zgrzewarka impulsowa

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

zgrzewarka impulsowa

Postautor: blueangel007 » ndz 12 mar 2006, 20:45

8) oki mam taki plan zeby zrobic swoja zgrzewarke impulsową tylko niemam odpowiednich informacji na temat zasilaczy impulsowych
Posiadam transformator z unitry radnomra ts120/1 [url]www.eres.alpha.pl/index.php?text=87][/url]

" Symbol transformatora: TS120/1
Typ rdzenia: EI-102/51
Uzw.wtór.połącz. 2x20V i 2x16,8V i 2x6,1V

Napięcie wtórne: 20V, prąd: .25A
Napięcie wtórne: 20V, prąd: .25A
Napięcie wtórne: 16.8V, prąd: 2A
Napięcie wtórne: 16.8V, prąd: 2A
Napięcie wtórne: 6.1V, prąd: 1A
Napięcie zasilające: 220V

od radmora 5102 ale z tego co wiem to nie jest zasilacz impulsowy.
Cała sprawa dotyczy tego ze transformator ma rozgrzewac drut oporowy 50 cm
zasilam to z napiec wturnych 2x 16.8v prad 2x 2A
podłaczam drut sie nagrzewa i jest wszytko ok ale boje sie ze przy ciagłej pracy spali mi sie transformator bo sie nagrzewa ;(
ale znalazłem schemat pod tym linkiem
http://www.nsrca.org/technical/tip_tricks/foam_cutter/foam_cutting_power_supply.htm

http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3760.htmtu znalazłem kita sterujacego czasem zgrzewania.
Ale głownie chodzi mi o opinie innych ludzi na temat tego projektu krytyka mile widziana i dobre rady oczywiście ;) :D
\
...Wchodzac do swiata elektroniki biegne za elektronem...

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 13 mar 2006, 0:57

Po pierwsze: To co chcesz zrobic (sadzac po linku ktory podales) to nie zgrzewarka, tym bardziej nie impulsowa... - tylko po prostu maszynka do ciecia styropianu :D
Sprecyzuj co chcesz zrobic i moze uzywaj mniej czerwonego koloru bo mozna oslepnac ;)
Pozdr.

PS. I popracuj nad ortografia - bedzie sie przyjemniej czytac.

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

zgrzewarka impulsowa

Postautor: blueangel007 » pn 13 mar 2006, 3:57

:D ok, poprawie ortografie :twisted:

To, co chce zbudowac
< czyli jak napisałem wczesniej zgrzewarke impulsową>
mozna zobaczyc pod tym linkiem http://allegro.pl/item90776038_zgrzewarka_impulsowa_szer_800_mm.html

Przedstawie zasade działania
Po nacisnieciu przycisku start
włącza sie układ z kitu
http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3760.htm
ustawia sie czas od 100ms do 1s]
Taśma oporowya http://allegro.pl/item90071231_tasma_oporowa_kanthal_d_2_0x020_3_73_ohm_m_5mb.html sie nagrzewa zgodnie z ustawionym wczesniej czasem.
Ramie zgrzewarki bedzie napedzane elektromagnesem
http://allegro.pl/item90782756_elektromagnes_napedowy_es2_5102.html
do elektromagnesu chce dołaczyć przekaźnik czasowy od 1s do 6s
http://allegro.pl/item89559269__przekaznik_czasowy_rts_63_.html
mam mały dylemacik jak podłaczyc obwod grzania od mechaniki z elektromagnesem :roll:

Na koniec, małe wytłumaczenie, niechce ciac zadnego styropianu, plastiku.
Całą zabawa, polega na tym ze, tasma oporowa nagrzewa sie, na tyle zeby, wczesniej połozony i docisniety plastik, nagrzał sie aby, mozna go potem zgiac, np prosty kawałek w litere L, plastik jest cieńki.

