PI pisze:Witam; pozdrowienia dla "movzx"; to zależy, co te tranzystory "robią" w tym CB. Co do 2SC375, to nie mam żadnych wątpliwości - jego podstawowe dane to Uce=20V, Ic=50mA, Ptot=0,2W, fT=600MHz. Czyli w miare typowy tranzystor w.cz małej mocy. Co do 2SC495 - zależy, jaką funkcję pełni w układzie; jeżeli jest to tranzystor w torze w.cz. nadajnika, to bym się zastanawiał, chociaz BD137 mają dość wysoką fT. Można by tu dać 2SC2075, które sa w miarę dostępne w kraju. Jeżeli jednak ten tranzystor pełni inne funkcje, to można go zamienic bez obawy. Zwracam też uwagę na możliwą niezgodność kolejności wyprowadzeń - to trzeba sprawdzić. Ewentualnie szukać oryginałów np w www.north.com.pl
www.tme.pl, www.cybor-tech.com.pl, www.aprovi.com.pl, www.lewandowscy.pl
PI
movzx pisze:Na czym polega "pasowanie??"
Bo wydaje mi sie juz wiadomo jakie tranzystory "pasuja" do tych dwoch - pod wzgledem parametrow.
Ewentualnie mozna wziac nozyk i przyciac obudowe jesli jednak nie pasuje ;D
Pozdr.
PI pisze:Witam; chyba się dogadaliśmy z "movzx", że trochę drobnych złosliwości nikomu nie zaszkodzi - a serwujemy je w dobrej wierze. No tak, sekcja nadajnika w CB i nie tylko, zazwyczaj składa się z kilku stopni wzmocnienia, na końcu stoi tranzystor, który odpowiedzialny jest za dostarczenie odpowiedniej mocy do anteny - to tak bardzo skrótowo. Często w stopniu mocy nadajnika CB o mocy 4-5 W stosowany bywał 2SC2075 lub 2SC2078. Mało się tym interesuje obecnie, ale są one raczej dostepne w kraju. Co do stopnia sterujacego i stopni wstepnych, trudno powiedziec, tu najlepiej mieć schemat i wtedy wszystko bedzie jasne. Jest taka strona www.radiomods.co.nz gdzie sporo pisza o CB i nie tylko, ale gdzie mozna znaleźć dużo schematów CB - byłem i widziałem. Polecam.
Z moich dawnych doświadczeń i z lektur wynika, że generalnie najlepiej jest stosować w stopniu mocy oryginalny tranzystor, ponieważ obwody dopasowujące na wejściu i wyjściu są projektowane do okreslonego typu tranzystora, co nie oznacza, że inny nie będzie pracował. Może jednak byc tak, że ulegnie szybko uszkodzeniu lub przeciwnie - nie będzie oddawał spodziewanej mocy. Tak to jest w technice nadawczej.
PI
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 2 gości