Sygnał impulsowy -> sygnał ciągły. Jak?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Sygnał impulsowy -> sygnał ciągły. Jak?

Postautor: robert_ugo » ndz 09 kwie 2006, 14:38

Ostatnio zrobiłem układ dzięki któremu po wykryciu podczerwieni zapala sie dioda. Pilot wysyła podczerwień impulsowo. Dioda zamontowana w układzie mryga, a ja chciałbym żeby moja dioda świeciła światłem ciągłym i bez zmiany natęrzenia światła (próbowałem już z kondensatorem ale wtedy dioda świeci "falisto"). Jest na to jakiś sposób?

I podkreślam że jestem dopiero raczkującym elektronikiem.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 09 kwie 2006, 18:09

Podaj sygnal na bramke z przerzutnikiem Schmitta (np. 4093). Na wyjsciu dostaniesz sygnal cyfrowy z ktorego juz mozesz (przez tranzystor oczywiscie) zasilac diode.
Pozdr.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » ndz 09 kwie 2006, 18:20

A możesz mi troche bardziej wyjaśnić jak to bedzie działać? Jakiego tranzystora moge użyć? I jakiego producenta mi doradzasz?

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » ndz 09 kwie 2006, 19:16

Wszytko zalezy jakie sygnał masz na wyjściu swego detektora(to taki scalak z 3 nózkami - TSOP1736?). Wtedy dajesz faktycznie bramkę (może być nawet inwerter z wejściem schmitta) np 4093(4xnand). Jeśli nie mozna wysterować wejścia bramki - mozna właczyć potencjometr np 1M między plus a masę i suwak przez 100K do wejścia. W ten sposób podpolaryzujesz bramkę wstępnie i łatwiej ją wysterować. Natomiast na wyjściu bramek formujacych najprościej przerzutnik monostabilny 4047 z ponawianiem wyzwalania z angielska "retrigger mode" - znajdziesz w dokumentacji scalaka. Każdy impul wyzwalający powoduje przedłużenie stanu na wyjściu przerzutnika o czas wynikający z elemntów RC. Jak impulsy beda "rzadsze" od stałej czasowej monowibratora to będa przerwy na wyjściu. A jak częstsze to na wyjsciu nic się nie zmieni. W ten sposób dopuki bedzie siało impulsami podczerwieni, doputy bedzie stały stan na wyjściu a o to chodziło. Gdzieś mam zrobiony tester pilotów właśnie na TSOP1736 i 4 NAND (4011 albo 4093) i widzę migajaca diodkę oraz mam podsłuch modulacji na buzerku. Ale teraz nie pamiętam jak spiąłem TSOP1736 z bramkami... :(

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » ndz 09 kwie 2006, 23:14

Proponowalem 4093 zeby mozna bylo wlaczyc przed nia zwykly uklad RC i zeby nic sie nie wzbudzalo. Skoro mozna zapalic diode to zakladam ze mozna tez wysterowac bramke... TSOP daja zwykle dosc "cywilizowany" sygnal wiec nie powinno byc problemu.
Pozdr.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » pn 10 kwie 2006, 17:27

Przepraszam za moja nieobecnosc spowodowana klopotami z netem.

A moze mozna to w prostszy sposob? Bo jesli uzyje kondensatora to dioda swieci falisto, ale caly czas jest tam jakis przeplyw pradu. Wiec moze jest jakis uklad ktory po wykryciu przeplywu pradu uruchamia drugi, juz bez efektu "falistosci". Zdaje mi sie ze jakis tranzystor moglby tu pomoc.

