Przestrojenie przenośnego CB

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
ctl
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Przestrojenie przenośnego CB

Postautor: ctl » sob 25 cze 2005, 12:21

Witam
chciałbym się dowiedzieć czy idzie przestrić przenośke CB tak aby uzyskać następujące parametry:

Pasmo: VHF
Zakres częstotliwości: 148-161Mhz, 160-174Mhz
Tolerancaja częstotliwości: +-2,2Khz\+-1,2Khz
Ilość kanałów: 10
Odstęp między kanałami sąsiednimi min: 25Khz
Odstęp między kanałami skrajnymi max: 1Mhz

Czy ewentualnie ktoś mołby mi za jakiś czas przerobić przenośke na takie parametry bo elektronik to ze mnie marny 8) Ile ktoś by sobie za takie coś wzioł?? No i jak trzebabedzie to posiadam dokladny opis radia na podstawie którego chciałbym przerobić przenośke. Gdzie ewentualnie mógłbym zakupić radio na czestotliwości VHF jeśli nie da sie przerobić?
Pozdrawiam

rallus
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2

Postautor: rallus » sob 25 cze 2005, 15:14

Przestroić się nie da. Potrzebna jest bardzo duża przeróbka

MO

przestrojka...

Postautor: MO » sob 25 cze 2005, 23:13

Ho, ho, grzebanie przy tych pasmach może mieć przykre konsekwencje.
Można sobie kupić skaner za skromne 2-3 tyś zyli i posłuchac, ale CB nie da się przerobic (na szczęście). Radze zapoznac się z przepisami prawa, komu i w jakich pasmach wolno nadawać.
Lege Artis

micik

Postautor: micik » ndz 26 cze 2005, 22:21

Witam! Sprawa nie jest w cale taka trudna, samego radia nie przestroisz, tak jak to koledzy już pisali, ale możesz dobudować w formie przystawki, konwerter, jeżeli chcesz tylko słuchać, a jeżeli chcesz jeszcze nadawać, to budujesz trans konwerter i po sprawie.
Pozdrawiam

SP7xxx

przestro

Postautor: SP7xxx » ndz 26 cze 2005, 23:07

HI!!! jasne, transkonwerter przy tak zadanych parametrach pasma to dziecinna zabawka, po prostu na kawałku dykty mozna to skleić w 20 minut!! Powodzenia.

Gość

Postautor: Gość » pn 27 cze 2005, 7:39

Witam! No może z tą prostotą troszkę przegiąłem, ale jak nie zacznie to nie zrobi, jeżeli chce mieć tylko do słuchania, to może wykorzystać starą głowicę telewizyjną, w jednym,,Elektor Elektronik” było takie radio, nawet to działało, miał by nie tylko te pasma, co chciał, ale o wiele więcej i ciekawiej, słuchałem na tym nawet telefony komórkowe, oczywiście te starsze, tych cyfrowych już nie odbierze, ale frajda jest.
Pozdrawiam

Wróć do „Podzespoły i układy”