Male pytanko o co chodzi z tymi impulsami ;] tzn zgrzewarka impulsowa bo mi sie wydaje ze to co ja składam to bedzie tych impulsów pozbawione :? bo zasilane ze zwykłego transformatora ;)

Prosze o jakąś rade :oops:

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 13 mar 2006, 23:03

Pomysl dosc pokrecony ;)
Mysle ze latwiej by bylo zrobic reczne zwalnianie elektromagnesu : po nacisnieciu "start" lapalby automatycznie, po czym uzytkownik zwalnialby drugim przyciskiem kiedy uzna ze plastik juz ostygl - mozna to zrobic chociazby na 4027 (plus tranzystor i zwykly przekaznik)
Pozdr.

PS. Bieganie za elektronem jest dosc chaotyczne co nie najlepiej swiadczy o elektroniku ;)

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

zgrzewarka impulsowa

Postautor: blueangel007 » pn 13 mar 2006, 23:54

moze jakis skromny szkic podłączenia "4027 (plus tranzystor i zwykly przekaznik)" moze byc w paincie:) opublikować tu na forum albo na maila kp25@wp.pl :) wielkie dzieki za zainteresowanie tematem enigmatycznej zgrzewarki ;D

zgrzewacz

zgrzewarka impulsowa

Postautor: zgrzewacz » wt 14 mar 2006, 17:54

Jesli mogę wtrącić-pomysł wcale nie wydaje się być taki pokręcony,choć nieco jakby przerośnięty.Otóż,wcale nie jest potrzebny wyłącznik czasowy mikroprocesorowy (mam niechęć do zastępowania prostych układów cmos skompilkowanymi układami mikroprocesorowymi).Kolega uprzejmie juz to zasugerował,lecz jako włącznik prądu roboczego użyłbym raczej pary tyrystorów (przekaznik jest nietrwały).Odnosnie samego zasilacza to pojęcie impulsowy-sugeruje rodzaj zasilacza w twoim przypadku mam wrażenie dotyczy czegoś innego-sposobu pracy.Chyba chodzi o to że obciążenie i praca jego będzie odbywała się w sposób przerywany,czyli impulsami,tzn.że grzanie będzie trwało przez chwilę po czym będzie przerwa w pracy i znów grzanie i znów przerwa.Dla nas (tak dumnie to powiem)zasilacz impulsowy to co innego a tobie chodzi o zasilacz do pracy przerywanej lub dorywczej.Może więc być to twój transformator (nie mający nic wspólnego z zasilaczem impulsowym)o ile spełnia on warunek P=IxU P-moc transformatora I-prąd płynący przez grzałkę U-napięcie na wyjściu transformatora .Wprawdzie jest to warunek potrzebny do pracy ciągłej ale to da zapas bezpieczeństwa i transformator na pewno się nie spali.Jesli chodzi o napęd ramienia-nie stosuj przekazników,może byc tranzystor,triak,tyrystory cokolwiek z tych rzeczy daje trwałość wielokrotnie większą i warto pogłówkować.Pozdrawiam.

zgrzewacz

zgrzewarka impulsowa

Postautor: zgrzewacz » wt 14 mar 2006, 18:05

jeszcze tylko chciałbym odradzić napęd za pomocą takiego elektromagnesu,proponuję siłowniczek pneumatyczny(wymaga komresora)lub napęd silnikowy zbudowany na bazie silnika od wycieraczek samochodowych(za pomoca korbowodu i spręzyny)

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

ZGRZEWARKA

Postautor: blueangel007 » śr 15 mar 2006, 2:02

ZNALAZŁEM TROCHE CZASU I POSTANOWIŁEM TROXHE PORYSOWAĆ ABYŚCIE DRODZY DORADCY ZOBACZYLI MNIEJWIECEJ JAK TO WYGLĄDA ;) :roll: Obrazek TUTAJ WIDAC JAK ZGRZEWARKA WYGLADA OD BOKU A TUTAJ MAM ODWIECZNY DYLEMACIK PODŁACZENIOWYObrazek
kupiłem juz przekaźnik i elektromagnes teraz trapi mnie ze przekaźnik jest zasilany napieciem 220V a elektromagnes 24V w biegu przeoczyłem ten mały szczegół ;(
jeszcze niewiem jak połączyć "Start" zeby w jednym czasie zadziałał elektromagnes i nagrzewa sie taśma oporowa ;( POMOCY!!!

zamieszczam tez dokumentacje do sterownika

ObrazekObrazek

zgrzewacz

Postautor: zgrzewacz » pt 17 mar 2006, 16:06

nie wiem co koledzy na to ale mnie sie to nie podoba,za dużo elementów fabrycznych (niecałkowicie pasujących)za mało inwencji twórczej i samodzielności,ja się wyłączam,nara.