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 10 kwie 2006, 20:04

Wlasnie zostal opisany taki uklad, nazywa sie "przerzutnik schmitta" :]
Proponuje czytac dokladniej - na wyjsciu dostaje sie sygnal TTL bez zadnych falowan. Chyba najprostszy i najskuteczniejszy sposob. Tranzystor w ogolnym przypadku wzmacnia liniowo wiec na wyjsciu dostaniemy takie samo "falowanie" tylko o wiekszej amplitudzie.
Pozdr.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » pn 10 kwie 2006, 20:31

Czyli juz mniejwiecej kapuje. Tylko teraz chodzi o dokumentacje. Jest jakas po polsku? Bo jak narazie moj pioziom angielskiego (jeszcze gdy dochodza slowka techniczne) jest mizerny. Tym wiecej teori tym lepiej :D .

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » pn 10 kwie 2006, 20:39

Coz, najlepsza metoda nauczenia sie technicznego angielskiego jest korzystanie jednoczesnie ze "zwyklego" podrecznika oraz proba "rozgryzienia" dokumentacji, ew. podpieranie sie slownikiem technicznym. Bez angielskiego ani rusz. Dokumentacja 4093 jest na pewno na Elenocie. Wiem ze nie ulatwiam ale czekam na konkretne pytania, moze jakis schemat... (moze byc na nim 101 bledow, byle byl)
Pozdr.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » wt 11 kwie 2006, 19:53

To w takim razie poprosze najbardziej przystepna dokumentacje.

PS: Jest duzo tych dokumentacju i nie wiem czy wszystkie opisuja ten sam uklad (bo zalezy mi na tym zeby pasowal do tego ktory bedzie w sklepie).

@edit
Wzielem pierwsza lepsza dokumentacje (na poczatku wzielem od NECa i dlatego moze mi sie odechciało dalszych poszukiwan).
http://www.elenota.pl/d.php?id=50495&pdf=bu4093b
Są tam z tego co mi sie wydaje 4 przezutniki. Mają one wejscia i wyjscia A, B i O. I teraz problem: jak to wszystko podlaczyc??

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » wt 11 kwie 2006, 23:12

"Gate" nie znaczy "przerzutnik"... "gate" to "brama", w elektronice zas uzywa sie nazwy "bramka"...
A i B to wejscia, O to wyjscie.
Wyjscie bramki NAND (nie-I) jest w stanie niskim tylko wtedy, gdy oba wejscia sa w stanie wysokim. W naszym przypadku ta wlasciwosc jest mniej wazna, istotna jest obecnosc przerzutnika Schmitta, (po opis odsylam tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przerzutnik_Schmitta ), ktory ma zapobiegac "falowaniu" sygnalu.
Dalsze (konstruktywne) pytania mile widziane.
Pozdr.

PS. Ta dokumentacja jest bardzo prosta i bez "fajerwerkow", wystarczy znac zasade dzialania 2 ukladow ktore wymienilem.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » śr 12 kwie 2006, 11:36

Czyli trzeba podlaczyc zasilanie (moze byc 9V?), do wejscia (A lub B) wyjscie odbiornika irdy, a do O diode?

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » śr 12 kwie 2006, 17:58

Może coś sobie uściślijmy... Powiedz co to za "czujnik" podczerwieni ewentualnie podaj jakiegoś linka do schematu/dokumentacji. Bo tak się nie dogadamy... Jeśli to dioda odbiorcza na podczerwień - musi być dobudowany ekstra wzmacniacz. Same bramki nie dadzą sobie rady. Co prawda można by je linearyzować... ale to raczej niestosowane rozwiązanie. Typowe to niszkoszumna operacyjka(+ filtr pasmowy).
Natomiast jeśli to moduł odbiornika IR to z pewnością takowy wzmacniacz posiada na pokładzie. Wtedy mozna jak podawałem podpolaryzować wejścia AB bramki złaczone razem i na wyjściu już mieć sygnał prostokątny o stałej amplitudzie, który to wystarczy podać na filtr RC i następną bramkę juz w celu wytworzenia stałego poziomu, niezależnego od pulsacji IR.
Bo na razie to sobie gdybamy, robiąc Ci coraz większy mętlik w głowie.
Problem jest kompleksowy, i trzeba mieć obraz całości przed oczami.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » śr 12 kwie 2006, 18:07

Ten uklad odbiorczy to TSOP1736. Jej sygnal wyjsciowy spokojnie moze zasilic diode bez zadnych dodatkow. I jeszcze gdybym wiedział co to znaczy "podpolaryzować wejścia AB" i "podać na filtr RC"...

