Elektroniczny zapłonnik do świetlówki

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Pawelvod
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Elektroniczny zapłonnik do świetlówki

Postautor: Pawelvod » sob 28 lut 2004, 21:51

Potrzebny mi schemat, bądź rada jak skąstrułować elektroniczny układ zasilający świetlówkę z możliwością regulowania jasności świecenia. Ja myślałem o generatorze prostokątnym ze zmiennym wypełnieniem. Nie mam pojęcia jednak jak przenieść 5V (z mikrokontrolera jako generatora) na wyprostowane 240V przy częstotliwości 20kHz.

Wyurek@wp.pl

Zasilanie świetlówki

Postautor: Wyurek@wp.pl » pn 08 mar 2004, 13:32

Hej!
Zobacz aplikację rodziny TOP 223 --- i wyższe, zależy od mocy. Układ przetwarza wyprostowane 230V (czyli ok. 300V) na przebieg prostokątny o częstotliwości 100 kHz. Sterowanie jest izolowane przez transoptor - podobnie jak w aplikacji dla stabilizacji napiecia. Oczywiście, dla świetlówki nie prostujesz napiecia ze strony wtórnej, tylko dodajesz dławik ze szczeliną powietrzną, a dwa osobne izolowane uzwojenia wtórne doprowadzasz do żarzenia swietlówki.
A z drugiej strony: czy warto inwestować wysiłek i materiał, jeśli gotowa świetlówka z elektronicznym zapłonnikiem kosztuje poniżej 5.- zł?
Chyba, że to ma być "KĄSTRUKCJA", a nie zwykła konstrukcja, to ja przepraszam, "wyłanczam" się.
:lol: Wyurek

Wróć do „Podzespoły i układy”