Proste pytanie

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
helios
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1

Proste pytanie

Postautor: helios » pn 10 paź 2005, 22:09

Możecie mi wyjaśnić który z poniższych rysunków przedstawia prawidłowe rozwiązanie układu do wyznaczania charakterystyki diody?

Czy oba te rysunki są prawidłowe?
Wg. mnie wersja druga (2.gif) jest prawidłowa, ponieważ nie ma idealnych woltomierzy, więc kiedy użyjemy miernika wskazówkowego (szczególnie), to jego rezystancja nie jest nieskończona, co będzie powodowało fałszowanie wykresu (teoretycznie nieznacznie, ale praktycznie można wyciągnąć zły wniosek, szczególnie dla kierunku zaporowego.)
Więc który resunek przedstawia rzeczywiste a nie idealne stanowisko do pomiarów?

UWAGI:
Zasilanko -> regulowane źródło zasilania ma się rozumieć...
Załączniki
2.gif
(22.26 KiB) Pobrany 839 razy
1.gif
(21.53 KiB) Pobrany 834 razy

Marek Kukiełka
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Kukiełka » śr 12 paź 2005, 20:21

moim -pierwszy, bo rezystancja R jest wielokrotnie większa od Rw mA przez co wpływ Rez.wewn.<mA> jest pomijalny.

Marek Kukiełka
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Kukiełka » śr 12 paź 2005, 20:23

drobna=wielka pomyłka ,miałem na mysli pierwszy.

Andy
Administrator
Administrator

Postautor: Andy » śr 12 paź 2005, 20:54

W tym wypadku należałoby zrobić szybką analizę możliwych błędów pomiarowych. Dużo zależy oczywiście od parametrów przyrządów pomiarowych i ich rezystancji wewnętrznych - w przypadku woltomierza oczywiście jak największej, i przeciwnie dla miliamperomierza.
Wiele zależy także od prądów przy których będą robione pomiary.
Ale ogólna zasada jest taka: jeśli rezystancja mierzonego obiekty jest mała (tutaj: rezystancja statyczna diody) włączenie szeregowe miliamperomierza o porównywalnej rezystancji wewn. i dopiero później woltomierza spowoduje powstanie dużego błedu pomiaru (spadek napięcia na miliamperomierzu będzie duży w stosunku do spadku napięcia na diodzie), natomiast podłączenie najpierw równolegle woltomierza, który ma bardzo dużą rezystancję w stosunku do przewodzącej diody, spowoduje powstanie niewielkiego błędu pomiaru.
Reasumując: dla kierunku przewodzenia dobry jest układ drugi, dla połączenia zaporowego - pierwszy.

helios
Piszący użytkownik 1
Piszący użytkownik 1

Postautor: helios » czw 13 paź 2005, 16:14

No tak, ja również biorę pod uwagę wersję 1 dla przewodzącego i wersję 2 dla zaporowego, przy czym wersję 2 bym jeszcze dorzucił dla napięcia między 0-0.5V. Czy jeszcze ktoś się ze mną (z nami) zgodzi?

Gość

Postautor: Gość » pt 14 paź 2005, 20:08

jeszcze ja się z tym zgodzę

Wróć do „Podzespoły i układy”