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » śr 12 kwie 2006, 19:23

Skoro TSOP1736 - to w datasheet masz układ wyjscia. Jest to tranzystor obciazony rezystorem. Więc myślę że polaryzacja bramki jest zbędna. Po prostu podłącz zwarte wejscia dowolnej bramki na wyjście TSOP i zobacz co się dzieje na wyjściu bramki. W zalezności od poziomu napięcia na wyjściu TSOP powinieneś otrzymać zanegowany stan na Q bramki. I powinien on się zmieniać w takt nadawanego sygnału. Jesli tak - to bramka jest prawidłowo sprzężona z odbiornikiem IR.
Albo wracam do układu monostabilnego na 4047. Byc może, uda się go podłączyć bezpośrednio pod TSOP wtedy nalezy zastosować układ jak na załączonym zdjęciu. Są tam przedstawione wyprowadzenia, wzór na stłą czasową RC i co się dzieje na końcówkach. Scalaczek tani , 2 elementy i moze podpasi. Zasilanie od 3 do 18V a najlepiej takim napięciem jak TSOP.
Załączniki
Clipboard01.jpeg

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 12 kwie 2006, 19:55

Diodus, czy nie uwazasz ze bezposrednie zasilanie diody LED z wyjscia diody odbiorczej IR wydaje sie troche.... awykonalne? Dlatego od razu zalozylem ze skoro mamy bezposrednie sterowanie to z TSOP, i nawet nie pytalem, wlasnie zeby nie robic metliku... Ale skoro jest juz gotowy i sprawdzony uklad to nie bede dalej wymyslal, widac ryba lepsza od wedki...
Pozdr.
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie 2006, 22:58 przez movzx, łącznie zmieniany 1 raz.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » śr 12 kwie 2006, 20:22

Juz sie troche zamotalem. Na poczatku zostal opisany uklad 4093. Teraz diodus zaproponowal uklad 4047. Czyli czego ja moge uzyc? Co bedzie prostrze w wykonaniu? I tak wogule o jakiej bramce diodus piszesz?

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 12 kwie 2006, 23:00

4047 to tym razem nie bramka a przerzutnik monostabilny - czyli taki ktory po okreslonym czasie wraca do stanu wyjsciowego :)
Pozdr.

