Telewizor Sharp DV3765S.

Tematy związane z serwisem i naprawą urządzeń (TV, audio, SAT, telefony i inne..)
ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor Sharp DV3765S.

Postautor: ryszard » śr 16 sty 2008, 2:27

Witam, dostałem do naprawy telewizor Sharp DV3765S, całkowicie martwy po włączeniu. Nie posiadam schematu, może ktoś miał podobny defekt w tym modelu. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor Sharp DV3765S.

Postautor: ryszard » pn 28 sty 2008, 0:06

Witam. Jak pisałem na początku, po włączeniu jest całkowicie martwy. Wymieniłem kondensatory, oto lista: C602; C708; C713; C712; C718; C714; C717; C604; C302; C502; C606; C506; C507; C503; C519. Na pomiarach pojemności wszystkie były dobre. Jednak po wymianie telewizor uruchamia się ale brak obrazu, przy pierwszym uruchomieniu naelektryzował się kineskop, brak dźwięku. Telewizor włącza się w taki sposób że zapala się czerwona dioda, potem zapalała się zielona na 3 sekundy i się wyłączał. Pomiar napięcia w punkcie 110V wynosił około 125V. Regulacją R716 obniżyłem napięcie do 117V i jest to napięcie przy maksymalnie skręconym potencjometrze. Teraz po włączeniu zapala się czerwona dioda i przyciskami nie można załączyć telewizora, cały czas pali się czerwona dioda, jest napięcie stabilizowane 5V; napięcie 26V i napięcie systemowe 117V. Kineskop nie elektryzuje się, nie pojawia się żadne napięcie żarzenia. Kiedy podwyższę napięcie z 117 do 123 V, po włączeniu zapala się czerwona dioda, gaśnie, i zapala się zielona dioda na trzy sekundy, po czym przetwornica wyłącza. Pomierzę elementy w obwodzie regulacji bo przy niektórych rezystorach jest mocno przyciemniona płyta. W obwodzie 110V są dwa rezystory R602 i R642, płyta w ich obrębie jest przyciemniona, zamiast mieć po 47k mają po około 15k. Po wylutowaniu jednej nóżki każdego z rezystorów wszystkie okazały się dobre. No więc wylutowałem tranzystor linii, i kolektor-emiter obciążyłem żarówką 40W. Napięcie systemowe dało się wyregulować na 110V, napięcie 5Vstabilizowane jest, napięcie 26Vjest właściwe. Żarówka świeciła stałym światłem. Dioda pali cały czas na zielono ale cyklicznie, co około 5 sekund na moment, w tle palącej się na zielono diody można ujrzeć mignięcie czerwone, w tym czasie mierzone napięcie systemowe i pozostałe też zmienią się o około 2 lub 3 dziesiąte wolta. Kiedy śledziłem napięcie stabilizowane 5V to ono częściej zmieniało się niż co 5 sekund od 5,1V do 4,9V(pewnie jest to jakieś cykliczne testowanie pochodzące od procesora). Nie słychać żadnego dźwięku ani w momencie włączenia ani później. Wyprowadziłem przewód od bazy wylutowanego tranzystora i mam teraz zamiar popatrzeć czy tam przychodzą jakieś impulsy, potem jak będą to może wstawić nowy tranzystor. A może jest jakieś zwarcie w układzie wysokiego?, jak to praktycznie sprawdzić.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

ryszard
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Posty: 98
Rejestracja: wt 31 paź 2006, 3:48
Lokalizacja: Koszalin

Telewizor Sharp DV3765S.

Postautor: ryszard » pt 15 lut 2008, 2:32

Witam, działałem kilka razy ale bez efektów. Rezystory okazały się sprawne. Trafopowielacz dawał mi nadzieję cykając i szeleszcząc. Ja szukałem w nadziei że znajdę powód nie zadziałania. Robiłem prawie wszystko: rozłączałem odejścia od każdej czynnej nóżki trafo i nic. Ponieważ nie było postępu to nie pisałem. Dzisiaj kupiłem trafo HR7559 (50.59 w North). Wymieniłem i telewizor chodzi(a ja tyle grzebałem się nad niesprawnym trafem). Teraz głos jest, kanały się przełączają, regulacja głosu działa, ale ekran jest cały czerwony w poziome prążki jedno centymetrowe. Pomierzyłem napięcia na katodach kineskopu i były następujące:
-3-131V
-7-11 V
-9-142V
Odkryłem że, jak poprawiałem luty na płytce kineskopu to zlutowałem R883 z sąsiednim punktem. Po usunięciu tego zwarcia obraz pojawił się prawidłowy. Wyregulowałem obraz Screenem i Focusem i telewizor działa. Jeszcze tylko muszę naprawić gniazdo antenowe w głowicy i mogę oddać klientowi. Chciałbym jeszcze poruszyć sprawę bardziej konkretnej metody eliminowania trofopowielacza. Chodzi mi o to czy w razie podejrzenia niesprawności trafa, czy nie można byłoby rozłączyć wszystkie wyjścia trafa a zostawić jedynie obwód pierwotny tranzystora H i obwód uzwojenia wysokiego napięcia, czy wtedy sprawne trafo powinno chodzić?. Czy były robione takie próby na forum?.
Pozdrawiam.


Wróć do „Serwis urządzeń”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 0 gości