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

zgrzewarka again

Postautor: blueangel007 » sob 18 mar 2006, 0:08

Panie "Zgrzewacz" prosze o pozostanie na chwilke :cry: zmontowałem układ z kitu ale niedziała jak to z kitami ;/ :twisted: :evil: :( pomysł pozostaje z rysunkiem nr1
Obrazek teraz pozostaje kwestia sterowania olać kity i zróbmy swój układ który bedzie lepiej działał.
mam transformator do grzania oraz zasilacz do elektromagnesu.<bo elektromagnes jest na 24 V>
całą filozofia polega natym ze trzeba nacisnac przycisk "start" włacza sie układ grzania równomiernie z ramieniem dociskowym które jest napedzane elektromagnesem który ma udzwig 1,5kg.
najlepiej jakby grzanie trwało 0,5sek a docisk 1 sek taśma oporowa stygnąc bedzie przez chwile oddawała ciepło.
infromacja typu weź tyrystor "X" i podłacz do tranzystora "y" jest owiele obrazujaca niz "ja bym to zrobił na tyrystorach albo tranzystorach"
Jestem początkujący wiec wybaczcie :oops:

zgrzewacz

Postautor: zgrzewacz » sob 18 mar 2006, 20:40

zacznijmy wiec od początku.Musisz postawić sobie podstawowe pytania:czy zgrzewarka ma pracować długotrwale i zgrzewać wiele elementów w ciągu dnia czy też zgrzać raz na jakiś czas pojedynczy egzemplaż-to ma zasadnicze znaczenie.po drugie czy chcesz użyć to co masz i jakoś to będzie, czy zrobić coś na nowo.I to by było na tyle w kwestii pytań.Teraz moje opinie(jeśli możesz wybaczyć)elektromagnes o sile ciągu 1,5 kG stanowczo odradzam-za słaby i strasznie głośno pracuje,że o poborze prądu nie wspomnę.docisk elementów zgrzewanych lub zmiękczanych powinien być powiedzmy znaczny,elektromagnesu używa się tam gdzie wystarczy coś wbić,uderzyć ale nie przytrzymać czy co gorsza ścisnąć -stanowczo odradzam.co do grzania trzeba się zastanowić czy listwę grzewczą zasilać impulsami (duży prąd aby szybko nagrzać)czy zasilić ją stale aby utrzymywała stałą temperaturę.Poza tym widziałem kilkakrotnie zgrewarki tego typu ,ale one służą do zgrzewania folii,przy pakowaniu,w twoim zastosowaniu musi być inaczej.nara.

utek

zgrzewarka impulsowa

Postautor: utek » ndz 19 mar 2006, 21:58

Pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie bo już kiedyś coś takiego przerabiałem, awięc pierwsza sprawa: transformator ten podany może nie sprostać zadaniu bo choć moc powinna wystarczyć,ale napięcia i ilość uzwojeń wtórnych dyskfalifikują go do te pracy. Ja osobiście do swego wytworu zastosowałem typowy transformator tzw. bhp na 24 V. Ten transformator pracuje świetnie przy różnych długościach zgrzewarki i to można powiedzieć przy pracy ciągłej. Jeśli chodzi o regulację temperatury zgrzewania to można sobie darować gdyż jakość zgrzewu wystarczy regulować czasem włączenia trafo jakimś układem czasowym. Ja osobiście zastosowałem układ z dodatkowym transformatorkiem 12V i przekażnikiem, który załącza uzwojenie pierwotne transformatora głównego. Z elektromagnesu do przyciągania radzę zrezygnować nie zdaje egzaminu bo potrzebna jest dość duża siła docisku by zgrzew dobrze trzymał i jeśli to nie są zbyt grube foliue wystarczy chwilę przytrzmać ręką ramię ktore widać na rysunku. Pisze to z praktyki i wiem że po paru próbach zgrzewy wychodzą idealne, wiec jeśli moje wypociny na coś sie zdadzą to jest mi miło i życzę powodzenia!