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » czw 13 kwie 2006, 0:46

MOVZX; owszem - połączenie diody z diodą raczej się nie sprawdzi. I nie starałem się zakładać że to TSOP..To było jedynie lużna myśl z racji ceny i dostepności owego układu. Równie dobrze mógł to być stary moduł od TV, gdzie pracuje tylko dioda i operacyjka, a nawet 2-3 tranzystory. Te układy raczej nie ułatwiały dalszej obróbki bo nie miały wyjścia TTL. To był tylko preamp. Ale skoro już się dowiedzieliśmy(tylko czemu nie od razu) że to TSOP - to tematu nie ma.
robert_ugo; Są 2 koncepcje - jedna od movzx z bramką schmitta(której ni e rozwinął poza bramkę formującą - a potrzeba jeszcze podłaczyć bramkę która podtrzyma stan przy pomocy układu RC) czyli 4093, i moja z przerzutnikiem monostabilnym.
Nie wiem jaką miał koncepcję movzx, ale uklad na 4093 moze wyglądac tak: jedna bramka (zwarte AB) do TSOP, wyjście tej bramki podłaczone szeregowo do rezystora ok 10k, do drugiej nóżki rezystora podpięty kondensator do masy i również z tej nózki (robi się węzeł) rezystor szeregowo 10K do zwartych AB drugiej bramki. Powstanie taki układ "T", gdzie rezystory to daszek a kondziorek to nóżka ;). Rezystory powinno się dawać ze wzgledu na obciążalność wyjść i wejść układów CMOS. Co do kondensatora - to możesz sie pobawić i dać np. 100nF, 1uF, 10uF na początek. Wszystko zalezy od tego jak często powtarzają sie impulsy IR i czy chcesz aby układ natychmiast się wyłaczał czy po chwili.
Mój pomysł to uniwibrator czyli układ który wyzwolony krótkim impulsem daje na wyjściu określony stan tak długo jak to wynika z dołaczonych elementów RC(wzór do obliczenia jest na skanie strony)i każdy następny impuls podtrzymuje ten stan, pod warunkiem że stała czasowa uniwibratora jest większa niż częśtotliwośc powtarzania się impulsów. Mówiąc obrazowo, jak dasz podtrzymanie 1s, to gdy impulsy bedą częściej niż 1s wówczas na wyjściu bedzie cały czas ten sam stan(np zapalona dioda). W ten sposób osiągniesz co chciałeś - ciąg impulsów IR wywoła podtrzymanie stanu wyjściowego na ustalonym poziomie. Jeśli się uda wysterować 4047 bezpośrednio z TSOP to potrzebujesz 3(!) elementów - rezystor, kondensator i 4047 który kosztuje ok 2 zł ( 4093 - koszt ok 1-1,5zł). Oczywiście nie licze jakiegoś kondensatorka 100-470nF podpiętego między zasilanie + i - scalaka(także gdy stosujesz 4093).
Więc chyba jako zapalony, początkujący elektronik mozesz sobie pozwolić na wydatek tych 5zł i wypróbować oba układy. To jedyny sposób żeby się czegoś nauczyć. A jak cię stać - to kup taką płytke montażową do układów bez lutowania. Kosztuje kilkanaście do kilkudziesieciu zł i całość montuje się wtykając końcówki elementów w otworki(jak w podstawkach od układów scalonych). ufff mam nadzieje że rozwiałem wątpliwości :)

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » czw 13 kwie 2006, 15:29

Chyba zastosuje koncepcje diodusa (uniwibrator). Wydaje mi sie ona prostrza i bardziej zrozumiala. I teraz chciałbym wiedziec co gdzie podlaczyc. Jaki rezystor i kondensator zastosowac zeby przedluzal impuls przez 1-1,5s?
PS: ze wzoru nie wiem jak to obliczyc bo niewiem jak mozna pomnozyc rezystor przez kondensator... A co do plytki montazowej to jeszcze sie zobaczy.

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » czw 13 kwie 2006, 20:30

A więc tak: z danych katalogowych (przeglądaliśmy datasheet od 4047? coo?) wynika że dla pracy monostabilnej zaleca sie pojemności >1000pF i rezystor w zakresie 10K<R<1M. Zaś co do kondensatora - zaleca się nieelektrolityczny. PO prostu trzeba coś założyć. Np pojemność(bo nie da się regulować) a w miejsce rezystora potencjometr np 100K lub 470K montażowy. Tm=2,48*r*c. Czyli weźmy np 1uF i 470K, co powinno dać ok 1,1s. Co prawda ciężko o mały 1uF i w dodatku nie elektrolityczny, ale myślę zę do takich zastosowań jego stabilnośc nie ma znaczenia. Mozna dać nawet równolegle 3 kondziorki monolityczne od blokowania zasilania . Strasznie pływaja im pojemniści pod wpływem temperatury, ale co za różnica czy będzie 0,9s czy 1,3s. W ostateczności wsadź elektrolita(albo najleppiej tantala). A polaryzację sprawdź miernkiem na końcówkach kondenastora w układzie.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » czw 13 kwie 2006, 21:34

Troche chaotycznie to piszesz. Moze dla zaawansowanego elektronika to nie problem ale moja wiedza na temat elektroniki nadal jest uboga. Mowisz ze mozna zastosowac rezystor 470K za R i 3 kondensatory nielektrolityczne po okolo 0,3-0,4uF za C? I tak wogule co to jest ta polaryzacja (PS: nie mam miernika)?

diodus
Aktywny użytkownik 1
Aktywny użytkownik 1
Kontaktowanie:

Postautor: diodus » czw 13 kwie 2006, 23:18

Hmmm nie chciałem mędrkowac - ale troszkę muszę.
Zacznijmy o warsztatu...
Miernik to podstawa. Bez niego nie ma się co rzucać na elektronikę. Bo jak coś zadziała - to dobrze, ale w razie problemów jest nieoddzownym przyjacielem każdego elektronika. Na początek wystarczy jakiś standardowy za 30-40zł. Nawet taki za 20 lepszy niz nic. Chyba warto wiedzieć czy układ nie działa dlatego że bateryjka padła(metoda językowa raczej nie jest miarodajna) czy może gdzieś nie ma przejścia i nie dochodzi prąd. Mozna badać diody, tranzystory(omomierz i trochę doświadczenia), jak się zatrze napis (albo przypali lekko) to i rezystor idzie sprawdzić. itp, itd... Po prostu robienie ukladów bez pomiarów to jak chodzenie w labiryncie - teoretycznie można wyjśc, praktyka jest tragiczna. Nie rozwijam sprawy metodyki pomiarów bo to nie czas i miejsce.
Zasilacz - na początek moze być jakiś "wtyczkowy" byle ze stabilizacją. Do prostych układzików 200-300mA to wystarczajacy prąd zasilajacy. Łatwo takie w handlu dostać - przełaczane 3, 4.5 ,5 ,6itp V. Tylko jak wcześniej zaznaczyłem - koniecznie stabilizowany. Później możesz jakiś własny uskutecznić w miare nabywania umiejetności.
I dobra rada na początek. Kup sobie kilka rezystorków rzędu 5-10om i przy uruchamianiu wielu układów warto dać taki w szereg z zasilaniem aby w razie pomyłki wszystko nie poszło z dymem. Co najwyżej zadymi rezystorek a układ czestokroć udaje się uratować. No chyba że Cię stac na zasilacz z regulacja pradu wyjściowego i zabezpieczeniami.
No i wiedza...W internecie jest masa "oślich łączek" dla elektroników. Trzeba niestety siąść i poczytać. A układy starać się robić ze zrozumieniem a nie chybił-trafił.
A co do kondensatorków - tak, jakieś wylutowane z płyt komputerowych albo kupione 330-470nF nie elektrolityczne(takie perełki, walce, dyski) w ich przypadku polaryzacja nie wystepuje. Na biegunowośc patrzy się (koniecznie) w elektrolitach. Ale to chyba sobie doczytasz na necie.

robert_ugo
Raczkujący użytkownik 2
Raczkujący użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: robert_ugo » pt 14 kwie 2006, 9:42

Moze poprosze mame to sie zrobi jakies wieksze zakupy (miernik, zes. montazowy).
Co do zasilania to juz jakis mam zasilacz chyba ze stabilizacja (jak kupie miernik to zobacze). Byl mi ptrzebny do TSOP bo on wymaga 5V. Ma wejscie, wyjscie i gniazdo.
A co do reszty to juz mniejwiecej rozumiem.
Zrobilem szkic jak mniejwiecej ma to wygladac. Popraw mnie jak cos jest zle.

A- Zasilacz 5V
B- TSOP
C- 3 kondesatory polaczone rownolegle nieelktrolityczne
D- dioda
R- rezystor
Załączniki
ukl2.GIF
(8.12 KiB) Pobrany 3465 razy

Wróć do „Podzespoły i układy”