Witam
Mam powazny problem. Mój znajomy ma syna, który do 25 maja ma oddac Prace Dyplomowa. Poprosil mnie o pomoc a ja nie mogę przyniesc oczekiwanego efektu. A w sumie chodzi o drobny szczegol, który uwieczni cala prace sukcesem.
Jest to rejestr przesuwny, zrobiony na ukladach UCY 74132, UCY 7474, UCY 7476 i chyba UCY 7400. Przy odpowiednim polaczeniu po kazdorazowym zadawaniu impulsu przyciskiem monostabilnym (powracajacy do poczatkowego polozenia) , na tablicy kazdorazowo po kolei powinny się zapalac cztery diody. Obecnie jest tak, ze zapalaja się one roznie, raz wszystkie, raz 1 + 2 + 3 i 4 razem itp.
Dodam, ze na poczatku uklad zostal sprawdzony na posczegolnych bramkach i było O.K.
Po podlaczeniu okazalo się , ze czasami wystepuja stany nieustalone, chyba z powodu zbyt duzego spadku napiecia i zaczely się dziac cuda.
Jego promotor (profesor z tej samej szkoly) stwerdzil , ze sa to normalne objawy i wlutowal pare kondensatorow. Dzialanie ukladu się polepszylo ale nie do konca. Nastepnego razu kondensatory zastapil mniejszymi i dolozyl pare rezystorow. I tak zostalo do teraz , bo nastepnego razu nie było gdyz promotor wyladowal w szpitalu i nie ma mozliwosci z nim kontaktu na ten temat.
Proszę o podanie wartosci kondensatorow i ewentualnie oporow jakie trzeba wlutowac i w których miejscach aby sytuacja powrocila do normy.
SPRAWA PILNA !!!!
Z poważaniem
Zbyszek