HLY7006R w multimetrze V640

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
DJ_Sivy
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

HLY7006R w multimetrze V640

Postautor: DJ_Sivy » ndz 28 lis 2004, 12:32

jest taki fajny mierniczek z lat prlu :], ale chodzi idealnie, tyle ze jest tam zastosowana hybryda HLY7006R ktora jest elementem zawodnym i czesto ulega uszkodzeniu. w radioelektroniku 7/1984 przedstawiono uklad, ktory moze zastepowac wyzej wymieniony wzmacniacz i chcialem to sobie "profesjonalnie" (w miare mozliwosci) przygotowac na plytce drukowanej, ktora by sie wstawialo w miejsce uszodzonej hybrydy, ale przydalyby mi sie dane katalogowe na tej temat, wiec pytam czy ktos ma moze takowe informacje.
i jeszcze jedno pytanko czy ktos moze sie juz zajmoweal takim problemem, poniewaz w radioelektroniku zastosowano tlo081, ktory jest juz konstrukcja nie pierwszej swiezosci i slyszalem ze istniala jeszcze jedna wersja takiej przerobi na czyms nowsiejszym :) - czy ktos czytal na ten temat, a moze lepiej ktos posiada schemat :).
z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi i spostrzezenia
__-->>DJ_Sivy<->yviS_JD<<--__

gość

HLY7006....

Postautor: gość » pn 29 lis 2004, 19:44

Witam. Pamietam, że była tam taka aplikacja; co do HLY, to rzeczywiście miały różną opinię; TL081 to całkiem przyzwoity wzmak oper;
V640 na m.cz chodził i tak (bezposrednio z wejścia) do 20kHz, a wyżej tylko z sonda w.cz., więc wzacniacz oper. w tym przypadku nie ma takiego dużego znaczenia, ale jest dzis spory wybór szybszych wzmacniaczy np. Maxima, National Semi., Analog Devices, LT czy BB,
ze nie ma problemu. Czasem, kiedy sie przesadzi może być kłopot ze stabilnością, poza tym nie wszystkie typy są łatwo dostepne..
ale można poeksperymentować. Tak, czy siak, nowoczesniejsze wzmaki op z pewnością będą lepsze, niż te z lat '80-tych; a w tej aplikacji jaki był scalak??? (tego juz nie pamietam)
PI

Gość

HLY7006

Postautor: Gość » wt 07 gru 2004, 18:14

Układ ten był produkowany przez wrocławski DOLAM, firma jeszcze istnieje więc może będą mieli jakąś dokumentację tego wyrobu. Z tego co pamiętam to na wejściu tego układu był podwójny tranzystor mosfet z serii 2n..., numeru nie pamiętam gdyż zajmowałem się tym tematem w latach 80-tych.

Gość

HLY7006R

Postautor: Gość » śr 08 gru 2004, 21:25

Witam.
Wygrzebałem w mojej bibliotece książkę wydaną przez WKŁ w 1978 r autorstwa inż. Zdzisława Tkaczyka pt. "Liniowe układy scalone - parametry i zastosowania". Jest w niej nota katalogowa układu HLY7006R. W załączeniu przesyłam ją w formie pliku pdf. Pozdrawiam.
Załączniki
HLY7006R.pdf
(977.29 KiB) Pobrany 3216 razy

Gość

Postautor: Gość » czw 09 gru 2004, 22:02

wielkie dzieki i uznanie sie nalezy.
pzdr

Gość PI

V640

Postautor: Gość PI » pt 10 gru 2004, 0:52

Prezent gwiazdkowy dla wszystkich zainteresowanych.
PI
Załączniki
V640.jpg
(507.79 KiB) Pobrany 3190 razy

DJ_Sivy
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: DJ_Sivy » pt 10 gru 2004, 21:35

wielkie dzieki. oby wiecej takich uzytkownikow. a co ciekawe udalo mi sie kilka dni temu sciagnac wlasnie ten sam schemat zgadnijcie skad ... amerykanska strona ze schematami ukladow audio - pewnie ktos pomylil polskim v640 z v640 prod. yamahy :).
pzdr

jagrx

HLY-7006 w multimetrze v-640

Postautor: jagrx » pt 11 lut 2005, 15:58

Wykonalem wg radioelektronika 7/84 na ukladzie CA-3140 plytke imitujaca HLY-7006 metoda powierzchniowego motazu wraz z osobna plytka kompensacji na wejsciu napiecia niezrownowazenia do ktorej dolozylem do potencjometru 1M kondensator do koncowek skrajnych 100nF/150V.Uklad pracuje stabilnie.Wykorzystalem dodatnia wersje plytki kompensacji a potencjometr DC suwak do bieguna ujemnego.

DJ_Sivy
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: DJ_Sivy » pn 14 lut 2005, 12:27

bardzo ciekawe, poniewaz wlasnie mialem sie brac w czasie ferii za projektowanie. dzieki za spostrzezenia. dam znac sie cos uda - niech sprobuje nie :)

DJ_Sivy
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: DJ_Sivy » wt 15 lut 2005, 10:29

ale przeciez tam juz kondensatroek 100n wiec nie rozumiem dlaczgo o tym piszesz

Gość

Postautor: Gość » pt 18 lut 2005, 11:54

wielkie dzieki. oby wiecej takich uzytkownikow. a co ciekawe udalo mi sie kilka dni temu sciagnac wlasnie ten sam schemat zgadnijcie skad ... amerykanska strona ze schematami ukladow audio

Mnie to nie dziwi - V640 był onegdaj sprzedawany za oceanem pod róznymi markami. Zdarzylo sie nawet, że RE w newsach ze świata przedstawił bardzo interesujący multimetr zza wielkiej wody. Okazało się potem, że jest to polski produkt, o czym z pewną dozą wsydu doniesiono w sprostowaniu.
junan

kobog

naprawa V640

Postautor: kobog » wt 26 kwie 2005, 3:15

Może wie ktoś gdzie szukać tego schematu zastępczego do układu
HLY 7006R z RE 7/84.
Byłbym także wdzięczny za schemacik z zastosowaniem CA3140 które opisał
kol. jagrx.
kobog12@wp.pl

Wróć do „Podzespoły i układy”