6800 i cewka

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Ashe
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

6800 i cewka

Postautor: Ashe » pn 30 sty 2006, 23:42

Witam
wczoraj zakupilem karte graficzna Asus geforce 6800 (nową) ze znanego sklepu wysyłkowego. Mój problem polega na tym, że z karty graficznej dobiega dziwne piszczenie. na początku myślałem ze to wiatrak ale to jednak nie to. Troche sie wsłuchiwałem i wiem, ze to albo cewka albo jakis kondensator. Co mam z tym fantem zrobic? wymienic karte? czy takie piszczenie moze po pewnym czasie cos uszkodzic? piszczenie wystepuje zawsze w tych samych sytuacjach obojetnie czy gram czy tez np skanuje programem antywirusowym, a jak nic nie robie to jest juz cicho. Samo przesuniec okna po pulpicie powoduje lekkie, chichutkie brzęczenie :shock: z góry dzieki za wasze odpowiedzi

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 30 sty 2006, 23:46

Czy to na pewno sama karta graficzna wytwarza to "piszczenie" ? Moze masz po prostu kiepska/za blisko polozona karte muzyczna? I w niej (a przez to w glosnikach) indukuje sie "piszczenie" - spowodowane jakims polem wytwarzajacym sie w ukladach grafiki - na przyklad podczas dostepu do szyny. Sprawdz czy przesuniecie karty dzwiekowej nie pomoze. Snuje taka teorie bo u mnie dzieje sie podobnie - tyle ze przy duzym wzmocnieniu dzwieku - a innego pomyslu nie mam ;)
Pozdr.

Ashe
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Ashe » wt 31 sty 2006, 0:04

całkowicie pozbyłem sie karty muzycznej z kompa, a także innych kart rozszerzeń i problem nadal pozostał więc to nie to :cry: bede chyba musial ja wymienic

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » wt 31 sty 2006, 0:22

Witam.
Aby wyeliminować możliwość pomyłki – odłącz głośniki. Dodatkowo sprawdź czy to faktyczne sama karta piszczy. Może coś się dzieje z płytą albo zasilaczem. W końcu ten potworek troszkę prądu potrzebuje. Zmień na wszelki wypadek wtyczkę zasilającą kartę i zobacz co wtedy.
Choć wiele by wskazywało że to wina przetwornicy na karcie grafiki. Gdzieś na jakimś forum już to kiedyś słyszałem. Podmień zasilacz w PC i zobacz czy na innym będzie tak samo. Zanieś kartę do kogoś i sprawdź czy tak samo się zachowuje.
A ten pisk nie przypomina w tle takiego szorstkiego szumu? Czy to taki jednolity świdrujący dźwięk?
Jak się nic w galopującym tempie nie grzeje to nie ma na razie powodów do obaw. Aczkolwiek dopiero po wyeliminowaniu wszystkich możliwości metodą prób i błędów będziesz wiedział od czego to zależy, i czy to wina samej karty czy przeciążonego zasilacza a co dalej interferencji zakłóceń od zasiłki i przetwornicy na samej karcie. Wtedy będzie słyszalny taki dziwny skwierk.
Bo samej przetwornicy nie masz szans nawet usłyszeć. Pracują one na częstotliwościach rzędu nawet dziesiątek do setek kiloherców(mowa o tej na karcie).

Ashe
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: Ashe » wt 31 sty 2006, 11:00

Zmieniłem zasilacz na mocniejszy, ale problem nadal pozostał. W sklepie mi powiedzieli, że ją bez problemu wymienią więc problem został narazie załatwiony :)

Wróć do „Podzespoły i układy”