Co to za dioda? Brak ładowania baterii w Clevo D40EV

Identyfikacja elementów na podstawie zdjęć i symboli, miejsca w układzie.
1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Co to za dioda? Brak ładowania baterii w Clevo D40EV

Postautor: 1kaczucha » pn 01 cze 2009, 21:00

Witam. Czy ktoś potrafiłby rozszyfrować szyfrogram zapisany na tej diodzie i stwierdzić cóż ona za jedna :?: Bo mi już ręce (i oczy) opadają. A jest to ostatni etap rozszyfrowywania zagadki "Czemu laptop nie ładuje baterii?" W kierunku przewodzenia (w układzie)ma 430 Ohm. Czy to może oznaczać że jest walnięta? Tylko co tam na podmianke wstawić.....
Załączniki
03AS43L.JPG
(65.06 KiB) Pobrany 385 razy
Ostatnio zmieniony wt 09 cze 2009, 11:46 przez 1kaczucha, łącznie zmieniany 1 raz.

^Target
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Posty: 217
Rejestracja: śr 21 sty 2004, 9:45
Lokalizacja: okolice Bielska-Białej
Kontaktowanie:

Postautor: ^Target » wt 02 cze 2009, 9:06

Raczej mała szansa, że ta dioda jest trafiona. Najczęściej przebijają się na "mocne" zwarcie, z widocznymi efektami pirotechnicznymi. Pomiar w układzie może być zafałszowany przez inne elementy - najlepiej wylutować i sprawdzić samą diodę. Sądząc po gabarytach i charakterze urządzenia będzie to dioda Schottky'ego na prądy rzędu 3A. Możesz ją prowizorycznie zastąpić podobną lub mocniejsza przewlekaną i sprawdzić, czy laptop działa prawidłowo. Innym sposobem mogłoby być sprawdzenie w dokumentacji kontrolera przetwornicy, jakie są zalecane elementy (najczęściej układy w laptopach są wiernymi kopiami schematów aplikacyjnych)
chciałeś zrobić wzmacniacz, a wyszedł jak zwykle ... mieszacz :/

"Eksperci nie mają monopolu na dobre rady" - Bob Pease
nie jestem żadnym specjalistą

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » wt 02 cze 2009, 9:26

Jest to laptop: Notebook Computer model: D4V , product code: D40EV Prescott, Clevo Co.
Nie mam schematu, może wiesz gdzie znaleźć??

^Target
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Posty: 217
Rejestracja: śr 21 sty 2004, 9:45
Lokalizacja: okolice Bielska-Białej
Kontaktowanie:

Postautor: ^Target » wt 02 cze 2009, 9:51

raczej ciężko szukać gotowego schematu, prędzej w nocie aplikacyjnej układu sterującego przetwornicą (z reguły jakiś Maxim)
chciałeś zrobić wzmacniacz, a wyszedł jak zwykle ... mieszacz :/



"Eksperci nie mają monopolu na dobre rady" - Bob Pease

nie jestem żadnym specjalistą

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » wt 02 cze 2009, 10:03

Po wylutowaniu 415 Ohm. Układ sterujący KA7500C N4 12A, MOSFET: 4435 DVΔ L41CA
Ostatnio zmieniony wt 09 cze 2009, 9:52 przez 1kaczucha, łącznie zmieniany 1 raz.

^Target
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Posty: 217
Rejestracja: śr 21 sty 2004, 9:45
Lokalizacja: okolice Bielska-Białej
Kontaktowanie:

Postautor: ^Target » wt 02 cze 2009, 11:22

no to faktycznie dioda ubita. Daj byle Schottkę, 1N582x na próbę
chciałeś zrobić wzmacniacz, a wyszedł jak zwykle ... mieszacz :/



"Eksperci nie mają monopolu na dobre rady" - Bob Pease

nie jestem żadnym specjalistą

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » wt 02 cze 2009, 12:17

Podłaczyłem diodę pod baterię i przewodzi.... W układzie przy podniesionej katodzie diody jest na niej napięcie 16V spadające płynnie do ok 10V i tak już zostaje. Taki sam jest wynik przy podłączonej baterii jak i samej jej elektronice. Po połączeniu diody z resztą układu (za pomocą końcówki miernika) napęcie spada do 3V - przy samej elektronice - przy baterii 14,7V czyli wartość baterii. Za diodą jest juz tylko bezpiecznik. Od tego miejsca rozpoczyna się taż układ zasilania laptopa z bateri - przez kondensator do dwóch mosfetów z diodą. Ale na baterii sprzęt pracuje bez problemów

