Wzmacniacz z regulowanym wzmocnieniem

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
wujo17
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 14
Rejestracja: śr 03 sty 2007, 1:09

Wzmacniacz z regulowanym wzmocnieniem

Postautor: wujo17 » śr 03 sty 2007, 1:11

Poszukuje scalaka ktory bylby wzmacniaczem z regulownaym cyfrowo wzmocnieniem (sterowanie za pomoca mikroprocesora).

Znacie moze jakis taki element??

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 03 sty 2007, 2:12

Proponowalbym uzyc zwyklego scalonego wzmacniacza, a na wejsciu dac potencjometr cyfrowy (bodajze Dallas takie robi).
Pozdr.

christopher
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 4
Rejestracja: czw 21 gru 2006, 12:05

Postautor: christopher » śr 03 sty 2007, 14:42

Witam! Możesz spojrzeć na note układu TDA8425 który jest procesorem dzwięku sterowanym poprzez linie I2C ale w sumie lepszym rozwiązaniem jest cyfrowy potencjometr audio.Pozdo :D

Andy
Administrator
Administrator
Posty: 165
Rejestracja: pn 25 lis 2002, 13:18
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Andy » śr 03 sty 2007, 16:16

Są takie elementy, ale o jakich mocach wyjściowych wzmacniacza mówimy?

wujo17
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 14
Rejestracja: śr 03 sty 2007, 1:09

Postautor: wujo17 » śr 03 sty 2007, 21:18

Moc nie jest w moim przypadku az taka wazna, ale mysle ze ze 20W wystarczy.

Co do potencjometru cyfrowego to traktuje go jako alternatywe, wolalbym taki wlasnie wzmacniacz, ale jak nie znajde nic odpowiedniego to bede zmuszony do wykorzystania potencjometru

Andy
Administrator
Administrator
Posty: 165
Rejestracja: pn 25 lis 2002, 13:18
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Andy » śr 03 sty 2007, 22:05

Hmm... Wzmacniacz 20W z wbudowanym regulatorem głośności chyba będzie cięzko znaleźć...

Przejrzyj sobie te układy:
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=amplifier+volume&man=--wszyscy--&ile=50&start=0

ale z tego co tam widać moce sięgają ok. 10W i to by było na tyle.
I jeszcze na dodatek regulacja w tych mocnych wzmacniaczach jest realizowana w trybie DC, czyli regulowanym napięciem stałym. Taka prawdziwa cyfrowa regulacja (przyciskami lub poprzez I2C/SPI) jest zwykle wbudowywana we wzmacniacze o małych mocach (np. słuchawkowych).
Obawiam się, że jak 10W nie wystarczy trzeba będzie regulację robić oddzielnie.


Wróć do „Podzespoły i układy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 3 gości