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

SUPER zgrzewarka

Postautor: blueangel007 » pn 20 mar 2006, 0:54

:D Nareszcie troszke temat poszedł do przodu :lol:
Zgrzewarka ma pracować praktycznie przez jakieś 10 h na dzień :roll:
Teraz najgorsze 8) czyli ten magiczny elektromagnes
pewnie bym z niego zrezygnowł idąc radą kolegów z fotum :) ale ja juz go niestety kupiłem :( elektromagnes zrobiłem zasialanie i chodzi całkiem nieźle :? dlaczego upieram sie przy elektromagnesie juz mówie
pracowałem na zgrzewarce podobnej co chce zrobić i miała ona naped elektromagnetyczny :roll: elektromagnes sprawował sie super wcale niebył głośny jedyny odgłos to efekt "walnięcia" sczęk zgrzewarki elektromagnes wydawał z siebie lekki "pstryk"
Co do docisku wcale niemósi być taki ogromny moim zdaniem 1,5 kg wystarczy zeby kawałek folii albo cienkiego plastiki przytrzymac zeby sie nie przesunoł podczas zgrzewania
:wink:

Co do mojego transformatora to "moim zdaniem" zdaje egzamin nie nagrzewa sie a i taśma oporowa sie szybko nagrzewa wiec jak narazie przy nim pozostane, po co ponosic dodatkowe koszty skoro dopiero sie zaczyna a transformator mozna wymienić w kazdej chwili :)
mam małe pytanko co do tego transformatora bhp 24V ? mozna go gdzieś dostać??

Skoro zgrzewarka ma chodzić non stop przez ok 10 h na dzien to musi miec naped dociskowy automatyczny przyspiesza to prace oraz niewyobrazam sobie jak bym mogł wyglądać a załaszcza moje rece po 1000 dociskaniu szczek zgrzewarki :x a tak siadam naciskam nogą przycisk samo grzeje samo dociska ja tylko podkładam i wyginam proste :P

Oczywiście kto kolwiem ma na ten temat coś do powiedzenia prosze pisać wypowiadać sie oraz krytykować 8)
No i na koniec moze ktoś zdolny podpowie jak zrobić układ sterujący :) wcale nie musi byc skomplikowany musi spałęniac tylko dwa małe warianty
nastawić czas grzania np 1s oraz czas docisku np 2s wszytko załaczane noznym przyciskiem start :roll:

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

SUPER zgrzewarka

Postautor: blueangel007 » pn 20 mar 2006, 0:55

pewnie bym z niego zrezygnowł idąc radą kolegów z fotum :) ale ja juz go niestety kupiłem :( elektromagnes zrobiłem zasialanie i chodzi całkiem nieźle :? dlaczego upieram sie przy elektromagnesie juz mówie
pracowałem na zgrzewarce podobnej co chce zrobić i miała ona naped elektromagnetyczny :roll: elektromagnes sprawował sie super wcale niebył głośny jedyny odgłos to efekt "walnięcia" sczęk zgrzewarki elektromagnes wydawał z siebie lekki "pstryk"
Co do docisku wcale niemósi być taki ogromny moim zdaniem 1,5 kg wystarczy zeby kawałek folii albo cienkiego plastiki przytrzymac zeby sie nie przesunoł podczas zgrzewania

Co do mojego transformatora to "moim zdaniem" zdaje egzamin nie nagrzewa sie a i taśma oporowa sie szybko nagrzewa wiec jak narazie przy nim pozostane, po co ponosic dodatkowe koszty skoro dopiero sie zaczyna a transformator mozna wymienić w kazdej chwili :)

