Więc tak...
Nie ma pojęcia "mosfet Vgs=4V". To opis napięcia w tym konkretnym układzie. Chodzi po prostu o to, żeby tak ustawić napięcie Vgs tak, aby tranzystor zaczął pracować na zagięciu charakterystyki Id=f(Vgs).
Charakterystyki znajdziesz w każdym datasheet dowolnego mosfeta.
Oglądnij je sobie, a przekonasz się że to zagięcie jest baaaardzo strome.
W sumie im bardziej - tym lepiej z punktu widzenia pracy impulsowej(uogólniając). A tutaj chodzi o to żeby to "kolano" było mozliwie najbardziej zaokrąglone. W przeciwnym wypadku zmiana napięcia o kilka dziesiątych volta (wywołana zmianą temperatury termistora)spowoduje gwałtowny spadek rezystancji kanału i uruchomienie wentyla "na full". Efekt bedzie taki, że długo, długo nic a póżniej wentyl na max. Podobny efekt występuje w tanich zasilaczach gdzie księgowi dyktują inżynierom jak ma wyglądać kosztorys

. Z tego powodu jak już musisz taki układ popełnić - kup jakiegoś taniego 2-3A mosfeta(zobacz co mają najtańszego w pobliskim sklepie i pooglądaj dokumentacje) jest szansa ze dla prądów drenu rzędu 0,1-0,5A to "kolano" bedzie stosunkowo łagodne. Tak wogóle, jak ci zalezy na liniowej pracy wentyla to poszukaj troszkę bardziej zaawansowanych układów.
Aa! I jeszcze jedno. Miedzy dren a źródło włącz (katodą do drenu) zenerkę 1,3W na napięcie ok 7V. W ten sposób wentylator dostanie bez względu na temperaturę małych obrotów z napięcia 5V. Dzięki temu nie "zatnie sie" podczas powolnego wzrostu napięcia, jak i w przypadku lekkiego zatarcia osi w panewce - co prędzej czy później każdemu grozi.
Teraz RP112....
A chyba raczej RPP112. W zasadzie to nie mam go w katalogu. Mam 111, 120,121,130,131. Nie wiem w jakim układzie to pracuje, ale przeciętna rezystancja przy zakryciu Rc wynosi ok 10Mom a minimalna przy oświetleniu w zależności od typu 1-10K i max napiecie pracy ok 120V. Wszystkie reagują na widmo 580-680nm. Jeśli to do jakiegoś prostego wyłącznika zmierzchowego - to nada się praktycznie każdy...