AK6480 -czym programować?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Calineczka*
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Calineczka* » pt 21 sty 2005, 10:03

Witam Panowie...poszukuje programatorka do zaprogramowania takiej kosci-maly eeprom siedzacy w akumulatorach do laptopow Della.Czy kts moze cos wie na ten temat?Prosze o pomoc....pozdrawiam.Arek

PI

czym zaprogramować???????

Postautor: PI » ndz 23 sty 2005, 14:33

Witam; dziwię się, że z pokolenia młodych wilków elektroniki nikt sie nie wypowiedział, ja nie jestem zbyt wyszczekany w tym temacie, kiedy trzeba było sie uczyć, do dyspozycji na polibudzie była jedna Odra1305
i niezwykła maszyna o nazwie ZAM2Beta!!!!!!!!!! a dysk twardy miał wielkośc skrzyni na węgiel. Zupełna prehistoria!!!. Ale, proponuje obejrzeć dokładnie strone www.lancos.com; jest bardzo interesująca, są opisy i schematy programatorów razem z softem.
Co do typu pamięci AK, to niesmiało podejrzewam, ze to Microwire, ale mogę się mylić i to jest prawdopodobne!!! Rodzaj pamięci jest istotny, bo do tego trzeba dostosować (skonfigurować) programator.
PI

Calineczka*
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Calineczka* » śr 26 sty 2005, 16:15

Dzieki serdeczne PI, z wyszukiwaniem w necie raczej sobie radze....Willem tego nie robi, PonyProg ktorego podeslales tez nie, ICprog rowniez...niby ma na liscie ale wybrac nie mozna....-nie jest "podswietlony", ....autor nie odpowiada na maile...generalniekicha....tez podejrzewam microwire-jakas odmiana, mam note scalaka-ale sam nie umiem zaprojektowac programatorki...chlip.Pozdrawiam.Arek

PI

AK6480

Postautor: PI » sob 29 sty 2005, 1:09

Witam; jeszcze jedna propozycja - kitAVT1389 uniwersalny programator
szeregowych EEPROM; soft dostępny jest bezpośrednio ze strony AVT(Elektronika Praktyczna), ma dość bogatą biblioteke i szczególną możliwośc konfigurowania pinów załadowanego EEPROMa. Są tam też EEPROMy Microwire. Kupiłem, w przypadku I2C działa bez pudła, podobnie jak Pony.
PI

Calineczka*
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

AK6480 eeprom

Postautor: Calineczka* » sob 29 sty 2005, 1:20

...PI, podaj prosze liste programowanych ukladow.Nie wierze po prostu w ten programatorek, jest to pewnie icprog lub pony...jakis mod...a ten AK to nie jest zwykly serial...

PI

AK

Postautor: PI » sob 29 sty 2005, 1:45

No tak, to sie wkopalem; listy mi się nie chce spisywac, są tam np:93Cxx..., ale jak sie pobierze ta aplikacje i się ja odpali, to bez problemu można sobie rozwinąć liste - aplikacja nie musi widzieć programatora.
Jak pisałem, w tym obszarze jestem za cienki, aby mocno dyskutowac, ale podglądałem inne EEpromy serii Microwire (np. u ST) i są one co do sposobu zapisu i odczytu oraz aplikacji łudząco podobne do AK... ale....
w nagłówku do apnoty AK jest:...nowoczesny, szeregowy CMOS EEprom....itd. Absolutnie sie nie upieram, głosno myślę. Dla przyzwoitości wycofuję się.
PI

Calineczka*
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Calineczka* » sob 29 sty 2005, 2:04

...dzieki PI za inicjatywe...nie wykluczam, ze jak nie znajde nic odpowiedniego-nie sprobuje czytac jako jakies serial, microwire etc....tylko ze nawet piny sie inaczej nazywaja....no nic, bede kombinowal....dzieki jeszcze raz....

Wróć do „Podzespoły i układy”