problem z Nordmende SL72

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

problem z Nordmende SL72

Postautor: Ryszard58 » pn 18 kwie 2005, 20:13

mam problem z telewizorem jak w temacie po wymianie tyrystora (DL21-EMS740) pada tranzystor zasilacza (TP24-S2000) elementy spradzilem przebiegi w wiekszosci sa w normie a bezpiecznik wybucha bez pracy tyrystora napiecia sa w normie a na ekranie kolorowa słaba poświata prosze o pomoc bo moich amatorkich sił na naprawe tego starusza zabrakło!!!!

PI

Nordmende

Postautor: PI » wt 19 kwie 2005, 0:26

Witam; sprawa jest skomplikowana, bo opis jest dośc mało precyzyjny, jakie napięcia są i kiedy. Sam układ odchylania pionowego w tym chassis
jest dość skomplikowany i rzadko spotykany, ale zazwyczaj pracuje bez problemu. Jeżeli tylko trafopowielacz jest OK, to proponuję zacząć od wymiany kilku elektrolitów - w linii napięcia systemowego ( chyba CP41, chyba że jest bezwzględnie OK) i 2200uF (chyba CL52). Wymienił bym też
47uF (chyba CP24) po stronie gorącej zasilacza; wogóle w takich staruszkach dobrze jest powymieniać elektrolity w obwodach zasilania, a sczególnie wszystkie po stronie gorącej zasilacza, bo to najczęściej jest przyczyną róznych usterek i dziwnych zachowań OTV. Oczywiście wstawiamy elyty na 105st. W nawiasach piszę "chyba", bo posługuję się schematem płyty ICC5, (albo 618B), ale są one identyczne, przynajmniej takie powinny być, jest to bowiem stara, zacna i rozległa rodzina OTV
Telefunken-Thomson-Nordmende-Saba-Ferguson. Akurat tu zasilacz SMPS
oraz układy odchylania pionowego i poziomego sa wyjątkowo ze sobą
"zapętlone" i sprawiają sporo kłopotów przy diagnozowaniu i naprawach.
PI

Gość

Postautor: Gość » wt 19 kwie 2005, 2:26

Bardzo dzieki za porady kondonki juz wymienialem wymienie jeszcze wskazany 47uF a moje 1000uF (taki byl w oryginale nap 21V) zamienie na 2200uF przebiegi na 2029 sz zgodne ze schematem wiec jestem dobrej mysli
jesli bedzie kiedys potrzebny to mam schemat 8.558B

Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Ryszard58 » wt 19 kwie 2005, 18:20

Kondensatory wymienilem wszystkie na nowe a zamiast uszkodzonego tyrystora ESM740 dalem to co mialem czyli BT151/650 telewizor dziala jakby inaczej jasniej swieci ekran i cos jakby moduluje kolorowe plamy ekranu .
Napiecia wszystkie idealne z wyjatkiem 7V tu jest 8,2V

Tranzystory przetwornic zdecydowanie chlodniejsze.
zabrnalem z slepa uliczke ale sentyment do staruszka nie pozwala mi sie poddac, do zeszlego miesiaca obraz mial rownie ostry jak Sony KVE 2931E z sasiedniego pokoju
Jesli znajdziecie chwile czasu to zadajcie dodatkowe pytanie i pomozcie staruszkowi

Ryszard

ps. okazało sie ze co ktorys raz przy glosnej pracy startuje odchylanie i pojawia sieobraz znieksztalcony, pociety liniami a przy wylaczeniu tv pojawia sie kolorowa plamka biegnaca do srodka ekarnu i znikajaca w srodku ekranu

PI

Nordmende

Postautor: PI » wt 19 kwie 2005, 20:33

Witam; ja tez mam duży sentyment do tej rodziny OTV, mam SABĘ z takim samym chassis, gra 16 lat, (ostatnie 10 lat po 18 godzin na dobę).
Nie chcę innego tivi!!
BT zamiast ESM to nie za bardzo, ESM jest specjalnie przystosowany do
pracy w warunkach układu odchylania pion., zresztą te tyrystory chyba można tu i ówdzie kupić (TME, Cybor-Tech. North), chociaz nie sa tanie.
Co do efektów na ekranie - istotne, czy wystepuja we wszystkich warunkach (chodzi o źródło sygnału), czy w różnych ustawieniach jasności i kontrastu. Czy ruszał Pan G2 na FBT?
PI

Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Ryszard58 » wt 19 kwie 2005, 20:41

Dzieki za pomocna dlon
Oczywiscie poszukam typowych tyrystorowdla tego modelu bo ten jest pewnie zbyt wolny

G2 ( plytka na kineskopie ) zapewne tak bo obudowa zupelnie zwietrzala i posypaly sie zaczepy ale focus i G2 dzialaja i efekty lini bialych zmiejszaja sie ostrosc tez daje sie reg.

problem polega na tym ze nie startuje tyrystor za kazdym razem
a jesli ruszy to strasznie syczy i cwierka jakby w powielaczu
start nastepuje na 20-30sek ale tylko po znacznej przerwie
praca jest niestabilna jakikolwiek pomiar kasuje, prace!

zupelnie nie startuje gdy jest cieply i wtedy przebiegi na tyrystorze A-K sa na poziomie 8-12V

20-04-2005

tyrystor wstawiony ale dalej nic a nawet gorzej bo nie budzi sie nawet na chwilke tak jak przy starym BT

sukcesywnie wymieniam pozostale elektrolity bo bardzo licze na Pana PI ze cos wymysli na upartego staruszka

sygnal podaje z wideo po niskiej ale nie RGB

Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Ryszard58 » śr 20 kwie 2005, 19:35

Na kilku zagranicznych linkach jest informacja ze esm740 to nie to samo co esm740g czy zna Pan moze prawde i wyprowadzenie koncowek Panie PI

Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Ryszard58 » pn 25 kwie 2005, 2:32

wymienilem juz wszystkie kondensatory jak leca a tyrystor jak nie startowal tak nie startuje ale napiecia wszystkie sa ok tylko 7V jest 8,3V
Ostatnio zmieniony śr 27 kwie 2005, 16:12 przez Ryszard58, łącznie zmieniany 1 raz.

Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Ryszard58 » wt 26 kwie 2005, 21:23

po kilku dniach wrocilem do staruszka zdobylem sprawdzone czesci na podmianke w tym 2029 i ...... nic objawy bez zmian poswiata na ekranie wielokolorowa

ale spedzilem kilka chwil z oscyloskopem i dwa miejsca mi nie odpowiadaja :

1. pila nie przechodzi za TV70 blok Chroma

2. napiecie na tyruystorze około 30V

pozostale sygnaly i napiecia poprawne

Moze uszkodzone cewki V????

Jak sprawdzic domowym sposobem cewki odchylajace???//

Ryszard58
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Ryszard58 » czw 28 kwie 2005, 7:22

MAm pytanie czy czesto zdarza sie uszkodzone trafo w obwodzie tyrystora w tym modelu bo pozostaje tylko to reszta po kilka razy sprawdzona

Wróć do „Podzespoły i układy”