Piszę tutaj pierwszy mój post.
O wspomnianym bezpieczniku pisałem trzy lata temu na forum Elektroda
"Budowa bezpiecznika elektronicznego 1/16A 251.062L Drukarki OKI".
Ale ostatnio administrartor na tamtym forum zaczął wywalać moje posty.
Zaczęło się od tego, że zadarłem z jakimś dziadkiem "Carls Independent", po dwóch tygodniach zaczęły znikać tematy o których pisałem usuwał je administrator "Artur. K".
Tak więc podziękowałem tym hu..ą.
Obecnie szukam forum na którym mógł bym się podzielić swoimi zmaganiami z elektroniką.
Wiec wracając do bezpiecznika.
W drukarkach OKI do przedłużenia pracy elementów takich ja bębny, fuser i pas konieczne było założenie bezpiecznika 251.062L, który kosztował 30zł teraz teraz ceny spady na 5zł
Wcześniej na forum przedstawiłem koncepcję takiego bezpiecznika ale tamta wersja nie działała dobrze.
Nowa wersja działa perfekcyjnie, przetestowałem ją na dwóch drukarkach bębny, pasy transferu, fusery.
W nowszej wersji dodałem pętle histerezy do pomiaru prądu na wzmacniaczu LM358oraz przerzutnik na układzie NE555.
Układ działa w następujący sposób.
1) Podłącza się długie kable w miejsce bezpiecznika.
2) Włącza się zasilanie z baterii 9V (przełącznik suwakowy)
3) wciska się przycisk micro switch (zapala się czerwona dioda oznaczająca zwarcie bezpiecznika)
4) Włącza się drukarkę Po około 20 sekundach w czasie testu pamięci (następuje przepalenie bezpiecznika czerwona dioda gaśnie)
5) Po zgaśnięciu diody led można wyłączyć, zasilanie bezpiecznika (przełącznik suwakowy).
Do poprawnego działania bezpiecznika konieczne jest skalibrowanie prądów w obu kierunkach
za pomocą potencjometrów wieloobrotowych 500Om.
Wartość szczytowa prądu powinna wynosić 1/16A=0,0625A=62.5mA