USB <--> IRDA

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
dan
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

USB <--> IRDA

Postautor: dan » wt 18 maja 2004, 0:57

Witam,
ma ktoś pomysł jak zastąpić kabelek usb poprzez wiązkę podczerwieni? Chodzi o dwie czarne skrzyneczki, po jednej stronie do jednej ze skrzyneczek wpinamy jakieś urządzenie usb, a po drugiej stronie druga skrzyneczka ma wyjście usb podpinane do kompa. Miedzy skrzyneczkami oczywiście tor podczerwieni. Jakie ewentualnie układy mogłyby być pomocne przy tego typu projekcie?

Dziekuję za wszelką pomoc.

Misholotti
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

USB<-->IrDa

Postautor: Misholotti » wt 03 sie 2004, 20:50

Z tą drugą "skrzyneczką" nie ma najmniejszego problemu: nazywa się ona "kontroler IrDa na USB" i jest powszechnie dostępny. Jak wpiszesz tą nazwę w wyszukiwarce (np google.pl) dostaniesz szereg obszernych informacji na jego temet. Co zaś się tyczy tej pierwszej "skrzyneczki" to nigdy się nie spotkałem z czymś takim i nie mam w ogóle pojęcia czy to istnieje - zwykle odbiorniki podczerwieni montowane są już "na gotowo" w danym urządzeniu (przykładem może być telefon komórkowy)

connan12345
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: connan12345 » śr 12 sty 2005, 21:36

TFDS4500 to układ który w irdzie siedzi (kupowanej na allegro) .Sam zrobiłem sobie takie małe "pudełeczko" i działa super ale z telefonem. Domyślam że chodzi tu o komunikacje między dwoma komputerami coś jak lan ale poprzez podczerwień. Sama podczerwień czyli irda , jej możliwość podpięcia pod płyte główną wygląda tak jak w tym pokazanym pliku jpg . Natomiast taki projekt (w/g autora działający) jest na stronie www skompresowanej do zip (którą załączam)
Ps.
Chciałem wkleić link ale jakoś stronka "się ulotniła" :shock:
Zostaje więc ten zip
+Sam kiedyś myślałem by wykorzystać diody laserowe w popularnych wskaźnikach-brelokach
może ktoś wpadnie na taki pomysł ?
Załączniki
irda z kompa do kompa.zip
komunikacja poprzez irde
(739.69 KiB) Pobrany 504 razy
irda_zlacze_02.jpg
coś takiego jest na płycie w PC
(12 KiB) Pobrany 1878 razy

1Maro1
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

IrDa z pod płyty na USB

Postautor: 1Maro1 » pn 23 sty 2006, 10:57

Witam ma ktos schemat jak przerobic irde z pod plyty glownej na port USB ??

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 23 sty 2006, 23:57

Mysle ze byloby to... trudne :/
IrDA jest zupelnie innym interfejsem niz USB, znacznie starszym i raczej wolnym. Poza tym kwestia sterownikow do czegos takiego.
Proponuje wydac 40zl i kupic sobie karte USB na PCI - wyjdzie raczej taniej i na pewno skuteczniej. Po co wywazac otwarte drzwi...
Pozdr.

Wojtek73
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

prędkość

Postautor: Wojtek73 » czw 02 lut 2006, 0:21

Irda oprócz zalet ma swoje wady:
-"czarne pudełeczka" muszą się "widzieć"
-prędkość!! to 115200bit/s
-zasada że im dalej tym wolniej :cry:
Kombinujcie raczej na "Niebieskozębnym"

Wróć do „Podzespoły i układy”