Prosze o drobna pomoc

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
mlodydudus
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Prosze o drobna pomoc

Postautor: mlodydudus » czw 22 maja 2003, 16:52

Jestem nowy na tym forum wiec sie przedstawie: Na imie mi Piotrek mam 23 lata, 3 lata temu skonczylem technikum elektroniczne. :P
Mam do wszystki zapytanie o układ scalony z urzadzenia XEROX, nie wiem w którym on jest miejscu i za co odpowiada ale jest on (podobno) z pamiecia. Ma on 8 nóżek (dwie środkowe, dolne i górne są ciutke grubsze od tych zewnetrznych. Jego symbol to:
PHIL L
24C02W6
LLP231
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
pomóżcie mi co to jest, moze jest do tego jakis zamiennik, a przede wszystki jak mozna skasowac jego pamiec, z góry diekuje za wszytskie odpowiedzi
pozdrawiam :)))))) :?:

Gość

Postautor: Gość » czw 22 maja 2003, 17:03

Witam.

Jest to pamięć EEPROM o pojemności 2kb, technologia CMOS, magistrala I2C, zasilanie 3 - 5.5V. Reszta to numer zapisanego programu. PHIL-IPS

Pzdr.

mlodydudus
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: mlodydudus » czw 22 maja 2003, 21:51

Anonymous pisze:Witam.

Jest to pamięć EEPROM o pojemności 2kb, technologia CMOS, magistrala I2C, zasilanie 3 - 5.5V. Reszta to numer zapisanego programu. PHIL-IPS

Pzdr.

oki, dzieki za odpowiedz (tak szybka), ale chcialbym sie dowiedziec jak skasowac jego pamiec, jezeli by ktos mogl i wiedzial jak to bardzo bym prosil o jakis schemacik
serdecznie pozdrawiam :P

szymon_zawiercie
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: szymon_zawiercie » czw 22 maja 2003, 23:29

Witam!

Do skasowania tego typu pamięci najlepszy byłby jakiś mały programator np. taki jaki został opisany w ostatniej elektronice praktycznej nr 4 i 5 złożony z siedmiu rezystorów, dwóch kondensatorów i jednego układu scalonego. Nie da się jej w inny sposób skasować ponieważ pamięci sterowane po i2c do zmiany wartości komórki wymagaja podania ich adesu następnie adresu komórki i wpisaniu wartości (w tym wypadku FF). Albo najprostrzym sposobem było by kupienie nowej czystej pamięci np na giełdzie elektronicznej w Milowicach lub w Warszawie, a jej koszt nie powinien przekroczyć 3pln (ostatnio kupywałem je po 2 zeta :D).

Pozdrawiam.

mlodydudus
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: mlodydudus » pt 23 maja 2003, 7:58

SERDECZNIE DZIEKUJE ZA DOPOWIEDZIE, POZDRAWIAM WSZYSTKICH UZYTKOWNIKOW TEGO FORUM

Wróć do „Podzespoły i układy”