Multimert V640

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Wlad
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Multimert V640

Postautor: Wlad » sob 17 wrz 2005, 14:51

Witam!
Mam w posiadaniu V640, jak go nabylem i wlaczylem zasilacz do gniazdka sieciowego .... reakcji zero przyciskajac klawisz do sprawdzania stanu bateri wychyla sie sporo poza polowe, to jest wlasciwe wychylenie . po wlaczeniu wlacznikiem zasilania wskazowka lekko cofa sie do tylu i powoli wraca do idealnego zera, ( aby tam spokojnie sie wylegiwac) poza tym zadnej innej reakcji. rozebralem go sprawdzilem nap. zasilania jest ok. 14V, mierzac na tran.T3 na wszystkich trzech koncowkach jest nap. zasilania ale tranz. sa sprawne bo ich wylutowywalem i sprawdzalemUklad HLY... ma zasilanie. czy kto moze tak na odleglosc pomoc w zdiagnozowaniu usterli, jak sie sprawdza poprawnosc pracy HLY... aby go wykluczyc z kregu podejzen, albo stwierdzic ze jest do bani.Bardzo bylbym wdzieczny wszystkim coby chcieli mi pomoc.[/i]
Pozdrawiam.
Wladyslaw Z.

PI

Postautor: PI » sob 17 wrz 2005, 23:04

Witam; na temat V640 była swojego czasu dyskusja na tym forum, sam zamieściłem kompletny schemat tego multimetru (bez zasilacza). Co do HLY - był on niestety dośc awaryjny, ale to może nie być to. Dawno temu w Radioelektroniku był opis i schemat układu zastępującego HLY, numer tego Re był wymieniony w tym cyklu , radzę więc odszukac odpowiednie posty w archiwum naszego forum.
PI

Wlad
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2

Postautor: Wlad » ndz 18 wrz 2005, 0:19

PI pisze:Witam; na temat V640 była swojego czasu dyskusja na tym forum, sam zamieściłem kompletny schemat tego multimetru (bez zasilacza). Co do HLY - był on niestety dośc awaryjny, ale to może nie być to. Dawno temu w Radioelektroniku był opis i schemat układu zastępującego HLY, numer tego Re był wymieniony w tym cyklu , radzę więc odszukac odpowiednie posty w archiwum naszego forum.
PI

Witam!
Czytalem wszystkie posty, tak po prawdzie to chcialbym sprawdzic czy na pewno jest ten uklad uszkodzony, nieraz sa logiczne metody ale nabywa sie ich z praktyka, jesli bylby dobry, a ja bym sie dowiedzial jak sprawdzac i dac prawidlowa diagnoze , to i tak bym go wymontowal bo on jest mi potrzebny do automatycznego multimetru, bo tamten tez ma taki hybryd i bardziej bylbym kontenty z tamtego. a robic drugi hybryd i nie ma sie pewnosci czy prawidlowo bedzie dzialal, to juz mi sie nie chce. Kupilem kiedys 3 szt. w takich zoltawych polprzezroczystych obudowach , ale to nic nie zmienilo i albo tamte nowe uklady byly juz nie dobre, albo ja nie potrafie tamtych co sa juz w ukladzie prawidlowo zdiagnozowac.
Pozdrawiam.

Wladyslaw Z.

PI

Postautor: PI » ndz 18 wrz 2005, 1:20

Jeszcze raz - załączam schemat z opisem HLY; jest to wzmacniacz operacyjny wykonany w technologii hybrydowej, a więc sprawdzić go nie będzie problemem - wystarczy zastosowac typową aplikację.
Załączniki
HLY7006R.pdf
(977.29 KiB) Pobrany 609 razy

Wróć do „Podzespoły i układy”