SQ5AZP
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 44
Rejestracja: pn 16 lut 2009, 22:52
Lokalizacja: PIASTÓW
Kontaktowanie:

Postautor: SQ5AZP » wt 02 cze 2009, 15:19

Ta dioda najprawdopodobniej jest sprawna. Typowa schottky ma spadek napięcia w kierunku przewodzenia ok 250 mV.
Układ wydaje mi się znajomy - jeżeli ma 16-pin jest to klasyczny 494 (KA7500C).
Proponuję sprawdzić czy zasilacz w ogóle daje oznaki życia. Na pinie 12 powinno pojawić się napięcie zasilania (startowe) na pinie 5 powinien występować przebieg generatora (piłokształtny).

Kamiński A.
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 41
Rejestracja: ndz 27 sie 2006, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Kamiński A. » sob 06 cze 2009, 20:42

Witam
Dioda raczej dobra, chyba zwykła krzemowa sądząc ze spadku napięcia. Proponuję sprawdzić zasilacz np. na obciążeniu odpowiednim opornikiem - chyba jest zewnętrzny i diodę zaporowo, ewentualnie kondensatory w otoczeniu.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej K.

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » ndz 07 cze 2009, 22:34

SQ5AZP pisze:Na pinie 12 powinno pojawić się napięcie zasilania (startowe) na pinie 5 powinien występować przebieg generatora (piłokształtny).

Na pinie 12 jest 20,5V czyli wartość zasilacza, na pinie 5 stałe 1,6

Kamiński A. pisze: Proponuję sprawdzić zasilacz (....) ewentualnie kondensatory w otoczeniu.

Zasilacz sprawny - z zasilacza komputer pracuje. Kondensatory (elektrolity) widzę że ktoś już ruszał - ślady topnika. Dziś je przelutuję - tak "pro forma" zobaczymy efekty :roll:
Ostatnio zmieniony wt 09 cze 2009, 11:49 przez 1kaczucha, łącznie zmieniany 1 raz.

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » pn 08 cze 2009, 14:18

Tak przedstawia się sutuacja na tym KA7500C

pin: napięcie:
1 2V
2 1,9V
3 3,8V
5 1,6V
6 3,6V
8 21V
11 21V
12 20,5V
14 5V
15 2,5V
16 2,2V

na pozostałych nic

Kondensatory filtrujące (przed tą diodą i rezystorem)dałem nowe - sytuacja bez zmian....

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » wt 09 cze 2009, 11:43

Tak wygląda schemat starszego modelu - Clevo D400V. Zastosowano trochę inne elementy, ale układ elementów oraz ich numeracja ponoć taka sama.
Załączniki
d400v.pdf
(166.98 KiB) Pobrany 426 razy

SQ5AZP
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 44
Rejestracja: pn 16 lut 2009, 22:52
Lokalizacja: PIASTÓW
Kontaktowanie:

Postautor: SQ5AZP » wt 09 cze 2009, 20:28

Witam!
W typowej aplikacji TL 494 pin 1 sprzężenie zwrotne z wyjścia, pin 2 napięcie odniesienia.
Z podanych wyników pomiarów napięcia wynika, że scalak jest zablokowany ponieważ,,widzi" właściwe napięcie wyjściowe.
proponuję poszukać w obwodzie który jest podłączony do n.1 TL494.
To na początek.

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » śr 10 cze 2009, 12:58

Na LM358 wejście(n.8 ): 20,5V, wyjście(n.1): 19V - przy całej baterii, 10V - przy samej elektronice. Bez baterii ani elektroniki na wyjściu 0V

I jeszcze k'woli uzupełnienia; te pomiary na 7500 były robione z całą baterią. Z podłączoną tylko elektroniką na n.1 jest 3,6V,
na n.2 - 0V ale raz na 5-6 sekund na moment pojawia się 1.9V
n.3 - z taką samą częstotliwością na moment 4,7V
n.5 - analogicznie - 1,6V
n.6 - tak samo - 3,6V
n.8 - stałe 20V
n.11 - stałe 20V
n.12 - co 5-6 s - 20V
n.14 - też skokowo - 5V
n.15 - tak samo - 2,5
n.16 - stałe 0,5V

Bez baterii napięcie 20V na nogach 8 i 11

SQ5AZP
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 44
Rejestracja: pn 16 lut 2009, 22:52
Lokalizacja: PIASTÓW
Kontaktowanie:

Postautor: SQ5AZP » śr 10 cze 2009, 14:42

Czyli układ ,,próbkuje". Moim zdaniem problem tkwi w którymś ze sprzężeń zwrotnych.
Prąd wyjściowy jest porównywane z nap. odniesienia na wzm. błędu podłączonym do pin 1,2. Do n.1 doprowadzone jest napięcie z wyjścia dodatkowego wzmacniacza zrealizowanego na LM358, do n.2 nap odniesienia. Tak mi się przynajmniej wydaje na podst. załączonego schematu.
Regulacja napięcia wyjściowego ładowarki jest realizowana na drugim wzm. błędu (n.15,16).
Jest to klasyczny układ zasilacza step-down.
Osobiście sprawdziłbym elementy PD28, PQ15, PQ20. Stykałem się z tranzystorami zintegrowanymi z rezystorami polaryzującymi w radioodtwarzaczach samochodowych. Z moich doświadczeń wynika, że dość często się uszkadzały.
Wnioskuję, że wzmiankowana bateria włączona jest pomiędzy punkt ozn. VB a GND? Tranzystory PQ12 i 13 pełnią rolę włącznika zasilania z baterii?

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » czw 11 cze 2009, 1:42

Dokładnie tak. Za punktem VB poprzez PQ12 i PQ13 zaczyna się zasilanie z baterii i po naładowaniu baterii -alternatywnym źródłem- działa z niej bez zarzutów.


Pomiary na PQ15:
E 14,6V
C 14,6V
B (na płycie ozn. jako A) 0,4V

na PQ20:
E - masa
C 0,4V
B 2V

SQ5AZP
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 44
Rejestracja: pn 16 lut 2009, 22:52
Lokalizacja: PIASTÓW
Kontaktowanie:

Postautor: SQ5AZP » śr 17 cze 2009, 20:29

Istotnym wydaje się rezystor ozn. PR100. Jest on włączony w obwód ograniczenia prądu ładowania (rezystor odniesienia) jeżeli przerwał lub bardzo wzrosła mu oporność - może blokować ładowanie.

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » czw 18 cze 2009, 12:30

Też troszkę zaczęło mnie zastanawiać że napięcie na wyjśćiach z LM'a i na tym rezystorze śą prawie identyczne. I nie wiem czy to moja nieostrożność przy wylutowywaniu czy był już pęknięty....
I pytanka: czy na czas pomiarów mogę go jakimś zwykłym przewlekanym zastąpić :?: czy w rezystorach SMD kolor ma znaczenie :?: Jeszcze pytanie z działu science-fiction :oops: : czy na rezystorze oznaczenie "R100" i "100R" to jest to samo :?:

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

clevo...

Postautor: PI » czw 18 cze 2009, 20:47

Witam; wg schematu i wg oznaczenia jest to o,1 oma!!! Oczywiście do prób, ale nie tylko mozna wstawić inny rezystor; może być istotna klasa dokładności - czyli ten rezystor powinien mieć rzeczywiście 0,1oma z tolerancja najlepiej nie gorszą, niż 1%. Ze wzgledu na prady- ok.2,5A, moc nie mniejsza, niż 0,25W, lepiej 0,5W - niech bedzie pewien zapas.
PI

SQ5AZP
Piszący użytkownik 2
Piszący użytkownik 2
Posty: 44
Rejestracja: pn 16 lut 2009, 22:52
Lokalizacja: PIASTÓW
Kontaktowanie:

Postautor: SQ5AZP » czw 18 cze 2009, 21:04

To jest rezystor powierzchniowy typu 1206 lub 1210 o wartości rezystancji 100 miliomów i tolerancji 5%. W ograniczniku prądowym nie jest potrzebna większa precyzja.Ze schematu, który zamieściłeś wynikają właśnie takie parametry.
Pozdrawiam

1kaczucha
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Posty: 11
Rejestracja: pn 01 cze 2009, 10:25
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: 1kaczucha » śr 24 cze 2009, 0:33

Wymiana rezystora R100 pomogła. Bateria się ładuje :D Dziękuję wszystkim za pomoc.


Wróć do „Identyfikacja elementów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron