Regulator do TRAFO.

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
musio
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Regulator do TRAFO.

Postautor: musio » pn 29 mar 2004, 21:34

Witam. Pilnie potrzebuje regulator napiecia do trafo po stronie pierwotnej.
Próbowalem układy regulatorów obrotów do wiertarki itp. niestety z różnymi skutkami (niestabilność, brak regulacji od min 5% do 100%).
Po wstawieniu w regulatory obrotów do wiertarki triaka z zasilacza z "heliosa" układ działa stabilnie ale nadal nie ma płynnej regulacji w w/w zakresie. Jednak główny problem polega na tym że potrzebuje regulować napiecie po stronie pierwotnej 230VAC/400VAC 100A!. Dokładnie jest to transformator zwarciowy do badania wyłączników, prąd wyjściowy do 8kA. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem w/w regulatora a może z samym transformatorem zwarciowym. Każda wsakzówka się przyda. Z tego co wiem to stosunkowo łatwo zrobić to na przesówniku fazowym ale jest to dużo droższe rozwiązanie od wersji półprzewodnikowej.

joe

Regulator trafo

Postautor: joe » sob 03 kwie 2004, 11:19

Proszę spróbowac zastosowac mimo wszystko przesuwnik fazowy, nie jest to strasznie drogie, orientacyjny koszt elementów to okolo 15 PLN + własna robota, można nim sterować triak jak również tyrystory. konieczny bedzie transformator impulsowy na rdzeniu ferrytowym o przekładni 1:1:1. Można użyć fabrycznego lub samodzielnie wykonac. Typowy zakres regulacji takiego przesuwnika to około 4-5% do około 95% mocy znamionowej. Na samym półprzewodniku traci sie około 0,5 do 1% mocy + spadki napięcia na przewodach doprowadzających tak spore prądy. Dla celów poglądowych proszę postudiować opisy zasilania i sterowania zgrzewarek do metali. Tam też występuje podobne zagadnienie, około 100-400A na wejściu i ponad 5-do 15 kA na wyjściu transformatora w zależności od mocy. Pozdrawiam.
Joe

musio
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: musio » czw 08 kwie 2004, 19:01

Witam
Pisząc przesuwnik fazowy nie chodziło mi o elektroniczny na rezystorach i kondensatorach, miałem na myśli przesównik fazowy zbudowany na bazie silnika pierścieniowego, działa on na podobnej zasadzie jak transformator ze zmiennym sprzężeniem magnetycznym, gdzie zmienia się wzgledne położenie cewek uzwojenia pierwotnego i wtórnego. Jak są ułożone prostopadle to na wyjściu nap minimalne a gdy równoległe to nap maksymalne. Jednak coś takiego ciężko dostać i jest drogie, powyżej 1000PLN napewno dla100A.
Bedę próbować zbudować ten układ na podstawie bloku sterującego, firmyUnited Automation , sterującym podwójnym tyrystorem do 100A.
Koszt całości ok 800PLN. Mam nadzieje ze zadziała.

Dzieki za odpowiedz.

Wróć do „Podzespoły i układy”