Skytec SPL 1000 - awaria

Tematy związane z serwisem i naprawą urządzeń (TV, audio, SAT, telefony i inne..)
roman21
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 85
Rejestracja: wt 10 paź 2006, 11:37

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: roman21 » sob 04 mar 2017, 13:35

Próbowałeś podać sygnał bezpośrednio na wzmacniacz, >100R- 10uF. Może coś jest nie tak z przedwzmacniaczem.

cyklon0
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 84
Rejestracja: ndz 31 sie 2014, 8:26

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: cyklon0 » sob 04 mar 2017, 14:39

Takie bezposrednie podawanie sygnalu nie spowoduje uszkodzenia zrodla tego sygnalu np. telefonu? Znaczy czy nie pojawi sie skladowa stala?....

roman21
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 85
Rejestracja: wt 10 paź 2006, 11:37

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: roman21 » pn 06 mar 2017, 22:30

A nie masz jakiegoś TV lub radia z wyjściem m. cz?.

sp9ttz
Piszący użytkownik 3
Piszący użytkownik 3
Posty: 65
Rejestracja: pt 24 sty 2014, 1:40
Lokalizacja: Bytom

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: sp9ttz » pn 06 mar 2017, 23:54

Tranzystor 1015 pracuje jako zabezpieczenie przeciążenia, dlatego bez niego wzmacniacz gra do puki nie jest potrzebny.

cyklon0
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 84
Rejestracja: ndz 31 sie 2014, 8:26

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: cyklon0 » wt 07 mar 2017, 17:51

Sprawdziłem przedwzmacniacz podłączając jego wzmocnione wyjście do innego wzmacniacza i pracuje poprawnie tzn. dźwięk jest czysty. Nie dodałem, że drugi kanał też szlag trafił i ma DC na wyjściu. Zamówiłem wszystkie tranzystory 2x TIP41C, 2x TIP42C, 2x1015 ,2x1815, 2x647 i 2x667. Te wzmacniacze oprócz bezpiecznika zwłocznego T1A nie maja żadnego zabezpieczenia. Ktoś na innym forum kiedyś napisał, że zwierając w nich wyjście przy dużej głośności ''tranzystory strzelają jak popcorn''. Cały czas się z tego śmieję. :D Nie wiem ile jeszcze czasu poświęcę a tym bardziej pieniędzy ale nie poddam się. Przecież na tej płytce jest tyle elementów co nic. Pozdrawiam.

roman21
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 85
Rejestracja: wt 10 paź 2006, 11:37

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: roman21 » wt 07 mar 2017, 23:03

Upór godny...Mam na blacie samochodowego Rekorda, z dawnych czasów, Też nie sprawdziłem napięć i posadziłem ostatniego mojego UL-a w wersji radzieckiej (jeszcze produkt nieistniejącego ZSSR). Też muszę zamówić, nie przegrzej druku PCB. Pmiętaj o swoich Paniach, są wrażliwe niektóre na tę datę.

cyklon0
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 84
Rejestracja: ndz 31 sie 2014, 8:26

Re: Skytec SPL 1000 - awaria

Postautor: cyklon0 » śr 08 mar 2017, 7:49

No w niektorych miejscach juz sciezki oderwaly sie od druku ale jakos trzymaja. Panie sa ogolnie wrazliwe na daty i rzeczy z reguly normalne i potrafia z wszystkiego zrobic dramat ale spokojnie, przygotowywalem sie z pomyslem do tego dnia dlugo. Nie beda to kwiaty ani bombonierka ani tez kino.....


Wróć do „Serwis urządzeń”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość