Zmiennik tranzystora 2N5952

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
michalrc
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Zmiennik tranzystora 2N5952

Postautor: michalrc » ndz 29 sty 2006, 13:15

Chciałem zrobić bramkę szumów. Schemat ściągnąłem z zagranicznej strony, wszystkie elementy są do kupienia oprócz tego tranzystora (2N5952). Jeżeli to możliwe prosiłbym o podanie zamiennika.

^Target
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Kontaktowanie:

zamiennik

Postautor: ^Target » ndz 29 sty 2006, 14:01

z J-FETami 2N i nie tylko zawsze są problemy - trudno znaleźć je w sklepach. Najprostszym sposobem wydaje się poeksperymentowanie z popularnymi BF244/245 w tym przypadku z literką A. J-FETy charakteryzują się znacznie większym rozrzutem parametrów niż bipolarne.
Wymusza to od projektanta układu taki dobór elementów, by dla każdego "worst case'u" układ działał poprawnie. Daje to także pole do popisu jeśli chodzi o zamienniki. J-FETy są szczególnie lubiane w układach
pracujących z bardzo słabymi sygnałami (mikrofony i przetworniki w gitarach), gdyż charakteryzują się znacznie mniejszymi szumami własnymi i dużą impedancją wejściową. Zazwyczaj taki tranzystor pracuje w stopniu wejściowym jako wtórnik lub wzmacniacz o niewielkim wzmocnieniu. Sądzę, że układ jest w stanie dużo wybaczyć i powszechnie dostępny BF244A bądź BF245A spokojnie sobie poradzi.

Oczywiście tranzystor J-FET może w takim układzie pracować również jako napieciowo sterowana rezystancja. Wówczas może nie być już takie bezbolesne stosowanie bezmyślnie zamiennika, ale warto spróbować ...

datasheet 2N5952 na http://www.datasheet4u.com/download.php?id=72467

pozdrawiam
konstruktywna krytyka mile widziana ...

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 29 sty 2006, 15:31

Na pewno warto poeksperymentowac z BF245. Jakby jednak nie chcialo dzialac, troche JFET-ow (w tym serii 2N) maja w www.tme.pl i www.lewandowscy.pl
Pozdr.

PI

Postautor: PI » ndz 29 sty 2006, 16:07

Witam; polecam tranzystory J-FET z serii 2SK (japońskie), których pewien wybór jest dostepny w wielu sklepach elektronicznych, w tym w wymienionych powyżej. Są zdecydowanie lepsze od BF245 i maja bardziej powtarzalne parametry. Cenowo tez nie róznia sie specjalnie. Dodaję adresy www.aprovi.com.pl oraz www.cybor-tech.com.pl www.huma.com.pl
Dośc łatwo jest osiagalny 2SK170, popularny w aplikacjach audio. Na stronie www.tme.pl mozna wylistować całą kolekcję J-FET z podstawowymi danymi, co ułatwi wybór.
PI

^Target
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Kontaktowanie:

zastój

Postautor: ^Target » ndz 29 sty 2006, 16:21

widzę, że jestem bardzo zacofany, jeśli chodzi o dostawców i ich asortyment. Tymbardziej dziękuję kolegom ....
W Aprovi już nie raz kupowałem i mogę z czystym sumieniem polecić.
Szkoda tylko, że czasem przesyłka jest droższa niż zawartość :roll:

PI

Postautor: PI » pn 30 sty 2006, 0:44

Witam; no, nie przesadzajmy , Kolego Target z tym zacofaniem.... pewno nie jest tak źle, trudno jest znać wszystkie mozliwe adresy. Ale... z tymi "japończykami" trzeba uważać, bo od 2SK..... zaczynają się także MOSFET'y ( przy okazji, jak ktoś nie wie, to FET'y z kanałem p zaczynają się od 2SJ...).
PI

Wróć do „Podzespoły i układy”