Nie działa telewizor Samsunga.

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
marcin.sz12
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Nie działa telewizor Samsunga.

Postautor: marcin.sz12 » pt 18 mar 2005, 14:39

Mam problem z telewizorem: nie funkcjonuje poprawnie.
Biorąc pod uwagę to, że moja wiedza w tej dziedzinie jest tylko teoretyczna :oops: (cud, że potrafię odróżnić odchylanie pionowe od poziomego), raczej nie zdołam sam sobie z tym poradzić.
Jest to telewizor firmy Samsung, dosyć wiekowy. Objawy są takie: włączam sieć- wszystko OK; "odpalam" go- reaguje normalnie; po chwili na ekranie pojawia się szary obraz z białymi ukośnymi liniami, nachylonymi do poziomu pod kątem ok.10 stopni; nie da się nic zrobić. :cry:
Odłączałem tylko cewki pionowego i pomyślałem, że uszkodziłem wzmacniacz końcowy (KA2131). Dokupiłem sobie taki, bo kosztował tylko 6zł, ale po podłączeniu nie chce działać. To była jedyna próba naprawy go.
Zgóry dzięki za pomoc.
Marcin S.

Sfeter

Postautor: Sfeter » ndz 20 mar 2005, 20:09

musisz skrecic G2 na trafie "screen" i wtedy znikna powroty

"

rtvrakiet
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: rtvrakiet » pn 21 mar 2005, 1:52

Witam
przyjrzyj sie dokladnie trafopowielaczowi w tych modelach lubialy pekac potencjometry od ostrosci i screen na to mi wyglada ze siata jest za wysoko,
a jak nie to zmierz napiecie zasilajace wzmacniacze wizji powinno byc ok 200v
powodzenia

Gość

Postautor: Gość » wt 22 mar 2005, 11:33

SPRAWDZIĆ KONDESATOR FILTRUJĄCY NAPIĘCIE ok 10u/250v 200V na płytce kineskopu , najlepiej podstawić.

Gość

Postautor: Gość » wt 29 mar 2005, 14:15

Witam.
Potencjometr jest OK. Kręciłem nim i cały obraz robil się jaśniejszy lub ciemniejszy w zależności od kierunku. Linie znikały tylko w tedy, gdy monitor robil się całkiem ciemny.
Kondensator chyba był w porządku, ale wymieniłem go (1uF/250V) nas inny ze swoich zapasów (4,7uF/350V). To też nie pomogło.
Zmierzylem napięcie, o którym wspomniano- wynosi 232V. Zmartwiło mnie w związku z tym, że na płytce lampy jest napisane 180V. Chciałem zmierzyć czy inne napięcia zgadzają się z napisami i niechcący spaliłem tranzystor odchylania poziomego. :cry: :cry: :cry:
Proszę więc o kolejne wskazówki. Może coś w związku z tym napięciem...

Marcin S.

Pawel1812
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Pawel1812 » sob 09 kwie 2005, 18:05

Prawie na pewno uszkodzone są kondensatory elektrolityczne przetwornicy, jak masz możliwość, to zmierz ich pojemność. To jest typowa przyczyna wzrostu napięcia i w rezultacie uszkodzenia układu wzmacniacza wizyjnego. Dopiero po doprowadzeniu napięcia do odpowiedniego poziomu możesz zamontować nowy wzmacniacz wizji, który znajduje się prawie zawsze na płytce kineskopu.

Wróć do „Podzespoły i układy”