Skoro zgrzewarka ma chodzić non stop przez ok 10 h na dzien to musi miec naped dociskowy automatyczny przyspiesza to prace oraz niewyobrazam sobie jak bym mogł wyglądać a załaszcza moje rece po 1000 dociskaniu szczek zgrzewarki :x a tak siadam naciskam nogą przycisk samo grzeje samo dociska ja tylko podkładam i wyginam proste :P

Oczywiście kto kolwiem ma na ten temat coś do powiedzenia prosze pisać wypowiadać sie oraz krytykować 8)
No i na koniec moze ktoś zdolny podpowie jak zrobić układ sterujący :) wcale nie musi byc skomplikowany musi spałęniac tylko dwa małe warianty
nastawić czas grzania np 1s oraz czas docisku np 2s wszytko załaczane noznym przyciskiem start :roll:

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

SUPER zgrzewarka

Postautor: blueangel007 » pn 20 mar 2006, 0:55

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

ehh

Postautor: blueangel007 » pn 20 mar 2006, 1:01

przepraszam ze dodałem to samo 3 razy ale miałem kłoppoty z przeglądarką :cry: :cry: moze da sie to jakos usunąć :(

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

bomba :D

Postautor: blueangel007 » pn 20 mar 2006, 2:20

Tu pokaze co skreciłem dotychczas :shock: Obrazek

zgrzewacz

Postautor: zgrzewacz » śr 22 mar 2006, 9:49

jesli tak ,to potrzebne są ci tylko dwie czasówki(jedną już masz)przycisk podaje napięcie na 1 czasówkę i jednocześnie na tr.24V(docisk)i drugą czasówkę.1czas. stykiem pomocniczym podtrzymuje napięcie przez cały zadany sobie czas t1 (czas trzymania wielkiej szczęki)druga czasówka czeka z załączeniem obwodu grzania przez czas określony przez jej nastawę t2,po czym załącza grzanie na czas t1-t2.po upłynięciu czasu t1 otwiera się szczęka o jest po krzyku.styki należałoby wzmocnić poprzez zastosowanie styczników.

zgrzewacz

Postautor: zgrzewacz » śr 22 mar 2006, 9:54

jeśli ten układ powodowałby rozrywanie zgrzewów proponuję użyć trzecią czasówkę która zatrzymałaby szczękę na dole jeszcze chwilę po zgrzaniu ale to może nie być konieczne,ale jeśli jednak to raczej wolałbym na twoim miejscu zbudować własny układ logiczno-czasowy na cmosach.

blueangel007
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

problem z przekaźnikiem czasowym;(

Postautor: blueangel007 » czw 23 mar 2006, 17:40

jeśli juz maowa o pzreakaźnikach:)
MAM małe pytanko co do podłączenia przekaźnika czasowego tabliczki a raczej to co na nim jest napisane umieszczam na rysunku.
Zaciski wychodzące z przekaźnika czasowego 1B,1C,1D,1F,1H,2B,2C,2E,2H,2A
TERAZ WIELKA PROŚBA PROSZĘ O ROZSZYSZFROWANIE TEGO SCHEMATU I WYTŁUMACZENIE MI CO I JAK MAM PODŁĄCZYĆ :)

do przekaźnika czasowego chce podłaczyć elektromagnes ale jest on na 24V mam do niego zasilacz 24V

Jak to ma działać?

Juz mowie wpiskam przycisk impulsowy czyli taki mikrostyk załącza mi sie elektromagnes działa przez określony czas poczym przekaźnik mi go odłącza ponownie naciskam start elektromagnes sie załacza przekaźnik po upłynięciu ustawionego czasu go rozłacza itd wydaje sie proste.

Obrazek

informacja typu podłącz zasilanie do 1x 2z przycisk start do 1c itp bardzo by mi pomogła oraz wytłumaczenie co i jak oznacza ;D

Wróć do „Podzespoły i układy”