Witam.
piotrekk pisze:A wiec tak panie M.CH
po pierwsze czestotliwość nośna nadajnika nie ma nic wspólnego z kodowaniem i dekodowaniem.
po drugie jak by ci sie chcialo troche przygotować to sciągnął byś note mc... z elenoty.
po trzecie układy mc14.... pracują maksymalnie do 250khz. malo tego; słowo kodujące zabiera 33 takty zegarowe więc przy najszybszej prądkości oscylatora kod zostanie wysłany z prędkością 7,5khz. dodaj do tego dekodowanie odbiornika. masz 3khz. o ile sie nie myle układ buforuje i porównuje 3 zestawy tej samej sekwencji. ale nie podpieram sie tym bo nie jestem pewien. dołożyć powinieneś jeszcze automatykę nadajnika i odbiornika (np.arw).
a co najważniejsze nasz kolega ma Fosc ustawioną mniejwiecej na 5 khz.
weź se to podziel bo mi sie już nie chce.
tyle
heh. lampa błyskowa sterowana przekaźnikiem. następne 50ms....
W ostatnim poście przyznałem się do popełnionego błędu. Przeszukując swoją bazę danych odnalazłem noty zestawów MC... i dodatkowo HT 12 E /D. Niestety wszystkie takie zestawy pracują na "zawrotnej" częstotliwości , chociaż HT Holteka wypadają trochę lepiej. Jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o możliwość zastosowania w tym przypadku może udzielić fotograf. Głównym wyznacznikiem szybkości reakcji wyzwalacza jest oczywiście ..... minimalny czas otwarcia migawki. W zupełności wystarczy, jeśli czas odpowiedzi wyzwalacza będzie o rząd niższy. Jeśli jest to w granicach 1/100 sekundy, to opóźnienie do 1 ms jest całkowicie do przyjęcia. Jeśli potrzeba dużej szybkości odpowiedzi, to bardziej obiecujące jest wyzwalanie lampy z zastosowaniem kodu DTMF i klucza elektronicznego.
W celu uściślenia:
Czas zadziałania współczesnych przekaźników jest o rząd niższy tj. czas przyciągnięcia średnio 5ms ; czas odpadania średnio 5ms. Znalazłem jeszcze szybsze 1.5 / 1 ms, a dla kontaktronów czasy są odpowiednio 0.5 /0.5 ms.
Z ostatniej chwili.
Zasięgnąłem "języka". Popularne aparaty foto mają minimalny czas otwarcia przesłony w granicach 2 - 5 ms. Z tego można wnioskować, że całkowite opóźnienie wyzwalacza i lampy błyskowej może być w granicach 0.2 - 0.5 ms ( tylko nie wiem,czy przy takiej migawce korzysta się z lampy błyskowej????). Zwiększanie prędkości zestawu niewiele zmieni.
Mariusz.