sztuczne obciążenie

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
kobi
Raczkujący użytkownik 4
Raczkujący użytkownik 4

sztuczne obciążenie

Postautor: kobi » wt 04 paź 2005, 11:27

witam
zrobiłem sobie proste regulowane obciążenie (schemat w załączniku)
teoretycznie powinno być do 16A ale w praktyce niechce dać więcej niż 7A:(
gdzie tkwi błąd? tranzystory się nie dzielą czy są źle sterowane?
Załączniki
load.gif
(17.2 KiB) Pobrany 1364 razy

Gość

Postautor: Gość » wt 04 paź 2005, 22:46

Błędów jest zbyt dużo! Zostały przekroczone granice możliwości wzmacniaczy operacyjnych. Napięcie zasilania powinno być wyższe o minimum kilka wolt, tranzystory są do "bani" - wystarczy jeden ale porządny! Liczy się niska rezystancja załączenia: RdsON. Powinna być poniżej 10mOhm (10 tysięcznych Ohma).
Zupełnie zapomniana została sprawa stabilności - układ będzie się wzbudzał!
Złe sterowanie tanzystorów polowych! Pozornie wszystko jest ok! nawet dla dobrych w te "klocki"! Niestety, nie uwzględniono znacznej pojemności wejściowej tego typu tranzystorów. tworząc filtr dolnoprzepustowy RC - znacznie to spowolniło czas reakcji układu na podane obciążenie - efekt: wzbudzenia, pasożytnicze oscylacje na wyjściu, słowem: "TOTALNY KIBEL". Błędy następne mogę wyliczać ale po co?
Tak się tego nie robi! Co ma znaczyć połączenie równoległe tranzystorów polowych? (domyślam się, ale to nie tak!).
:idea: MARZYCIEL :idea:

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 05 paź 2005, 10:50

Witam,
Pomijajac wypociny poprzednika...
Proponuje zaczac od "recznego" wysterowania tranzystorow - zeby sprawdzic czy po prostu rezystancja przewodzenia tranzystorow, opor wewn. zrodla itp nie ograniczaja tego pradu. Prad podany w dokumentacji jest pradem maksymalnym przy 25stC. Jesli opor jest za duzy (co zreszta wynika z prawa Ohma wiec chyba nie musze sie produkowac :) to nici z 16A.
Trzeba tez zadbac o odpowiednie chlodzenie.

Nie wiem czy LM258 potrafi pracowac przy takim sprzezeniu jak IC1A i IC1B. Nie kazdy opamp to potrafi i moga dziac sie cuda - trzeba sprawdzic.
Stopien wyjsciowy (rozwiazanie rownoleglego polaczenia) proponuje "sciagnac" gdzies z netu - prochu tu sie raczej nie wymysli. Albo zastosowac jeden "wielki" tranzystor - ale cena moze byc odstraszajaca.

Pozdr.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 05 paź 2005, 11:00

MTP75N03HL - maja to w National Semi. N-MOS 25V 75A 0R009 L-L 150W
I cena nie odstrasza - 2,60 :)

Jeszcze PSMN004-25 - N-MOS 25V 75A 0R004! L-L
3,38/szt

Pozdr.

Gość

Postautor: Gość » śr 05 paź 2005, 12:29

"Pomijając wypociny poprzednika" mam nieodparte wrażenie, że ktoś tu nie spędził setek godzin z oscyloskopem, sprawdzając na wszystkie sposoby reakcje prostych układów. Problem źródła prądowego jest problemem już klasycznym, chyba każdy to robił i sprawdzał! Czytając odpowiedzi dochodzimy do wniosku, że "ktoś tu jednak prochu nie wymyśla" ale też tego prochu na oczy nie widział! Jak można tak proste układy tak straszliwie knocić i tego nie dostrzegać?! Działanie układu sprawdzamy w praktyce a nie na papierze! Podpowiedzi o poszukiwaniu w "necie" to skierowanie do nikąd! Prosimy o konkretne schematy ideowe, konkretne wskazówki, podobnie jak podpowiedź (konkretna) w sprawie pozyskania tranzystorów!

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 05 paź 2005, 18:12

No wlasnie. Ja wskazalem konkretne tranzystory i gdzie mozna je kupic. A pan tylko za przeproszeniem pier**li od rzeczy o "kiblu"!!! Ja moze nie spedzilem jeszcze _setek_ godzin przy oscyloskopie panie inzynierze, ale przynajmniej _staram sie_ pomoc a nie tylko mowic ze wszystko jest zle. Nie ukrywam w zaden sposob ze nie wiem jak polaczyc te tranzystory. Ale pocieszam sie ze pan tez chyba nie umie bo tez nic konkretnego nie mowi :>
A co do sprawdzania w praktyce - na poczatak zaproponowalem bardzo prosty sposob sprawdzenia.
Pozdr.
PS Nastepnym razem jesli nie ma pan juz zupelnie nic ciekawego do powiedzenia to moze warto sie zastanowic czy trzeba cokolwiek pisac. Czuje sie mimo wszystko zobowiazany odpowiadac na takie teksty a to zasmieca forum.

Gość

Postautor: Gość » śr 05 paź 2005, 18:38

Właśnie teraz jest ciekawie! :D :D :D
Przytakiwanie jeden drugiemu nie sprzyja rozwojowi! :? :? :?
Brawo panowie! :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:
Tak trzymać! 8) 8) 8) 8)
Przynajmniej teraz można się czegoś ciekawego i nowego dowiedzieć inżynierkowie! :!: :!: :!:

Gość

Postautor: Gość » sob 08 paź 2005, 21:32

Poza takimi sprawami jak obszar bezpiecznej pracy półprzewodników,trzeba jeszcze pamiętać o tym, że rezystancja połączń i lutowania mają wartośći dużo większe od 0,015 R.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 09 paź 2005, 22:34

Dla mniej domyslnych: to wlasnie miescilo sie w "itp" jako ze jest dosc oczywiste.
Pozdr.

Wróć do „Podzespoły i układy”