zmostkowanie tda 7250

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
mmaniek
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

zmostkowanie tda 7250

Postautor: mmaniek » wt 07 wrz 2004, 12:14

potrzebuje pomocy chce zmostkować wzmacniacz na tda7250 i podłączyć głośnik 4 ohm tylko nie wiem czy taki układ będzie stabilny albo może macie jakiś ciekawy schemat na tda o mocy około 200w na 4ohm

DJ_Sivy
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: DJ_Sivy » ndz 28 lis 2004, 12:56

przyznam ze nie jestem pewien jak zachowuje sie ten ukladzik przy zmostkowaniu, ale osobiscie polecam tda7294
w edw numer 10/2004 byl przedstawiony w mostku z ktorego mozna wyciagnac 200W ciaglej i jakies 400W w impulsie.
uklad jest prostszy bo na wyjsciu nie ma potrzeby instalowania tranzystorow, a ilosc elementow jest ograniczona do minimum, a ponadto mamy sterownik wiatraka na radiator. poza tym kostka ma wylaczenie termiczne, nie potzrebuje stosowania obwodow boucherota, jest ukladem niskoszumowym, a poza tym fabrycznie jest przystosowany do zmostkowania
takie jest moje zdanie
__-->>DJ_Sivy<->yviS_JD<<--__

cyberdar

wzmacniacz mostkowy

Postautor: cyberdar » śr 01 gru 2004, 12:28

DJ_Sivy ma rację. Nie ma co się babrać dzisiejszych czasach w tranzystory no chyba, że ktoś ma ochotę i trochę miejsca w obudowie. Mmaniek jeśli chcesz to podeślę Ci kilka schematów na tranzystorkach. Odezwij się tylko na cyberdar@o2.pl. Pozdrawiam.

The End
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Re: wzmacniacz mostkowy

Postautor: The End » pt 03 gru 2004, 18:48

cyberdar pisze:DJ_Sivy ma rację. Nie ma co się babrać dzisiejszych czasach w tranzystory no chyba, że ktoś ma ochotę i trochę miejsca w obudowie. Mmaniek jeśli chcesz to podeślę Ci kilka schematów na tranzystorkach. Odezwij się tylko na cyberdar@o2.pl. Pozdrawiam.

Jesteś w błędzie jeśli myślisz że w tranzystory nie ma się co bawić....
Końcówki mocy scalone to są końcówki do wzmacniacza do domu a większe moce są raczej nieosiągalne.
Tranzystory mogą pracować spokojnie w klasie A gdzie końcówka scalona zapociła by sie na śmierć.
Z TDA7294 tylko teoretycznie można wyciągnąć moc 400W ze względu na zbyt małą powierzchnię odprowadzania ciepła.
P.S. łączenie końcówek scaonych to naprawde super sprawa :)
nie mam pytań ;)

cyberdar

końcówki mocy

Postautor: cyberdar » czw 09 gru 2004, 17:38

The End trudno Cię będzie pewnie przekonać (ja się nie upieram przy TDA i scalonych końcówkach) ale można pokusić się o innną końcówkę np. serii TA o mocy kilkuset wat bez mostkowania dwóch takich końcówek.

Wróć do „Podzespoły i układy”