podlaczenie wzmacniacza samochodowego JL

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Pix3l
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

podlaczenie wzmacniacza samochodowego JL

Postautor: Pix3l » śr 02 mar 2005, 20:37

Witam! mam maly problem. Jestem dopiero raczkujacym fanem car audie. kupilem siebie ostatnio wzmacniecz JL e6450 tylko ze bez zadnej instrukcji! chcial bym bo podlaczyc tylko nie wiem zabardzo jakiej grubosci mam kupic kable! no i rowniez nie wiem jaki bezpiecznik mam wsadzic przy akumulatorze na kablu zasilajacym 9jezeli jest wogole potrzebny) moja jednostka sterujaca jest radyjko JVC KD-S71. to radyjko ma wyjscie wzmacniaczowe na jednego czincza a w owym wzmacniaczu jest wejscie na 3 czincze z czego kazdy odpowieda za inna pare kanalow (tak tez przeczytalem na stronce). jest tam oczywiscie jeszcze wiele innych przelacznikow o ktorych tez nie mam zielonego pojecia! jezeli ktos sie na tym zna to bardzo bym prosil o pomoc! wiem ze jest to dobry wzmacniacz ale zeby to sprawdzic to musze go najpierw podlaczyc :) i przy okazji nie skopac czegos:))
z gory dziki za pomocna dlon!!
pozdrawiem!!

Tomi3108
Piszący użytkownik 3
Piszący użytkownik 3

Postautor: Tomi3108 » czw 03 mar 2005, 14:02

Witam! Co do podłączenia wzmacniacza musiałbyś podać ile amper mają bezpieczniki na wzmacniaczu wtedy dopiero można określić grubość przewodu łączącego go z akumulatorem dodatkowy bezpiecznik jest niepotrzebny. Co do czincz to najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie tylnego i przedniego panela było by łatwiej cokolwiek powiedzieć.Pozostałe przełączniki służą do ustawienia częstoliwości pracy wzmacniacza i czy ma pracować w mostku czy normalnie. Podaj te informacje i zrób zdjęcie to coś pomyślimy :D :D :D

PI

podłązcenie...

Postautor: PI » czw 03 mar 2005, 16:13

Witam; ten post wystepuje na forum kilka razy, kilka nowych uwag zamieściłem w "głównym" poście z tego tematu.
PI

Pix3l
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Pix3l » czw 03 mar 2005, 18:14

w tym problem ze nie ma tam w zadnym odslonietym miejscu bezpiecznika wiec wole dmuchac na zimne i takowy zalozyc na kablu:) a jesli chodzi o panele to zdjecie juz przesylam
Załączniki
DSC02158.JPG
(555.04 KiB) Pobrany 986 razy
DSC02157.JPG
(570.05 KiB) Pobrany 984 razy

Tomi3108
Piszący użytkownik 3
Piszący użytkownik 3

Postautor: Tomi3108 » pt 04 mar 2005, 2:49

Witam! Tak jak myślałem to jest wzmacniacz 6 kanałowy czyli 3 stereo to oczywiste no jak niema bezpiecznika to musisz założyć 25-30A
Input Sens. to jest siła sygnału (regulacj głośności) ustawiasz wzależności od potrzeb i wytrzymałości głośników dotyczy to każdego kanału
Filter mode służy do ustawienia częstotliwości pracy kanału czyli albo do basu albo do średnich tonów albo do sopranu
Filter Freq dodatkowo do ustawienia częstotliwości
reszta jest mniej ważna
co do podłączenia z radyjkiem to musisz zrobić rozdzielacz z jednego kanału na 3 inaczej tego nie podłączysz POWODZENIA :D :D :D :D :D

Tomi3108
Piszący użytkownik 3
Piszący użytkownik 3

Postautor: Tomi3108 » pt 04 mar 2005, 3:00

Jeszcze raz. z drugiej strony masz podłączenia głośników i zasilanie
+12VDC podłanczasz 12v z akumulatora
Ground to minus Masa
Remonte to załączanie wzmacniacza przez radio dodatkowy kabel
Powinien być wyprowadzony z radia prawdopodobnie niebieski ale nie na 100%
zbadaj miernikiem przewody jak włączysz radio musi pokazać się 12v na którymś Pozdrawiam :) :) :) :)

Bastus
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: Bastus » śr 16 mar 2005, 17:27

Remonte podłącz pod kabel wzmacniacza antenowego. W standardowych kostkach iso jest to kabel niebieskiego koloru.

A co do bezpiecznika to sprawdź miernikiem ile amper pobiera wzmacniacz w momencie jak mu "przyłożysz" .

Wróć do „Podzespoły i układy”