To ja moze opisze wam...

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Doker
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

To ja moze opisze wam...

Postautor: Doker » pt 08 lip 2005, 18:20

Szukam 6> -bitowego rejestru z wejsciami i wyjasciami rownolelymi (czyli w sumie zbitki przerzutnikow) typu D.

Chodzi tylko oto, ze do wyjscia podlacze diody LED wiec zapamietany stan powinien byc wysylany stale najlepiej dołem, a nie ktoryms ze zboczy. Chce to podlaczyc pod port LPT.

Pozdrawiam,
Doker

shg

Postautor: shg » pt 08 lip 2005, 19:33

z TTL? to będzie 74373
8 przerzutników D, ale wyzwalane zboczem opadającym. Jeżeli na wejściu strobującym będzie stan wysokie, to przerzytniki stają się "przezroczyste", czyli przez cały czas wyjście to kopia tego, co na wejściu
A dlaczego chcesz wyzwalanie poziomem?
Jak do LEDów to spokojnie '373 może być.
1. na wejście danych to co ma się na ledach pokazać
2. na wejście strobujące stan wysoki - ledy zapalą się zgodnie z wejściem danych.
3. na strobujące stan niski - stan zostaje zapamiętany i od tej chwili cokolwiek będziesz dawał na wejście danych, to i tak ledy będą świeciły tak, jak w momencie "zatrzaśnięcia"

Doker
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Doker » pt 08 lip 2005, 21:29

(zaznaczam ze jestem poczatkujacym)

Chodzilo mi o to, zeby na wyjsciu danych stan byl caly czas a nie tylko gdy strob przechodzi z poziomu na poziom.
Tak na prawde to mnie wystarczy cos asynchronicznego.

Mozesz mi podac dokladna nazwe bo nie znalazlem nic na stronie wpisujac ten numerek

shg

Postautor: shg » pt 08 lip 2005, 23:45

xx74yy373
za xx wstaw sobie różne rzeczy np. UCY, SN, a najllepiej nic, bo to tylko oznaczenie wprowadzone przez producenta i w Twoim wypadkku nie ma żadnego znaczenia, sresztą wyszukiwarka EleNoty tego nie potrzebuje
za yy wstaw sobie:
nic - wersja standardowa
L - wersja niskoprądowa
H - wersja wysokoprądowa (szybsza)
S - wersja szybka
LS - wersja szybka niskoprądowa
HC - wersja CMOS
HCT - wersja CMOS kompatybilna z TTL (wyższy prąd)
albo eszcze inne wariacje typu AC, ACT, F, FCT. dużo tego ;)

np to (HCT):
http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/se ... 50&start=0
do LEDów spokojnie wystarczy (jakieś 6mA)

Jeżeli z tym, "zeby na wyjsciu danych stan byl caly czas a nie tylko gdy strob przechodzi z poziomu na poziom".
Chodzi Ci o to, żeby na wyjściach były cały czas te same sttany niezależnie od stanów na wejściach, podczas gdy wejście strobujące jest na poziomie nickim, to '373 jest właściwym układem.
W momencie zmiany stanu na wejściu strobującym z wysokiego na niski stany wyjściowe są blokowane i dopóki będziesz na /STROBE utrzymywał stan niski, to stany na wyjściach nie będą się zmieniały mimo zmiany stanów wejściowych.

Nie ma asynchronicznych przerzutników D, albo ja o czymś nie wiem ;) są przerzutniki D z asynchronicznym resetem.
Ten układ jest bardzo łatwo dostępny i niedrogi. Dzisiaj akurat 3 sztuki kupowałem, jakoś w okolicach złotówki za sztukę.

Doker
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Doker » sob 09 lip 2005, 21:33

Proponowany przez ciebie układ jest chyba tym czego potrzebuje.
Dzieki. Szkoda ze jutro niedziela ;/

Wróć do „Podzespoły i układy”