SSS4N60AS - czym to zastąpić?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
TzOk
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3
Kontaktowanie:

SSS4N60AS - czym to zastąpić?

Postautor: TzOk » pt 02 wrz 2005, 15:27

Czym można taki tranzystor zastąpić, bo jak patrzyłem w sklepach inernetowych to za 4N60 jakiegoś innego producenta chcą od 35-50zł... za tyle to ja nowy zasilacz pewnie kupię.

PI

SSS4N60

Postautor: PI » pt 02 wrz 2005, 16:14

Witam; co za problem - jest to MOSFET 4A, 600V, zamienników jest sporo; np STP4NA60, jeżeli izolowany, to STP4NA60ZFP, można z zapasem zastosować BUZ90, albo któregoś z IRF'ów. Obudowy są takie same, wyprowadzenia tez, co najwyżej problem z tym, czy tranzystor jest izolowany, czy nie. Jeżeli nie stoi na radiatorze, to nie ma znaczenia.
Cena zazwyczaj nie przekracza 4 do 6 zł.
www.cybor-tech.com.pl
www.tme.pl
www.huma.com.pl
www.lewandowscy.pl
itd; chętnie sprzedają na zamówienie przez siec, Lewandowscy robia to bardzo szybko.
PI

PI

Postautor: PI » pt 02 wrz 2005, 18:58

Jeszce ja..... nie chcę nikomu robić reklamy, ale poza TME, która nie jest specjalnie nastawiona na drobnych klientów, pozostałe firmy znam z własnego doświadczenia i są one przyzwoite i solidne. Proponuję np. wejść na stronę Lewandowskich, wpisać w wyszukiwarkę pierwsze trzy litery oznaczenia, t.j. np. STP i wylistuje się wszystko co mają z cenami włącznie. Własnie tam zajrzałem i odpowiedni zamiennik mają za głupie 3 czy 4 zyle (plus koszt przesyłki, który w tym przypadku znacznie przekroczy wartość tranzystora). Ale w Kolegi mieście chyba są jakies sklepy z elektroniką i być może nie trzeba daleko szukać.
PI

TzOk
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: TzOk » pt 02 wrz 2005, 19:12

Cały jeden sklep jest... jutro pójdę i zapytam.

PI

Postautor: PI » sob 03 wrz 2005, 1:05

Witam; proszę nie kierować się tymi typami, które podałem, można spokojnie zastosowac jakikolwiek MOSFET na 4A lub więcej i to samo dotyczy napiecia 600V lub więcej (ale raczej nie spotyka się powszechnie tarnzystorów MOSFET na napięcie większe, niż 1000V). Może jednak zamówic za zaliczeniem w którejś ze wskazanych firm, od razu np.2 szt, koszt przesyłki 10zyli, to już sie troche opłaca.
PI

TzOk
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: TzOk » sob 03 wrz 2005, 12:08

Tranzystor jest mi potrzebny do naprawy zasilacza od skanera HP, zresztą to już drugi taki zasilacz, w pierwszym wylał się tylko elektrolit, w tym też ale dodatkowo przebiło ten tranzystor. Zasialcz to 12V/1.25A... więc koszt części na poziomie 20zł to już trochę dużo, bo za ~35zł mogę po prostu złożyć nowy zasilacz na transformatorze... przynajmniej się nie zepsuje.

PI

Postautor: PI » ndz 04 wrz 2005, 1:41

Witam; nie da sie ukryć, że to niestety prawda. 12V/1,25A to nic wielkiego, rzeczywiście można to skleic bez problemu, o ile ma sie odpowiedni transformator. No i taki zasilacz nie jest taki "marudny", jak impulsowe.
PI

Maciora

Postautor: Maciora » sob 04 mar 2006, 15:56

sądze że zastąpić można ciągiem" SXv3DS"

Wróć do „Podzespoły i układy”