Witam szanowne grono kolegów z elektrody
tak przygladam się dyskusji i dziwie sie ze tdv stanales po stronie tego pana. ten pan wydaje mi sie ze jest jakiejs starej daty. ma chyba ze 60 lat bo kocha transformatory sieciowe. sa dobre ale do czasu.
coz. zadanie jakie podala magdalenka ma byc wykonane na transformatorze sieciowym a nie na przetwornicy, wiec chyba ten pan jej pomogl, ale niech nie oczernia przetwornic!!!.
Jakie spadki rzędu kilkuset milivolt!!!
komp przy spadku 100mv odrazu ci się zawiesi (mowie o 5V).
tdv moze nie wziales pod uwage ze oscyloskop sie wzbudza pod wplywem dzialania stycznika.
co do przerobienia zasilacza to zaden problem. sam przerobilem zasilacz atx na 2x50v. dziala od prawie roku we wzmacniaczu. fakt ze zminilem trafo i cmosy. (trafo od schneider-a dtv)
z tego co widze magdalenka nie pisala o "idealnie stalym zrodle napiecia" wiec po co sie rozwodzisz panie...
bartus
laser po wystabilizowaniu pobiera staly prad, wiec nie ma tu mowy o jakichs czasach odpowiedzi lub "czasodostepie". z reszta wydaje mi sie ze te twoje "gadugadu" w eterze potrzebuje bardziej stabilnego zrodla napiecia, niz ten wysublimowany nowoczesny "laser"
jakie zaklocenia do sieci????
za duza pojemnosc? dokladamy indukcje.
za duza indukcja? dokladamy pojemnosc
i tyle. z reszta. kto sie martwi o cos fi. siec i tak przeciazona jest indukcja.
kolega dwaserwis ma rację. nie widzialem nowych rozwiazan na trafo siec. wszystko jest budowane na przetwornicach. nawet wycinarki laserowe nie maja trafa sieciowego tylko przetwornice !!!
zgadzam sie ze kolega tropiciel nie ma racji.
trafo siec ze stabilizacją wyciągniesz do 80% nie więcej.
przetwornca daje 95% jak ją dobrze zbudujesz i obcążysz.
hehe. tak wogole to magdalena napisala poniżej 350mV spadku. co ty na to? wiesz co proponuje kolego bartku?
sprzezyc trzy alternatory od duzego fiata podlaczone do jednego walu napedzanego silnikiem od ps663. elektronika nie wyniesie cie wiecej niz 10zl(regel). oczywiscie alternatory przesuniete w fazie o 40 stopni. powinien wyjsc mniejszy spadek niz podala magdalenka. i masz praktycznie 700W mocy o ile silnik wytrzyma. zobacz jaki zapas. hihi.
na temat postu z 14.02 nie chce mi sie nawet gadac. sam cofasz sie do podstaw. czy ty jestes inzynier czy jestes lamerem! "co ty wielkosc elektronow chcesz mierzyc????"
tak apropo's mocy zasilacza atx czy at. podawana jest moc ogolna.
moc jego mozna okreslic jako 8A/12V i( powtarzam i) 20A/5V, tak ze nie zamieniaj!!! tych 100W z 5V na moc w 12V, bo SPALISZ UZWJENIE OD 12V!!!!
HMM. Jeszcze tak na dodatek o wyciszaniu kompa.(bo nie chce mi sie drugiego postu pisac)
Panowie!!!! czy wasz komp chodzi tak glosno ze nie idzie w domu wytrzymac? pisze to i tylko slysze obracanie sie hdd. jaki halas z przetwornicy? i procka?
panie bartlomieju.
proponuje wsadzic go do szafy, opatulic jakimis szmatami, i wyciac poprzeczna dziure na wkladanie fdd, i cd.
no mozna tez zalozyc modol peltiera i gdzies dalej chlodzic kompa. bedzie super cicho, tylko jak cd wlozysz to znowu zacznie szumiec naped od niego i co wtedy???
wiesz co? nie chcialo by mi sie budowac takiego koromysla jakie w doc.-u zalaczyles. wole bimetal od zelazka wlozyc i ten sam efekt uzyskac. (moze to troche sarkastyczne)
to tyle. nara.