Laptop:Fujitsu Siemens Amilo Pro v 2065 ; dysk Sata 80 giga

Zagadnienia związane z hardware i software
ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Laptop:Fujitsu Siemens Amilo Pro v 2065 ; dysk Sata 80 giga

Postautor: ryszard » wt 20 lis 2007, 22:20

Witam , mam problem z tym laptopem od początku zakupu . Zakupiłem go bez systemu i dziwnym trafem nawet informatyk ode mnie z pracy nie zainstalował , mojego XP-ka od kolegi , bo system nie widział dysku Sata . Dopiero po ogłupieniu dysku partycjami programem Fdisk z dyskietki , dopiero mogłem zainstalować system ,od kolegi który kupił podobnego laptopa z płytą Recovery . Teraz zakupiłem system XP Home Edition OM , i pojawiły się problemy :
- podczas instalacji w biosie musiałem wyłączyć AHCI , bo system nie widział dysku ;
- po zainstalowaniu systemu i zainstalowaniu oryginalnych sterów z płyty okazało się że na laptopie nie ma dźwięku i jest inna nazwa dysku , wygląda na to że po WYŁĄCZENIU AHCI w biosie , nie można właściwie zainstalować oryginalnych sterów dołączonych do laptopa ;
- nie było tych problemów gdy używałem płyty Recovery od kolegi i system widział dysk przy włączonym AHCI , ale teraz zakupiłem system i chciałbym mieć własną taką płytę ;
- jak samemu , możliwie najprostszym sposobem wykonać taką płytę Recovery (programem Nlite ) z mojego legalnego systemu i oryginalnych sterach do laptopa , czytałem co nieco w Internecie ale utknąłem na robieniu pliku $OEM$ , nie przerabiałem nigdy tego tematu .
Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony czw 29 lis 2007, 12:20 przez ryszard, łącznie zmieniany 1 raz.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 21 lis 2007, 1:13

Myślę że tu nie chodzi o samą płytę Recovery, tylko o jakieś dodatkowe sterowniki lub ustawienia które ona zawiera - zapewne jest to jakaś wersja instalacji nienadzorowanej. Jest bardzo prawdopodobne że wyłączenie AHCI uniemożliwia zainstalowanie sterowników - większość "setupów" odmówi instalacji w takim wypadku.
Dalszych szczegółów nie podam, bo na szczęście nie miałem dotychczas "przyjemności" instalowania windowsów na dysku SATA.
Pozdr.

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Laptop :Fujtsu Siemens Amilo Pro v 2065 ; dysk Sata 80 giga

Postautor: ryszard » śr 21 lis 2007, 2:34

Witam , dziękuję za odpowiedź . Szukam dalej i odpowiem jak sprawę rozwiązałem .
Pozdrawiam .

Herkules
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 3
Rejestracja: śr 24 mar 2004, 23:43

Postautor: Herkules » śr 21 lis 2007, 15:52

Zainstaluj sobie najpierw poprawkę kb888111 do windy i dopiero wtedy zinstalujesz stery od dziwięku. Temat znany od dawna i stary, wystarczy zadzwonic do serwisu i podpowiedzą, albo poszukać w necie, na płytach z obrazem jest zawarty przez producenta obrazu systemu !!! Co do ACHI to ten tryb dedykowany jest raczej do Visty i nie powienien mieć nic wspólnego z Twoim opisanym problemem. Jeżeli chodzi o litere dysku to można to ustalić podczas instalacji windy.
Pozdrawiam

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Laptop :Fujitsu Siemens Amilo Pro v 2065 ; dysk Sata 80 giga

Postautor: ryszard » śr 21 lis 2007, 18:35

Witam , dziękuję za odpowiedź i pomoc . Rzeczywiście – po znalezieniu pliku poprawki kb888111 ( znalazła się na płytce sterów do laptopa) i po wrzuceniu jej udało się zainstalować stery . Dźwięk jest , wszystko jest . Teraz zięć chce zrobić wszystko od nowa ( ja mu zdalnie z odległej miejscowości poprzez forum pomagam ) , i opiszę jak sprawa się zakończyła . Pozostało jednak wyjaśnić problem z ustawieniem w biosie AHCI – kiedy teraz już wszystko jest , i po resecie w biosie WŁĄCZY się AHCI , to po starcie jest pojawia się komunikat o braku dysku czy też systemu ; czy to znaczy że mamy nie kombinować i zostawić to nieszczęsne AHCI – wyłączone ??? , bo jak pisałem to przedtem przy instalacji z oryginalnej płyty Recovery ( od innego laptopa tego samego modelu ) , nie było tego problemu i instalować można było i dysk był widziany przy włączonym AHCI . Chociaż nie jestem tego pewny na 100 % , może coś z zięciem źle zapamiętaliśmy ?! .
Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc , bo dzięki tylko niej ruszyliśmy , i proszę o pomoc z tym ustawianiem AHCI .
Pozdrawiam .

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 21 lis 2007, 23:30

Że użyję angielskiego powiedzenia: "if it's not broken, don't fix it" - jeśli bez AHCI wszystko działa, nie widzę powodu włączania go.
Jedną z cech windowsów jest to że strasznie nie lubią jak im się zmienia ustawienia dysku albo kontrolera dysków - jeśli system uzna że nie ma odpowiedniego sterownika do kontrolera dysków, albo wykryje inną geometrię dysku niż sobie zapamiętał przy instalacji, na ogół od razu kończy pracę błędem "inaccessible boot device" albo podobnym. Przypuszczam że włączenie opcji AHCI w biosie powoduje właśnie "zmianę" kontrolera i ogłupienie systemu.
Pozdr.

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Fujitsu Siemens Amilo Pro v 2065 ; dysk Sata 80 giga

Postautor: ryszard » czw 22 lis 2007, 1:12

Witam , dziękuję za odpowiedź . No więc po wgraniu od nowa windy , po niej poprawki kb888111 , po niej sterów (nawet korzystając z udogodnienia „ekspres”) , wszystko jest OK. i działa wyśmienicie . AHCI zostawiamy wyłączone . Pozostało jeszcze kiedyś zrobienie Recovera instalacyjnego i kłopoty z laptopem (oby jak najdłużej) zakończone . Tak więc na tym zakończę temat .
Jeszcze raz dziękujemy za pomoc .
Pozdrawiamy .


Wróć do „Komputery, oprogramowanie i internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości