jaki US jest montowany w wentylatorach zasil. PC

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
slawek7
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

jaki US jest montowany w wentylatorach zasil. PC

Postautor: slawek7 » pt 24 mar 2006, 8:37

Cześć.

Poszukuję karty katalogowej układu tego co jest montowany w wentylatorach w zasilaczach PC.
Nie wiem jakieon ma oznaczenie.
Chodzi mi o ten układ działający jak Hallotron.
Spotkałem dwie wersje jena z 4 końcówkami, a druga z trzema.

Sławek.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pt 24 mar 2006, 15:49

Te uklady to chinskie ASICe, kazdy inny, dokumentacje na 99,9% calkowicie nieznajdowalne (po prostu producent naswietla ich "n" po czym "n" jedzie do fabryki wiatraczkow...)
Wentylator nie jest szczegolnie wymyslna konstrukcja, bierzesz kartke, olowek, miernik i rozpracujesz w 5 minut - w koncu tam sa cale 2 cewki, ASIC, moze jeszcze 2 tranzystory...
Jesli sa 3 piny to zapewne +, -, wyjscie, przy czterech +, -, wyjscie, -wyjscie. Obciazalnosc rzedu mA (lub paredziesiat jesli nie ma tranzystorow)
Pozdr.
Ostatnio zmieniony sob 25 mar 2006, 0:17 przez movzx, łącznie zmieniany 1 raz.

slawek7
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: slawek7 » pt 24 mar 2006, 21:10

Dlaczego pomysł, że chcę naprawiać wentylator to nie wiem, bo ani słowa nie ma o tym??
Ale prawdą jest że chciałem wykorzystać ten układ jak czujnik obrotów koła do samochodu .
Pomysł był taki: tani czujnik hallotronowy z wyjsciem cyfrowym, dlaczego z wentylatora, nie wiem, moze dlatego że był pod ręką.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » sob 25 mar 2006, 0:21

Tak mi sie tylko skojarzylo, zreszta o naprawianiu byly cale 3 zdania (ktore juz wyrzucilem)... Kiedys znajomy robil cos takiego, nie znam szczegolow wiec nie bede teoretyzowal, ale z tego co mowil - dziala to dobrze :)
Trzeba tylko pamietac ze wiekszosc z tych czujnikow ma histereze lub wrecz przerzutnik - co sprawia ze nie dzialaja na zasadzie kontaktronu tylko przelaczaja kiedy pole jest "+" a nastepnie dopiero kiedy "-". Przynajmniej ja na cos takiego sie natknalem.
Pozdr.

PS. Moze warto przejsc sie do jakiegos serwisu komputerowego albo do znajomego informatyka - tanie "oemowe" wentylatory wymienia sie garsciami ze wzgledu na masowo padajace lozyska, halotrony na ogol sa sprawne... Wiec pewnie nietrudno bedzie dostac w miare jednolity material do eksperymentow ;)

Wróć do „Podzespoły i układy”