystego (w tym jego ortografii) nie tylko uprzyjemnia innym czytanie, ale tez swiadczy o poziomie piszacego. To ze jestem elektronikiem nie znaczy ze musze byc analfabeta.
Pozdr.

DANThE
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1
Posty: 37
Rejestracja: pt 28 lis 2003, 18:16
Kontaktowanie:

Postautor: DANThE » pt 15 wrz 2006, 1:00

Takie herezje kolego Artur. nie przeszłyby na elektrodzie , tam jest przycisk "pisownia" obok "podgląd" i "wyślij", a i to moderatorzy mają pełne ręce roboty, więc represjonują ... :D

Pozdr. Daniel

dipol
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3
Posty: 16
Rejestracja: pn 27 lis 2006, 9:16
Lokalizacja: Ostrów Maz

Postautor: dipol » sob 02 gru 2006, 17:23

daliście się wprowadzić w maliny przez oszołoma -widać że robi j........

tos18
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 4
Rejestracja: sob 02 gru 2006, 20:14

Postautor: tos18 » sob 02 gru 2006, 20:25

a może inaczej ?

elementem ograniczajacym prąd jest tu kondensator - zaleta tego układu to znacznie mniejsze straty energii ponieważ kondensator wprowadza przesunięcie fazowe między prądem a napieciem pojemnośc liczymy
ze wzoru na reaktancje kondensatora rezystor 220 om służy do ograniczenia udaru prądowego przy podłaczaniu układu a 220k do rozładowania kondensatora po odłączeniu od sieci (aby układ nie kopał)
Załączniki
ledy.JPG
(9.39 KiB) Pobrany 945 razy

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 03 gru 2006, 2:25

Cos mi mowi ze diody tak zasilane za dlugo nie pozyja... to niestety nie zarowka, ktora ma duza bezwladnosc cieplna - diody beda dostawac szpilki wysokiego napiecia, co dosc szybko powinno je usmiercic.
Pozdr.

tos18
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 4
Rejestracja: sob 02 gru 2006, 20:14

Postautor: tos18 » ndz 03 gru 2006, 14:49

zasilane w ten sposób żyją i mają sie dobrze.
podstawowym błędem przy zasilaniu diod z sieci jest umieszczanie ich w jednym szeregu . diody led nie lubią dużego napięcia wstecznego .W tym układzie (przy poprawnym dobraniu elementów )problem nie występuje ponieważ w każdej połówce napiecia świeci któraś dioda (stąd połączenie równoległe szeregów ) a krótkie impulsy większego prądu nie sa problemem - patrz diody podczerwone zasilane krótkimi impulsami o dużym prądzie.

pozdrawiam

dawkrans
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 2
Rejestracja: pn 04 lip 2016, 15:10

Re: Przetwornica z 230v na 115V

Postautor: dawkrans » wt 28 lis 2017, 11:17

taką przetwornicę kupisz tutaj http://feniks-led.pl


Wróć do „Podzespoły i układy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości