przetwornik U/f

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
zorek
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

przetwornik U/f

Postautor: zorek » śr 12 maja 2004, 0:29

Witam. poszukuje możliwych (prostych) rozwiązań wykonania przetwornika napięcie/częstotliwość (potrzebnego do licznika energii elektrycznej) Nie wiem, czy w tym przypadku moge wykorzystać jakiś generator VCO. Dzieki z góry za pomoc :D
pozdrawiam

Marcus79
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Marcus79 » śr 26 maja 2004, 0:43

Witaj
A jak zrealizowałeś układ iloczynowy pomiaru prądu i napiecia, tak aby przetwornik sterowany był napięciem proporcjonalnym do pobieranej mocy czynnej a nie tylko napięcia czy prądu?
Co do przetwornika to można zrobić dość prosty na uA741 i 74121.
Załączniki
Uf schemat.jpg
(42.36 KiB) Pobrany 895 razy

żorek

Postautor: żorek » śr 26 maja 2004, 17:16

układ iloczynowy prądu i napięcia zrealizowany jest z wykorzystaniem układu AD633.Na wyjściu mam sygnał proporcjonalny do mocy czynnej ;)

Gość

Postautor: Gość » śr 26 maja 2004, 21:00

Tak się zastanawiam, przetwornik do licznika powinien dawać na wyjściu częstotliwość 0.....nHz i powinien być sterowany napięciem od 0 Volt.
Chodzi o to aby licznik przy zerowym poborze mocy nie liczył :) natomias wspomniany przezemnie układ nadaje się do licznika pod warunkiem, ze określimy jakaś minimalna moc z jaką może pracować licznik.
Znalazłem jeszcze układ oparty na scalaku VEV-10K, pracuje 0-10V i daje wyjściu 0-10kHz z liniowością 0,005%:) niestety niemam pojęcia czy można go jeszcze dostać, ale pewnie istnieją jakieś współczesne odpowiedniki.

zorek
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: zorek » czw 27 maja 2004, 2:27

chyba sie już zdecydowałem :idea: na zastosowanie układu PLL 4046.Ma on wewnętrzny generator VCO przestrajany napięciem.Dzieki doborze zewnętrznej pojemności i rezystancji można uzyskać na wyjściu odpowiednią do potrzeb częstotliwość(zależną od napięcia wejściowego) Co Wy na to :?:
pozdrawiam

Wat
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

U/f

Postautor: Wat » czw 10 cze 2004, 21:03

Witam!

Taki licznik amperogodzin z wyświetlaczem (ale na prąd stały) o rozdzielczości 8 bitowej zrobiłem na procesorze z przetwornikiem A/D. Dla uzyskania większej dokładności potrzebny jest zewnętrzny przetwornik.

pozdrawiam
Wat

Maciek

Klopoty z CD4046b

Postautor: Maciek » pt 11 cze 2004, 0:35

Hej Zorek. Ja dopiero zaczynam orientować się w sprawach przetworników V/F - jeśli bawiłeś się już tym 4046, to powiedz, czy u Ciebie ten układ zaczyna pracę dopiero gdy napięcie wejściowe przekroczy ok. 0,85V? Było to dla mnie zaskoczeniem i nie udało mi się jak na razie tego usunąć... :?

Wróć do „Podzespoły i układy”