TV ANITECH M51

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
MarekM
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

TV ANITECH M51

Postautor: MarekM » pn 18 lip 2005, 18:06

Mam mały problem. Wymieniłem w Anitechu kinol od TV innego typu. Wszystko działa tylko obraz jest rozszerzony po bokach po ok. 3cm. Niestety TV nie posiada regulacji szerokości i tu ten problem. Może ktoś wie jak go zawęzić, oraz posiada porządny schemat tego TV, bo to co udało mi się zdobyć w internecie to żałosne. Z góry dzięki za pomoc.
marecki

PI

Anitech

Postautor: PI » pn 18 lip 2005, 23:29

Witam; na szerokość obrazu ma wpływ kilka elementów. Zacząć wypada jednak od sprawdzenia napięć uzyskiwanych z FBT po dołączeniu nowych cewek odchylających, bo własnie indukcyjnośc tych cewek ma zasadniczy wpływ na to, co sie dzieje po wtórnej stronie FBT. Podstawowa sprawa to dobór kondensatora powrotu do obecnego układu ceki H+FBT. Należy jednak pamietać, że największe zmiany wystąpią w nap.anodowym kineskopu i tym głównie nalezy sie kierować; oczywiście, o czym wyżej, zmieniać się będą także inne napiecia, np. napięcie dla końcówek wizyjnych i ewent. napięcie dla V-AMP (jeżeli też jest wytwarzane w FBT).
Poza tym, na szerokość obrazu mają wpływ pozostełe elementy włlączone w szereg z cewkami - kond. korekcji "S", spotyka się tez dodatkową indukcyjność w tym obwodzie odpowiedzialna właśnie za szerokośc obrazu,(ale nie tą ze stałym magnesem, bo to jest cewka korekcji S).
Najwazniejsze jest jednak dobranie właściwej pojemności kond. powrotu, bo to rzutuje bezpośrednio na ważne parametry pracy odbiornika - m.in. na napięcie żarzenia kineskopu również.
PI

Wróć do „Podzespoły i układy”