Element thp 601 pomocy

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
krzychs
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Element thp 601 pomocy

Postautor: krzychs » śr 29 gru 2004, 10:22

Witam wszystkich i chciałbym poprosić o pomoc,w TV Sony KV -29 Xc w zasilaczu dosyć mocno okopcony jest nie znany mi element, prawdopodobnie oznaczony 059-31 8d04 -TDK w środku ceramika coś jakby bimetal .Strasznie się grzeje . Jest on w czarej obódowie wielkości baterii r9 , wydaje mi sie ze to jakis przekaznik ale nie jestem pewny ,
Telewizor nie chece sie właczyc - brak stanu czówania , ale gdy dotknie sie obódowy elementu przez jakis czas jest ok - nie ma zimnych lutów.
Nie moge znalesc nic o tym elemecie
Podobno rozmagnesowuje on kineskop
Prosze o pomaoc

Andy
Administrator
Administrator

Postautor: Andy » śr 29 gru 2004, 11:22

To jest termistor PTC służący do rozmagnesowania kineskopu. Ale on sam w zasadzie nie może powodować, że w TV nie działa stan czuwania. Prawdopodobnie przyczyną jest coś innego. Proszę spojrzeć na fragment schematu zasilacza, chociaż nie gwarantuję, że jest to dokładnie schemat odpowiadający twojemu telewizorowi. Widać na nim element THP601.

Pozdrawiam
Załączniki
kv-29x-zasilacz.jpg
fragment zasilacza Sony KV-29X
(207.67 KiB) Pobrany 723 razy

Wróć do „Podzespoły i układy”