POMOCY (podlaczenie wzmacniacza samochodowego JL )

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Pix3l
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

POMOCY (podlaczenie wzmacniacza samochodowego JL )

Postautor: Pix3l » śr 02 mar 2005, 20:37

Witam! mam maly problem. Jestem dopiero raczkujacym fanem car audie. kupilem siebie ostatnio wzmacniecz JL e6450 tylko ze bez zadnej instrukcji! chcial bym bo podlaczyc tylko nie wiem zabardzo jakiej grubosci mam kupic kable! no i rowniez nie wiem jaki bezpiecznik mam wsadzic przy akumulatorze na kablu zasilajacym 9jezeli jest wogole potrzebny) moja jednostka sterujaca jest radyjko JVC KD-S71. to radyjko ma wyjscie wzmacniaczowe na jednego czincza a w owym wzmacniaczu jest wejscie na 3 czincze z czego kazdy odpowieda za inna pare kanalow (tak tez przeczytalem na stronce). jest tam oczywiscie jeszcze wiele innych przelacznikow o ktorych tez nie mam zielonego pojecia! jezeli ktos sie na tym zna to bardzo bym prosil o pomoc! wiem ze jest to dobry wzmacniacz ale zeby to sprawdzic to musze go najpierw podlaczyc :) i przy okazji nie skopac czegos:))
z gory dziki za pomocna dlon!!
pozdrawiem!!

PI

pomocy

Postautor: PI » śr 02 mar 2005, 21:51

Witam; JL ma strone w sieci i tam jest instrukcja obsługi i w pewnym sensie montażu dopału.Polecam.
PI

Pix3l
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Pix3l » śr 02 mar 2005, 22:18

czy mowisz o amerykanskiej stronce JL? bo jesli tak to na niej bylem i tak szczerze powiedziawszy to z tej instrukcji to nic nie skumalem :? wiec jesli masz jakies inne pomysly to bardzo prosze o rade. z gory dzieki!

PI

wzmacniacz....

Postautor: PI » czw 03 mar 2005, 1:39

Witam; na stronie JLjest kompletna, przyzwoita instrukcja dla tego wzmacniacza. Jest to wzmak 6-cio kanałowy z mozliwościa pracy mostkowej i dodatkowo mozna go skonfigurowac dla woofera (trzeci kanał stereo jako mono mostkowy). Zaleznie od potrzeb może pracować jako "single ended" stereo na cztery głosniki przód/tył lub w układzie mostkowym stereo na dwa głosniki. Zawsz pozostaje do wykorzystania trzecia para kanałów - 5 i 6. Ale to wszystko jest w instrukcji (manual'u!).
Sterowac dopał mozna ze specjalnych wyjść radia samochodowego, jeżeli są i tak jest najlepiej,ale mozna tez z wyjść głosnikowych - do tego są wejścia wysokiego poziomu w dopale.
Jezli kolegi radio ma tylko jednegi cincha, to na pewno nie jest on przeznaczony do sterowania dopału; powinny byc dwa co najmniej.
Co do zasilania - przewody zasilające co namniej 4mm kw (nawet 6 mm2)
i bezpiecznik 25 do 30 A. T zn., normy dopuszczaja 10 amperów na mm2
dla miedzi przy pracy ciągłej z takim obciążeniem, ale w samochodzie bezpieczniej jest miec grubszy przewód ze względu na duże ewentualne prądy zwarciowe i skończony czs reakcji bezpiecznika - chodzi o to, aby bezpiecznik zdążył przerwać obwód, zanim zacznie sie palic instalacja.
Proponuję zatem starannie przeczytać manual (instrukcję) i do dzieła!!
Wygląda, że ten dopał jest rzeczywiście niezły.
PI

PI

jak podł...

Postautor: PI » czw 03 mar 2005, 2:25

Jeszcze raz; cos z tymi cinch'ami jest nie tak - wzmak ma 6 cinch'y
czyli trzy pary (3 x L/P ); radia JVC, które sobie obejrzałem maja normalnie, zaleznie od wersji, 2 lub 4 cinch'e. No i nie znalazłem w dostepnych źródłach modelu KD-S71; czy to jest z CD?

Pix3l
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Postautor: Pix3l » czw 03 mar 2005, 17:59

jezeli chodzi o radio to owszem jest ono na CD i mo ono wyjscie na dwa czincze (L/P). a problem mam taki poniewaz w dopale mam wejscie na 6 czinczy (czyli 3x L/P) i jazdy z tych czinczow jest przypozadkowany innym dwom kanalom czyli pierwsze wejscia (L/P) sa przypozadkowane 1 i 2 kanalowi, drugi czincz (L/P) jest przypozadkowany 3 i 4 kanalowi i tak dalej (tak jak w kinie domowym:) ) no i wlansie nie wiem jak to zrobic zebym podlaczym tylko jednego czincza (L/P) a gralo mi ze wszystkich 6 glosnikow...
z gory dziki za pomoc

Wróć do „Podzespoły i układy”