teka gfh 55 - okap

teczka
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 2
Rejestracja: pn 13 paź 2014, 12:23

teka gfh 55 - okap

Postautor: teczka » pn 13 paź 2014, 12:29

Witam

mam nadzieje ze pisze w dobrym miejscu, jezeli nie to prosze nie krzyczec za mocno :)

mam maly problem z okapem, jest cholernie glosny ;) wyciszylem go po bokach matami, przerobilem delikatnie szafke oraz zmienilem rure na plastikowa. Niestety nadal na pierwszym biegu dziala strasznie glosno.

Pomyslalem sobie, ze moze dalo by sie ja przerobic tak zeby obnizyc ilosc obrotow na silniku na pierwszym biegu ;) czy ktos moglby mnie w jakikolwiek sposob nakierowac jak to zrobic?

tutaj specyfikacja urzadzenia (wydaje sie ze jest proste jak cep)
https://www.dropbox.com/s/054iahoq5hzlf ... 1.pdf?dl=0

tutaj jeszcze fota silnika niestety nic lepszego nie mam:
http://www.okapykuchenne.pl/images/deta ... e-pl-8.jpg

czy to w ogole mozliwe do wykonania? tak zeby bylo wmiare bezpieczne :D

lustful-rat
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 85
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 19:10

Re: teka gfh 55 - okap

Postautor: lustful-rat » pn 13 paź 2014, 20:12

Takie proste okapy mają silnik z dzielonym uzwojeniem, przełączając biegi zmieniasz układ uzwojeń, więc tak prosto może nie być. Należałoby zacząć od rozebrania i zrobienia inżynierii wstecznej jak przełącznik jet połączony z wyprowadzeniami silnika (ja w swoim starym okapie musiałem to zrobić, bo oryginalny przełącznik poszedł z dymem jak dostała się do jgo wnętrza wilgoć z pary). Można spróbować na pierwszym biegu włączyć szeregowo z silnikiem kondensator. Ale najpierw - czy hałas jest na pewno spowodowany samą pracą silnika czy może po prostu coś tam wpada w drgania, bo akurat na tej prędkości silnika wchodzi w rezonans mechaniczny?

teczka
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 2
Rejestracja: pn 13 paź 2014, 12:23

Re: teka gfh 55 - okap

Postautor: teczka » wt 14 paź 2014, 15:25

hej dzieki za odpowiedz,

tata mowil mi wlasnie zebym sprobowal poszukac jakiegos zakladu, gdzie mogli by zmienic ilosc zwojow.

Tak czy inaczej, okap jest nowy :) zamontowany na 100% poprawnie. Chodzi o to ze na pierwszym biegu jego moc jest tak duza ze dzwiek silnika (mimo ze nie jest mocno uciazliwy) w polaczeniu z pedem powietrza wytwarza taki halas, ze ciezko rozmawiac lub sluchac tv w pokoju :)

okap (wedlug instrukcji) wytwarza okolo 50-60 decybeli, z czego na wyzszych biegach zwiekszenie glosnosci jest praktycznie nieodczuwalne. Nic nie drga i nie wpada w rezonans, wyciszylem boki mata, do szafki wsadzilem wełne izolujaca. Rure wymienilem na plastikowa.

a pomysl z tym kondensatorem bedzie ciezki do wykonania dla zwyklego zjadacza chleba? :)

lustful-rat
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 85
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 19:10

Re: teka gfh 55 - okap

Postautor: lustful-rat » wt 14 paź 2014, 18:19

teczka pisze:a pomysl z tym kondensatorem bedzie ciezki do wykonania dla zwyklego zjadacza chleba?

Zacznij od rozrysowania połączeń uzwojeń. Kondensator jaki trzeba zastosować to tzw. kondensator silnikowy albo rozruchowy.


Wróć do „Elektronika - tematy ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 3 gości

cron