Jak nazywa się taki czwórnik

Identyfikacja elementów na podstawie zdjęć i symboli, miejsca w układzie.
mathias1986
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 2
Rejestracja: pt 08 mar 2013, 0:05

Jak nazywa się taki czwórnik

Postautor: mathias1986 » pt 08 mar 2013, 0:15

Witam, mam proste pytanie.
Jak nazywa się czwórnik, który wykonuje następującą operację.

Ma on dwa wejścia A i B oraz dwa wyjścia a i b.
Jeżeli A=1, B=0, to a=1, b=0.
Jeżeli A=0, B=1, to a=0, b=1.

Natomiast jeżeli A=1, B=1, to a=1, b=0.

Jak działa taki układ ?

pgoral
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 4
Rejestracja: sob 25 kwie 2009, 16:52

Re: Jak nazywa się taki czwórnik

Postautor: pgoral » sob 09 mar 2013, 0:48

a=A
b=nie A
:)

mathias1986
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 2
Rejestracja: pt 08 mar 2013, 0:05

Re: Jak nazywa się taki czwórnik

Postautor: mathias1986 » sob 09 mar 2013, 17:20

Hmm..

Chciałbym zbudować układ sterowania silnikiem w celu automatycznego otwierania bramy.
A - kiedy pojawi się 1 to silnik obraca się w lewo otwierając bramę zasilany sygnałem a.
B - kiedy pojawi się 1 to silnik obraca się w prawo zamykając bramę zasilany sygnałem z b.

Natomiast kiedy czujnik wykryje, że ktoś stoi w bramie wysyła sygnał 1 na wejście A, żeby bramę otworzyć. I w tym momencie na wejściach A i B jest podawany sygnał, który jednocześnie otwiera i zamyka bramę. Zastanawiam się jak prosto można rozwiązać ten problem ?

pgoral
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 4
Rejestracja: sob 25 kwie 2009, 16:52

Re: Jak nazywa się taki czwórnik

Postautor: pgoral » sob 09 mar 2013, 19:14

Oj - Twój opis zupełnie nie odpowiada funkcji którą wyżej napisałeś.

Będzie potrzeba więcej wejść niż A i B - np. sygnały z tzw. krańcówek (brama otwarta do końca - np. C, brama zamknięta do końca - np. D).

Opisz teraz sobie ładnie z użyciem maszyny stanowej to co ma się dziać. Następnie dopiero zdefiniuj funkcję którą możesz zrealizować z użyciem bramek. Możesz też pójść na skróty i użyć mikrokontrolera.
:)

BogdanS
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1
Posty: 37
Rejestracja: pt 23 kwie 2004, 16:49
Lokalizacja: Ostróda

Re: Jak nazywa się taki czwórnik

Postautor: BogdanS » śr 20 mar 2013, 15:21

Na http://www.telmatik.pl/ zobacz AF-10 lub AF-20 darmowy program, tani kabelek do programowania.


Wróć do „Identyfikacja elementów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron