Telewizor SANYO CEM2140P-00

Tematy związane z serwisem i naprawą urządzeń (TV, audio, SAT, telefony i inne..)
ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » sob 22 gru 2007, 23:54

Witam , dostałem do zrobienia telewizor SANYO CEM2140P-00 z następującym objawem : po włączeniu zapala się czerwona dioda , nie słychać żadnego głosu , na ekranie nic się nie wyświetla , na kolektorze tranzystora sterującego Q513 jest napięcia + 299 V . Posiadam schemat , włączyłbym przetwornicę na sztuczne obciążenie , ALE -- na wyjściu przetwornicy są aż dwa napięcia duże : B3-180V i B1-130V , i co tu teraz odłączyć ? , sprawdzałem pobieżnie miernikiem ( bez wylutowywania ) , tranzystor sterujący Q513 i Q512 i wydają się że są dobre (być może muszę je wylutować i sprawdzić , ale obecnie wiadomo – przedświąteczne zajęcia ) . Bardzo proszę o pomoc , czy ktoś posiada jakieś doświadczenia w zakresie najczęstszych uszkodzeń w tych modelach ? .
Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo...

Postautor: PI » ndz 23 gru 2007, 1:38

Witam; zaraz, chwileczke... czy na wtórnej stronie przetwornicy wystepuja jakieś napięcia??? Jezeli jest totalne ZERO, to przetwornica po prostu nie pracuje ( a moze chociaz próbkuje???). Akurat mam niekompletny schemat, ale prawie na bank 130V to napięcie systemowe, a 180V to napięcie dla wzmacniaczy wizyjnych - tak to sobie Sanyo wykombinował. Jeżeli przetwornica jest dead, to po pierwsze proponuje sprawdzic rezystory startowe R520, R521 i cos tam jeszcze, posprawdzac, czy nie ma jakiegos zwarcia po wtórnej stronie (pomiar omomierzem - "na zimno"); pracą przetwornicy - start/stop - steruje transoptor, a tym z kolei CCU. Może więc byc i tak, że własnie tu jest juz problem. Nalezy więc sprawdzić, czy występuje kryterium startu z CCU i co dzieje sie dalej.Zwracam uwagę, że w tym OTV zasilacz STDBY jest wykonany tradycyjnie z małym trafem sieciowym.
Jeszcze jedna uwaga - jest to teoretycznie chassis A3, ale okazuje się, że ma kilka odmian i różnice są dość istotne, miedzy innymi własnie co do układu startowego przetwornicy. Generalnie, transoptor pracuje w układzie nadzoru napięcia systemowego i tu moze w istotny sposób nie wpływac na warunki staru przetwornicy.
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » ndz 23 gru 2007, 2:36

Witam , dziękuję za odpowiedź . Na razie sprawdziłem rezystor R555 (47kom) przez którego , z gałęzi 130V jest zasilany transoptor , zamiast tego miał 43 Mom . Po wymianie na nowy przetwornica nie ruszyła , a na R555 po włączeniu przetwornicy pojawiało się na krótko napięcie ok. 5V . Rezystory startowe R520, R521, jeszcze nie sprawdzałem , ale zrobię to chyba już po świętach . Mam pytanie : co to dokładniej jest to CCU ? bo tak na 100% nie wiem .

Z okazji zbliżających się świąt ,składam życzenia Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku .

Pozdrawiam .

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo

Postautor: PI » pn 24 gru 2007, 1:03

Witam; zapomniałem powiedziec o działaniu, które jest standardem w przypadku starych OTV - dobrze jest zacząć od wymiany elektrolitów we wszystkich gałeziach zasilania - mam na uwadze oczywiście elektrolity na "zimnej" stronie przetwornicy. Bardzo czesto jest to podstawowa przyczyna takich usterek. CCU to Central Computer Unit, czyli po prostu mikrokontroler sterujacy praca OTV.
Dla jasności sytuacji - czy w obecnym stanie na wyjsciach przetwornicy są jakiekolwiek napięcia???
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » pn 24 gru 2007, 2:22

Witam , dziękuję za odpowiedź . Sprawdziłem rezystory startowe R520, R521 , są dobre . Pomierzyłem miernikiem po stronie wtórnej i okazało się że gałąź 130 V jest zwarta do masy przez tranzystor linii 2SD1651 . Po zamianie 2sd1651 telewizor chodzi . Wymieniłem rezystor R555 na 47 kom , ( tamten był przegrzany i miał 43 mom ) telewizor chodzi lecz napięcie zamiast 130 jest 163 V i to przy całkowitym skręceniu VR 551 , po prostu najniższe napięcie wynosi 163 V. Sprawdziłem , R555(47K) i R556(22k) mają tyle ile na schemacie . Widocznie trzeba będzie sprawdzić obwód regulacji napięcia : R552 ; VR551 ; R563 ; R552 ; Zenerkę D561 ; tranzystor Q553 . Bardzo proszę o pomoc jak to najprościej wykonać ? , a może jest inna przyczyna tkwiąca w przetwornicy ? .

Nie napisałem przedtem ale wymieniłem 17 elek przed rozpoczęciem naprawy , oto lista :
-C561; C562; C564; C565; C563; C451; C452; C462; C443; C701; C581; C700; C456; C290; C434; C185; C117 . Elki C563 i C456 miały ZERO pojemności
Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo...

Postautor: PI » wt 25 gru 2007, 3:24

Witam; rzeczywiscie, takie napiecie jest wrecz niebezpieczne dla odbiornika. Napięcie systemowe powinno być ustwione z dokładnościa +/-0,5V. Układ regulacji napiecia to Q553 wraz z otoczeniem (elementy, które Pan wymienił), po stronie goracej Q511, R511, R515 no i transoptor D515. A więc: czy pokręcanie pr-kiem daje wogóle jakis skutek? Jeżeli nie, lub efekt jest niezadowalajacy, to mamy uszkodzenie w tym obwodzie. Jak to posprawdzać - ano na początek "na zimno", czyli bez zasilania odbiornika, przy uzyciu omomierza (z mozliwoscia pomiaru elementów półprzewodnikowych - prawie każdy miernik uniwersalny ma taki specjalny zakres). Q553 i Zenera w jej emiterze mozna obmierzyc w układzie; jeżeli wynik bedzie podejrzany, element trzeba wylutowac i ponownie sprawdzić. Tak samo Q511 - tu jednak trzeba pamietać o uprzednim dokładnym rozładowaniu głównego kondensatora filtru zasilacza, ponieważ "trzyma" on dośc długo wysokie napiecie. Jest to bardzo ważne głównie ze wzgledów bezpieczeństwa!!! (ale nie tylko). W typowym mierniku pomiary rezystancji wykonywane są bardzo niskim napięciem, stąd również w wielu wypadkach nie trzeba wylutowywać rezystorów, ale w przypadku wyników odbiegajacych od oczekiwań nalezy zweryfikowac je ze schematem i ewentualnie wylutowac element do pomiaru. Większy problem jest z transoptorem, a zdarza się względnie czesto, że ulega on uszkodzeniu. Jednak decyzje o jego wymianie pozostawił bym na koniec. Niestety, nie ma prostej metody sprawdzenia tego elementu, szczególnie w układzie w obecnym stanie rzeczy. Wg opisu na schemacie, napięcia na Q553 powinny byc takie: E(6,5V), B(7V), C(40V). Wynika stąd, że Zener jest na ok.6,5V; nie jest to wartość typowa, zatem nalezy spodziewać się, że chodzi o Zenera na 6,2V lub 6,8V. Pisze o tym, bo najwygodniej byłoby posprawdzać napięcia w stanie normalnej pracy, ale skoro napięcie systemowe jest tak wysokie, jest to ostatecznośc i pomiar powinien trwac mozliwie krótko. Zwracam tez uwagę, ze zazwyczaj dopuszcza się odchylenia od danych serwisowych (co do napięć) w granicach +/-5%. Aha i jeszce jedno - jak "wygladają" pozostałe napięcia z przetwornicy??? Powinny byc równiez zawyżone. Druga sprawa - jeżeli "padł" transoptor, to najprawdopodobniej jego LED, a to mozna "na upartego" sprawdzić na takiej zasadzie, jak każdą diodę, mając jednak na uwadze, że napięcie przewodzenia LED'a jest zdecydowanie wyższe, niz np. diody Si.
To może na razie tyle.
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » pt 28 gru 2007, 15:09

Witam, dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o napięcia wyjściowe, to tylko mierzyłem napięcie w punkcie 130V, i wynosiło przy pierwszym uruchomieniu 230 V, a po skręceniu do minimum potencjometru, napięcie wynosi 163V. Wszystkie elementy regulacji wymienię już w nowym roku(jestem u rodziny na wyjeździe) i opiszę czy udało się wyregulować napięcie 130V, oraz jakie są pozostałe napięcia.
Życzę udanego Sylwestra oraz Szczęśliwego Nowego Roku.
Pozdrawiam.

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » śr 16 sty 2008, 23:05

Witam, wymieniłem elementy regulacyjne, telewizor włączył się, po ustawieniu napięcia systemowego na 130V, pozostałe napięcia są dobre: 181V; 26V; 12V. Tak więc wszystkie napięcia są poprawne. Głos jest bardzo dobry, wszystkie regulacje manualne się regulują.. ale treść obrazu ledwo widać, świecą linie powrotów, napisy menu rozmyte, przy skręcaniu pokrętłem jaskrawości na trafopowielaczu linie powrotów znikają ale przed nimi znika dawno obraz.
Wygląda na to że kineskop jest całkowicie zużyty. Bardzo proszę o pomoc w tej sytuacji, co mogę jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo...

Postautor: PI » śr 16 sty 2008, 23:32

Witam; zacznijmy od pomierzenia napięć wprost na katodach kineskopu wtedy, kiedy nie widac powrotów. Jakie jest napięcie zasilajace wzmacniacze RGB??
Na FBT nie ma regulacji jasności!!! jest regulacja ogniskowania (Focus) i regulacja napięcia odcięcia kineskopu G2. Napięcie siatki 2 (G2) rzeczywiście wpływa na jasność świecenia kineskopu, ale nie o to chodzi. Jezeli widac powroty, to G2 jest ustawione zbyt wysoko.
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » czw 17 sty 2008, 0:36

Witam, napięcie na nóżce 1 złącza K60 wynosi 181 V, G2 skręciłem tak aby nie widać było linii powrotów, ekran jest ciemny tylko widać wyświetlany numer kanału.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo...

Postautor: PI » czw 17 sty 2008, 1:57

Aha... co z tymi napieciami na katodach kineskopu???
Jezeli widać OSD, to chyba nie jest tak źle; trzeba posprawdzać układy wstecz...procesor wizyjny, itd...
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » czw 17 sty 2008, 2:26

Po przestawieniu SW251 obraz się pojawił, dało się go wyregulować ale mam tylko kolor niebieski i zielony, kompletnie nie wydać czerwonego.
Na 8-145V; 6-145V; 11-135V, czyli wszystkie katody są zasilane a więc pozostaje utrata emisji katody R?.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo...

Postautor: PI » czw 17 sty 2008, 23:41

Witam; z tym działem R troche przedwczesna diagnoza....Niestety nie wiem - nie mam pewnosci, jak powinien byc ustawiony przełacznik serwisowy. Na "zdrowy" rozsadek powinien byc w pozycji "do góry"( doprowadza sygnał -Y do płytki kineskopu),ale...Jak wynika ze schematu, matrycowanie sygnałów róznicowych realizowane jest wyjatkowo w samym wzmacniaczu RGB - do niego doprowadzone są R-Y, B-Y i G-Y, z drugiej strony doprowadzany jest Y do emiterów wzmacniaczy wizyjnych. To rzadko stosowany sposób. Nie to jest jednak istotne - napiecia na katodach kineskopu sa zbyt wysokie, jakkolwiek pomiar przy odbiorze normalnego obrazu jest dośc niemiarodajny - wartości tych napięć zmieniaja się dość znacznie zależnie od tresci obrazu. Jednak średnio, przy normalnym obrazie napięcia te z reguły wahaja sie w okolicach 80 - 105 V. Na schemacie mamy podane składowe stałe napięć sterujących z LA7680 - jest to po 5,5V na pinach 21, 22, 23 oraz 4,5V (-Y) na pin 24. Oczywiście przy pomiarach normalnym miernikiem te napiecia również zależą od treści obrazu - sa to więc dane orientacyjne, usrednione ( więcej info w danych LA7680).
Czyli - ustawmy przeł. serwisowy tak, aby podawać -Y na płytke kineskopu i pomierzmy jeszcze raz napięcia na wszystkich tranzystorach płytki kineskopu - (E,B,C). A może wczesniej ktos pokręcił sobie potencjometrami na tej płytce i po prostu ją rozregulował?? To by było kiepsko...
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » sob 19 sty 2008, 16:36

Witam. Przełącznik serwisowy ustawiłem(zgodnie ze schematem) w pozycji „w lewo”. Napięć na tranzystorach na razie nie mierzyłem. Aby wstępnie sprawdzić stan emisji katody „R” zrobiłem następująco: wylutowałem wyjścia rezystorów na katody: „Red”-R612(p.8 płytki); „Blu”-R602(p.11 płytki); „Gren”-R622(p.6 płytki). Następnie wyjścia rezystorów z toru niebieskiego i zielonego podawałem na katodę „Red”, za każdym razem na ekranie było widać, lekko czerwonawy numer kanału, poza tym ekran był całkowicie czarny. Kiedy podałem wyjście rezystora z toru czerwonego na katody „G” i „B” to za każdym ekran świecił się mocnym światłem zielonym i niebieskim. Jest to więc dowód na całkowitą utratę emisji katody działa czerwonego i na sprawność wzmacniaczy . Czekam więc na decyzję klienta. Typ kineskopu to: A51JFC61X (H).
Bardzo proszę o skomentowanie mojego sposobu diagnozy kineskopu i toru wzmacniaczy, no i czy jest właściwa.
Pozdrawiam.

PI
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Posty: 475
Rejestracja: ndz 29 paź 2006, 0:58
Lokalizacja: Pabianice

Sanyo...

Postautor: PI » pn 21 sty 2008, 0:41

Witam; kazda metoda diagnostyczna oparta na właściwym rozumowaniu jest dobra - uważam, że tak jest w tym przypadku. Ze swojej strony mogę tylko powiedziec, że tak istotne róznice w emisji poszczególnych wyrzutni zdarzaja się rzadko. Byc może polega to na jakimś specyficznym uszkodzeniu wewnetrznym kineskopu. Sprawa napewno nie jest warta zachodu, ale jest w Warszawie firma regenerująca kineskopy w sposób profesjonalny - poprzez wymiane całej wyrzutni. Niestety, koszt jest dość wysoki.
PI

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

SANYO CEM2140P-00

Postautor: ryszard » pn 21 sty 2008, 4:58

Witam, dziękuję za odpowiedź i ocenę. Faktycznie, w rachubę wchodzi tylko wymiana na inny z demobilu. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.


Wróć do „Serwis urządzeń”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 9 gości

cron