Eagle - czy dobrze podlaczylem zasilanie?

Komputer wraz z oprogramowaniem wspomagającym projektowanie stał się częścią życia elektronika.
Artii
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: wt 01 lis 2005, 19:22
Kontaktowanie:

Eagle - czy dobrze podlaczylem zasilanie?

Postautor: Artii » pn 12 gru 2005, 1:27

Jak w temacie:

Jak w temacie:

Narysowalem schemat z rys 2. Jak on wyglada w oryginale widac na rysunku 1.

Ad 1.
Podlaczylem zasilanie do ukladow tylko nie wiem czy dobrze

Ad 2.
oraz czy mam gdzies jeszcze wstawic przy zasilaniu kondensatory filtrujacie (jesli tak to jakie)?

ps. Eagle wywala mi:
WARNING: Sheet 1/1: POWER Pin IC1P VCC connected to +5V
WARNING: Sheet 1/1: POWER Pin IC2P VCC connected to +5V

Ad 3.
Jest to spowodowane chyba roznymi oznaczeniami VCC oraz 5V. Mysle ze to nie ma znaczenia. Chyba ze sie myle?
Załączniki
schemat.jpg
(270.79 KiB) Pobrany 1022 razy
schemat ori.jpg
(24.64 KiB) Pobrany 2297 razy

Gość

Postautor: Gość » wt 13 gru 2005, 0:49

W Eaglu masz opcje INVOKE (np. menu EDIT/INVOKE)
Wbierz ja a nastepni kliknij na symbol max'a i wyswietli ci sie okienko z ktorego mozesz wybrac VCC-GND, co spowoduje ze bedziesz mogl te piny dolozyc na schemat i podpiac do nich zasilanie "z reki".
Z tego co ja uzywam nigdy nie musialem tego robic ale "nets" od zasilania nazywaja sie VCC i GND. Podpina sie to wtedy automatycznie.


Pozdr
Jadzwin

jadzwin
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: pn 26 wrz 2005, 21:08

Postautor: jadzwin » wt 13 gru 2005, 0:51

To pisalem ja Jadzwin :)

Pozatym schemat jest bardzo niestaranny i ciezko cos powiedziec bo wyglada mi na to ze jednak zrobiles "invoke" ale nie wiem czy masz dobrze "popodpinane" nets do GND i +5V bo cos to dziwnie jest narysowane

Jadzwin
Ostatnio zmieniony wt 13 gru 2005, 1:11 przez jadzwin, łącznie zmieniany 1 raz.

jadzwin
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: pn 26 wrz 2005, 21:08

Postautor: jadzwin » wt 13 gru 2005, 1:11

Przygotowalem maly schemacik pogladowy :)
jak widzisz jako zasilanie uzylem symblu VCC i GND. Jest on automatycznie przypinany do MAX232 co widac na zalaczonym ponizej PCB (nozki 15i 16 max'a)

Przetesdtuj sobie to w taki sposob. Najpierw postaw max'a a nastepnie postaw VCC i GND. Wtedy zobacz czy masz polaczenia na PCB do nozek 15 i 16 Max'a. A wogole to uprosc sobie sposb narysowania tego schematu bo nie idzie za bardzo dojsc co tam jest z zcym popodlaczane !
Bedziesz mial z tym same klopoty..
Pozdr
Jadzwin
Obrazek
Obrazek

Artii
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: wt 01 lis 2005, 19:22
Kontaktowanie:

Postautor: Artii » wt 13 gru 2005, 8:25

Dzieki za rady.

Poupraszczam i zobacze co z tego wyjdzie.

Napisz mi jeszcze czy mam podlaczac jakies kondensatory tuz przy nozkach zasilajacych (jesli tak to jakie wrtosci), bo slyszalem ze trzeba podlaczyc, a na schemacie nie ma.

Gość

Postautor: Gość » wt 13 gru 2005, 16:05

Zapodaj mu 1uF jak najblizej zasilania (15 i 16 nozki)
Na pewno nie zaszkodzi.

Pozdr
Jadzwin

Artii
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: wt 01 lis 2005, 19:22
Kontaktowanie:

Postautor: Artii » pt 16 gru 2005, 0:06

Cos sobie nie moge dac z tym za bardzo rady :oops:

Bylbym wdzieczny jak bys mi dolaczyl to zasilanie i te dwa kondensatorki od razu :lol:
(na dole pasta dolaczam plik abys nie musial rysowac nic procz zasilania i kondensatorow).

Lub jak nie bardzo masz czas to wyslij mi plik ktory rysowales wyzej.
Wolalbym wariant pierwszy 8)
Załączniki
bez zasilania.rar
(23.36 KiB) Pobrany 621 razy

jadzwin
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: pn 26 wrz 2005, 21:08

Postautor: jadzwin » ndz 18 gru 2005, 14:21

Witam,

Jakiej wersji Eagla uzywasz bo nie moge zaladowac tego schemtau


Pozdr
Jadzwin

Artii
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4
Posty: 22
Rejestracja: wt 01 lis 2005, 19:22
Kontaktowanie:

Postautor: Artii » ndz 18 gru 2005, 15:21

Dobra dalem jakos rade. Dzieki za rady :o.

Ira G.nab
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Posty: 6
Rejestracja: pt 21 kwie 2017, 20:42

Eagle czy dobrze podlaczylem zasilanie

Postautor: Ira G.nab » sob 29 kwie 2017, 3:29

Bardzo dobrze, tylko szkoda, ze tak pozno. Ewidentnie traktowala Cie jako przyjaciela, albo chlopaka w zastepstwie.


Wróć do „Oprogramowanie wspomagające projektowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości

cron