U2840B - SZUKAM PDFa

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Kastom
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

U2840B - SZUKAM PDFa

Postautor: Kastom » pn 20 gru 2004, 17:58

Witam, U2840B pracuje na posredniej fonii w LOEWE CONCEPT 55S, szukam informacji o nim. Znalazłem U2841B, ale nie jestem pewien czy
jest to 100% zamiennik. Schemat LOEWE CONCEPT 55S jak do tej pory, nie do zdobycia.
Za pomoc bardzo dziękuję

Niezarejestrowany

U2840B

Postautor: Niezarejestrowany » śr 22 gru 2004, 21:27

Układ Scalony U2840B to Dokładnie to samo co U2841B stanowią Zamienniki w/g mojego Katalogu

Kastom
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Kastom » śr 22 gru 2004, 22:14

Dziekuje za odpowiedz. Co do zgodnosci pin2pin to mam pewne obawy, porownujac aplikacje U2841B z ukladem "z natury" w telewizorze(bo niestety o schemacie nie ma co marzyc), to stwierdzilem ze wystepuja pewne roznice w sposobie sterowania wyciszaniem tzn. U2841B ma noge nr 2 dedykowana do wyciszania, a w telewizorze (czyli U2840B)wyciszanie jest realizowane poprzez podanie napiecia ok. 1,65V na noge 13 czyli na Volume Control, noga 2 jest polaczona z masa przez pojemnocs 100 nano.
Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego ze moze to byc fantazja konstruktora, bo przy takim polaczeniu U2841B tez bedzie dzialal.
A przy okazji moze ktorys z praktykow wyjasni mi czy jest mozliwe aby ten uklad mogl sie tylko czesciowo uszkodzic. Chodzi o to, ze regulacja glosnosci dziala, mute dziala, a sygnal fonii jest chrypiacy o obnizonym poziomie, przy podaniu sygnalu zewn. cisza w glosniku.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gość PI

U2840B i Loewe...

Postautor: Gość PI » czw 23 gru 2004, 3:02

Witam. U2840B to to samo, co TBA121 (występuje w wersjach 121-2 i 121-5) ; pr.podobnie róznice tkwią w zastosowaniach filtrów a właściwie układów dyskryminatora do tego układu (LC lub ceramiczny).
W Loewe jest dyskryminator ceramiczny. Przyczyny zniekształcen dzwieku moga być bardzo różne - może to być rzeczywiscie częściowe uszkodzenie układu scalonego, ale może tez być odstrojenie odbiornika, uszkodzenie dyskr. ceramicznego lub jeżeli odbirnik ma dodatkową płytkę fonii, to może to byc odstrojenie generatora w tej plytce. Tak na prawde, zdiagnozować na odległość jest dość trudno. Załączam dwa *jpg z obszernym fragmentem schematu Loewe Concept 55 - jest podłej jakości, ale taki niestety jest oryginał (mimo to jest czytelny). Są tam naniesione wartości napieć i od ich pomiaru proponuje zacząć.
Do downloadu Elenoty dodaje *pdf z TBA121-5. Proszę sobie obejrzeć.
Załączniki
55_2.jpg
(175 KiB) Pobrany 1018 razy

Gośc PI

U2840B

Postautor: Gośc PI » czw 23 gru 2004, 3:07

Cos sie nie tak robi z tymi zał. Dodaje drugą część.
Załączniki
55_1.jpg
(170.62 KiB) Pobrany 987 razy

Kastom
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Kastom » czw 23 gru 2004, 11:23

Dziekuje bardzo Gośc PI! Szczegolnie za fragmenty schematu sa naprawde bardzo pomocne! Wezme pod uwage Twoje sugestie. Do prac z telewizorem powroce po swietach i podziele sie wynikami.
Kozystajac z okazji chcialbym wszystkim zapalencom elektroniki zlozyc serdeczne zyczenie swiateczne! Zdrowych, Wesolych Swiat.

Wróć do „Podzespoły i układy”