Połączenia modemowe

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Woogoo
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Połączenia modemowe

Postautor: Woogoo » ndz 30 paź 2005, 13:09

Witam :)
Poszukuję informacji, nowinek, rozwiązań....w zakresie następującego zagadnienia:
Chodzi mi o bezpośrednie połączenie dwóch komputerów przy pomocy modemów Heysa (rozumiejących komendy AT). Wiadomo, że normalnie połączenia takiego można dokonać przy pomocy centali telefonicznej (potrzebne są z niej sygnały zgłoszenia centrali dla modemu inicjującego transmisję, sygnał dzwonienia dla modemu odbierającego transmisję - nie jestem pewien, ale chyba to wszystko). Natomiast w tym przypadku, poszukuję rozwiązania, które potrafi zastąpić tę centralę, czyli czegoś, co potrafi wygenerować tylko i wyłacznie sygnały konieczne dla nawiązania połaczenia, oraz zapewni odpowiednie, zgodne ze standardem telekomunikacyjnym, zasilanie linii.
Nie wiem, czy napisałem wystarczająco jasno. W każdym razie mile widziane są wszelkie pytania, sugestie, informacje na ten temat :)

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 30 paź 2005, 13:37

Jest spora szansa ze nie potrzebujesz ani centrali ani sygnalow ani zasilania linii. Jesli modem jest "normalny", powinno wystarczyc:

ATI / ATI
-> OK /-> OK
ATH1 / ATH1
-> OK
ATA / ATA
.
(beep, beep ;))
.
.
-> CONNECT / -> CONNECT
.
transmisja.
.
(pause)+++(pause) / -
ATH0 / ATH0

Oznaczenia odpowiednio :
modem dzwoniacy / modem oczekujacy
"->" - odpowiedz modemu

Przetestuj, jesli nie zadziala, bedziemy myslec :)
Pozdr.

BTW: Protokol Hayesa to zadna nowinka, ma z 15 lat ;)

Woogoo
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: Woogoo » ndz 30 paź 2005, 13:48

Owszem movzx..tak działa, jeśli masz do dyspozycji np. PC, albo ogólnie dostę do modemu. W tym przypadku, w jednym z komputerów nie ma po prostu dostępu do obsługi modemu...dlatego napisałem ten post. Nowinki :) wcale nie mają dotyczyć protokołu Heys, tylko urządzeń telefonicznych....wychodzę z założenia, że kto pyta nie bładzi...:D

Oczywiście można coś takiego zbudowac, mam pomysł nawet, ale ponieważ jest to trochę pilne, więc własciwie poszukuję gotowych rozwiązań..o ile istnieją :)

Dziękuję i pozdrawiam :)

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 30 paź 2005, 13:54

Na czym polega "brak dostepu do obslugi modemu"??

Woogoo
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: Woogoo » ndz 30 paź 2005, 14:00

Ten drugi komputer to po prostu sterownik z wbudowaną..na stałe..obsługą modemu AT...poza ustawieniami portu COM dla modemu..nie ma żadnego interfejsu pozwalającego go zewnętrznie obsługiwac.

Woogoo
Raczkujący użytkownik 3
Raczkujący użytkownik 3

Postautor: Woogoo » wt 01 lis 2005, 17:02

No i rozwiązanie samo się znalazło :)

Dziękuję wszystkim, którzy przeczytali ten post, a zwłaszcza tym, którzy raczyli napisać coś od siebie :D

Uszanowanie
MOVZX

Pozdrowienia

Wróć do „Podzespoły i układy”