Telewizja hotelowa na 7 pokoi .

Rozmowy na wszystkie tematy niezwiązane z elektroniką
ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizja hotelowa na 7 pokoi .

Postautor: ryszard » pn 26 lut 2007, 2:32

Witam . Nowo wybudowany obiekt ma być wyposażony w telewizję hotelową na 7 pokoi ze średnią liczbą kanałów w każdym pokoju , przy jak najmniejszych kosztach zakupu urządzeń i eksploatacji . W związku z tym mam następujące pytania :
1 – na jakiej najtańszej platformie oprzeć projekt ?
2 – jakie zastosować najtańsze dostępne rozwiązania sprzętowe ?
3 – jaką wykonać sieć wewnętrzną .
Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

telewizja na 7...

Postautor: PI » wt 27 lut 2007, 0:34

Witam; sprawa jest troche skomplikowana, bo niskie koszty oznaczaja oparcie sie na urzadzeniach raczej nieprofesjonalnych. Co do platformy - majac na uwadze koszty wchodzi w grę odbiór dostepnych stacji naziemnych ( x anten + zwrotnice/wzmacniacze) reszta jest kwestia pewnego eksperymentu - instalacja szeregowa z gniazdami przelotowymi. Jeżeli poziom sygnału na wejściu instalacji bedzie wystarczający, to wszystko zadziała, jeżeli nie, mozna dołozyc jeszcze jeden wzmacniacz z regulacją poziomu. Jest to najprostsze rozwiazanie, ale o zdecydowanie amatorskim charakterze. Jednak przy takiej liczbie odbiorników może sie sprawdzić. Rozwiazania profi z wykorzystaniem którejś z platform satelitarnych raczej nie wchodza w rachubę, bo koszty są kosmiczne. Wykonanie sieci kablowej RTV "trzymajacej" parametry jest dość trudne i zazwyczaj dośc kosztowne. Jest w kraju wiele mniejszych i większych firm, które sie tym zajmują - niestety, poza firma Vector nic mi teraz do głowy nie przychodzi.
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Temat postu: Telewizja hotelowa na 7 pokoi .

Postautor: ryszard » wt 27 lut 2007, 0:45

Witam , bardzo dziękuję za odpowiedź. Na razie mam materiał do przemyślenia i o dalszą pomoc jeszcze poproszę .
Pozdrawiam .

DANThE
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1
Posty: 37
Rejestracja: pt 28 lis 2003, 18:16
Kontaktowanie:

Postautor: DANThE » wt 27 lut 2007, 14:22

Witam !!

Jest jeszcze możliwość podzielenia pakietu C+ za pomocą splittera na kilka dekoderów. Polecam poczytać na tym forum : www.esat.pl

Pozdr. Daniel

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizja hotelowa na 7 pokoi

Postautor: ryszard » śr 28 lut 2007, 17:57

DANThE pisze:Witam !!

Jest jeszcze możliwość podzielenia pakietu C+ za pomocą splittera na kilka dekoderów. Polecam poczytać na tym forum : www.esat.pl

Pozdr. Daniel


Witam , dzielenie pakietu C+ za pomocą splitera na kilka dekoderów , to właśnie w tym kierunku będę szukał rozwiązania , ale materiału do przejrzenia jest sporo .
Pozdrawiam .


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron