Internet na 7 pokoi .

Zagadnienia związane z hardware i software
ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Internet na 7 pokoi .

Postautor: ryszard » pn 26 lut 2007, 2:30

Witam . W nowo wybudowanym obiekcie dwupiętrowym długości 30 metrów przed zakończeniem prac tynkarskich mam wykonać instalację zakończoną gniazdkami dla 7 pokoi do obsługi internetu na bazie Neostrady , bez angażowania specjalistycznej firmy . W związku z tym prosiłbym o pomoc : jak najprościej i najtaniej wykonać to zadanie i mam dodatkowe w związku z tym pytania :
1 - jaka jest potrzebna szybkość Neostrady do obsługi 7 pokoi ?
2 – jaki wybrać najtańszy dobry kabel ( czy skrętkę kategorii piątej ?) i jaki może być najdłuższy odcinek z pokoju do Routera ? ; jaki typ sieci można zastosować np. szeregowy czy też w gwiazdę ?
3 – jaki zakupić najtańszy Router z managerem pasma do rozdzielania Neostrady na pokoje , czy dokumentacja Routera zawiera informację jak go konfigurować ?, jaki jest najbardziej przyjazny w obsłudze?
4 – jakich narzędzi i przyrządów będę potrzebował ?
5 – czy nie istnieją jakieś przeszkody prawne abym to mógł samodzielnie wykonać ?
Działania te mam wykonać w marcu więc nie zostało mi wiele czasu na przygotowanie się do zadania . Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 26 lut 2007, 20:37

Co do pytan:
1) zalezy jakie uslugi chcemy oferowac klientom - jesli maja sprawdzac maila, i ew. wejsc na jakas strone, 80K na lebka powinno wystarczyc, co daje wersje 512K neostrady. Jesli chcemy zafoerowac cos wiecej to juz trzeba sie zrujnowac na 1M, a moze nawet 2... Trzeba tez pamietac ze to co mowi operator to jest maksymalna przepustowosc brutto - netto wychodzi zawsze okolo 10-15% mniej, a odliczajac zajetosc lacz czasem nawet 50%...

2) Najtanszy dobry kabel to drut FTP kategorii 5e. FTP oznacza ekran foliowy - i wbrew sugestiom niektorych "specow", bardzo zalecalbym uzycie kabla ekranowanego. Kosztuje to okolo 1,50 za metr, wiec pieniadze zadne.
Siec oczywiscie w gwiazde - praktycznie innych rozwiazan sie przy tych wielkosciach nie stosuje.
Przyjmuje sie ze przy predkosci 100Mbit kabel nie powinien byc dluzszy niz ok. 50m. Przy 10Mbit moze to byc okolo 100m - predkosc 10Mbit jest tu najzupelniej wystarczajaca, wiec powinno sie obyc bez dodatkowych switchow po drodze.
Chyba ze router np. 10portowy bedzie sie roznic cena o np. 100zl od 5portowego - wtedy nie ma co sie zastanawiac tylko kupic dodatkowy 5portowy switch za kilkadziesiat zlotych, postawic gdzies w polowie drogi - i oszczedzi sie na kablu.

3) Jako router polecalbym stary komputer z linuxem - zawsze mozna na tym postawic np. firmowa strone WWW, albo serwer pocztowy itp... Jesli nie ma checi (albo osoby ktora to zrobi), mozna kupic praktycznie dowolny zarzadzalny router ktory nie kosztuje 50zl, i powinien sie nadawac. Zarzadzanie tym zwykle jest opisane dokladnie, i dosc uzyszkodnikoodporne... Warto w sklepie kazac pokazac sobie instrukcje, i zobaczyc ktora jest najpelniejsza, i ktory router najprzyjazniejszy - troche kwestia gustu.

4) Raczej bedzie potrzebna zaciskarka do RJ - chociazby do zrobienia patchcordow (kabli do polaczenia komputera/routera ze sciana), i do wszelkich ich napraw. Koszt okolo 80zl.
Oprocz tego zalezy jakie beda gniazdka - np. Legrand ma takie sprytne "kółeczka" w ktore tylko wklada sie pare przewodow i przekreca malym srubokretem. Inne maja szczeliny, w ktore wciska sie przewody specjalnym przyrzadem - od biedy mozna sie pomeczyc scyzorykiem, chociaz nie polecam.

5) O przeszkodach prawnych nic mi nie wiadomo - siec komputerowa moze zrobic sobie kazdy. Nie wiem tylko co mowi o takim internecie umowa z TP$A - trzeba sprawdzic czy nie beda miec obiekcji (ale interesuje nas to co mowi umowa, a nie to co powie pani na Rozowej Linii - polecalbym prawnika)

Co do szczegolow instalacji - najlepiej polozyc ja w listwach albo korytkach - w razie wymiany albo rozbudowy nie bedzie problemu (wbrew pozorom istotne - koszt kucia scian jest wielokrotnie wyzszy niz parenascie korytek...
Staramy sie jak tylko mozna (a w kazdym razie 15cm) omijac wszelkie przewody elektryczne, swietlowki, silniki, i inne zrodla zaklocen.
Na razie tyle chyba wystarczy :)
Pozdr.

PS. Co do telefonow - radze rowniez omijac szerokim lukiem kable elektryczne - w przeciwnym wypadku uzytkownicy beda miec cudowne mruczenie 50Hz w telefonach - sprawdzone.

Andy
Administrator
Administrator
Posty: 165
Rejestracja: pn 25 lis 2002, 13:18
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Andy » pn 26 lut 2007, 21:28

Dorzucę swoje 3 grosze jako sieciami się trochę zajmuję.
Kabel FTP to wg mnie duża przesada, kłopot będzie z zakładaniem wtyczek, kabel droższy i pozostaje problem uziemienia. Jeśli w domu nie ma kilowatowych silników i innych źródeł silnych zakłóceń okablowanie typu FTP nie jest potrzebne.

Co zaś się tyczy prędkości: kablem kategorii 5e (a nawet kat. 5 bez "e" ale wyprodukowanym po 1995 roku) można na odległość 100m przesłyłać dane nie tylko z prędkością 100Mbit/s ale też 1 Gbit/s.
Oczywiście długość segmentu można zwiększyć przez zastosowanie dodatkowych przełączników (switchy).

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 642
Rejestracja: ndz 07 sie 2005, 23:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 26 lut 2007, 22:19

No z tymi kablami kat. 5 do 1Gbit to bym sie spieral... sprawdzalem na nowej sieci, w ktorej na okolo 40m nie dalo sie uruchomic gigabitowego polaczenia, dopiero uzycie kabla "porzadnego" - ekranowanego i ogolnie solidnego (5e ale z dopiskiem "gigabit") - umozliwilo polaczenie.
Wiec przy UTP mozna raczej zapomniec o 1000M... Ale jako ze ma to robic neostrade rzedu setek kilobitow, to nie ma o czym mowic ;)
Pozdr.

PS. A co do uzywania kabla ekranowanego - wszystko prawda, ale milo jest miec to uczucie solidnosci i odpornosci na zaklocenia :)

Andy
Administrator
Administrator
Posty: 165
Rejestracja: pn 25 lis 2002, 13:18
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Andy » pn 26 lut 2007, 23:10

movzx pisze:Wiec przy UTP mozna raczej zapomniec o 1000M...


No takie stwierdzenie jest dużym nadużyciem..
UTP oznacza Unshielded Twisted Pair i twierdzenie że na nieekranowanej skrętce można zapomnieć o gigabicie jest nieprawdą.
Może to nie kabel był zły, ale montaż lub urządzenia lub karty?
Tak też mogło być.

Połączenia gigabitowe na skrętce kat. 5 i 5e działają, i to działają na odległościach rzędu 100m.

Co więcej, na nieekranowanej skrętce (co prawda ulepszonej kat. 6) udało się zrealizować połączenie prędkosci 10 Gbit/s na odległości 100m.
Niesamowite prawda? Takie kable produkuje firma Krone, rozwiązanie nazywa się CopperTen (czyli miedziana "dziesiątka" :wink: )

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Internet na 7 pokoi .

Postautor: ryszard » wt 27 lut 2007, 0:48

Witam , bardzo dziękuję za odpowiedzi . Na razie mam materiał do przemyślenia i o dalszą pomoc jeszcze poproszę .
Pozdrawiam .


Wróć do „Komputery, oprogramowanie i internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 0 gości