Zwrotnice a głośniki

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Bartes

Zwrotnice a głośniki

Postautor: Bartes » śr 19 paź 2005, 20:57

mam proste w zasadzie pytanie ale ja zawsze mam w tym mętlik musze śie dowiedziec czy zwrotnica dwudrożna na kturej pisze że obydwa głosniki 8 ohm - a ja zastosowałbym przykładowo 2 głośniki 8 ohm czyli razem 16 a nie 8 to jaki by to miało wpływ i czy wogóle jest taka mozliwośc?

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » czw 20 paź 2005, 20:05

Nie do konca rozumiem... Jesli na zwrotnicy napisane jest ze oba glosniki 8ohm to zapewne nalezy tam podlaczyc dwa glosniki 8ohm - do kazdego wyjscia jeden :D
A jezeli chodzi o podlaczenie szeregowe 2x po dwa (czyli razem 4 glosniki) to juz nie jest tak prosto bo zmieni sie impedancja obciazenia - poza tym wazne jest jaka impedancje ma wzmacniacz. Zawsze mozna polaczyc szeregowo 2x4ohm.
Pozdr.

bartes

Re: Zwrotnice a głośniki

Postautor: bartes » czw 20 paź 2005, 20:21

ok dzieki bende sie trzymał regół które są przytoczone i zastosuje 2 głośniki 4 ohm tak jak to jest wskazane,aby oba głośniki w sumie miały 8 ohm.A wzmacniacz mam 2 kanałowy z impedencją od 4 do 16 ohm na kanał więc problemu byc nie powinno .Jeszcze raz dziękuje.Pozdro

Wróć do „Podzespoły i układy”