IRFIBC20G gdzie kupic?

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
skylear
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

IRFIBC20G gdzie kupic?

Postautor: skylear » pn 13 cze 2005, 21:41

Jak w temacie nie mam pojecia gdzie mozna dostac taki tranzystor,a moze ktos wie czym to mozna zastapic ?

pozdrawiam

jang

Postautor: jang » pn 13 cze 2005, 22:01

www.tme.pl IRFIBC30G Odrobinę inna rezystancja (mniejsza) ale to pomyślna wiadomość. Tranzystor nienajtańszy no ale cóż.... TME to bardzo droga firma.

Gość

Postautor: Gość » pn 13 cze 2005, 22:26

dzieki bardzo za pomoc,ale czy jesli rezystencja jest troszke nizsza ,czy bedzie wszystko ok ?(tranzystor do TV,a ja na elektronice bardzo sie nie znam),

PI

IRF....

Postautor: PI » pn 13 cze 2005, 23:01

Witam; ten IRF.... to nic specjalnego, po prostu izolowany MOSFET 600Vdss, 1,7A(Id). Mozna włożyć cokolwiek o zbliżonych parametrach - oczywiscie nieco wyższych, np. STP3NK60ZFP, STP4NK60ZFP itd. W większości przypadków zamienniki MOSFETów są dobrze tolerowane, rezystancja Rdss nie jest zazwyczaj tak istotna, o ile mieści się w rzędzie wielkości. Poza tym w pracy impulsowej licza się bardziej inne parametry, a te MOSFET'y zazwyczaj spełniają - "in corpore".
Jest sporo izolowanych MOSFETów spełniających te warunki. Co do ceny, jak znam życie, nie powinny byc droższe, niż 4 - 6 zyli. Co do cen, TME nie jest najlepszym miejscem.

Gość

Postautor: Gość » wt 14 cze 2005, 18:39

wymienilem tranzystor na BUK444(tak mi doradzomo)nie wiem czego byla wina ale wystrzelil regulator napiecia(?) ,zostal mi tylko napis STR i pod spodem 6456 teraz w sklepie nie wiedza co bylo na poczatku napisu(jaka literka,czy cyfra),i ja juz nie wiem gdzie tego szukac ,moze ma ktos pomysl jaka jest cala nazwa?

^Target
Aktywny użytkownik 2
Aktywny użytkownik 2
Kontaktowanie:

Postautor: ^Target » wt 14 cze 2005, 19:36

mam takie coś (niestety w domu, przywiozę w poniedziałek). Wylut ze starego monitora LG. Obudowa w pełni izolowana, otwór umiejscowiony niesymetrycznie, ponad 10 nóg. Na teraz pamiętam tylko, że to było coś od Sanyo, bo miało oznaczenie STK i cyferki. Jak wrócę do domu to odpiszę pełne oznaczenie.

A poza tym oznaczenie BUK444 nie jest kompletne. Końcówka decyduje
o maksymalnym napięciu Uds. Jeżeli dali ci wersję -200 albo -400 to mógł nie wytrzymać. Jeśli tak to pewnie przebiło tranzystor, a wskutek tego mogło paść kilka rzeczy. Miejmy nadzieję, że wystrzelony scalak jest jedyną "ofiarą". A jeśli tranzystor masz dobry i dobrze go przelutowałeś (chyba wszystkie MOSy mocy mają tą samą kolejność wyprowadzeń) to oznacza, że już poprzednio scalak oberwał a teraz zakończył żywot.

Jak będę miał symbol kostki to dam znać.

Gość

Postautor: Gość » wt 14 cze 2005, 20:49

to tranzystor BUK 444 600B, a wystrzelona kostka ma piec nog ,no i napis t(to co zostalo) ....STR
.....6456,TELEWIZOR(1miewsieczny LG 100hz,kupiony w polsce),mialem gwarancje ale mieszkam za granica i transport do servisu w kraju drogo wynioslby,a kolega(fachowiec...)powiedzial,ze to prosta sprawa i zrobi,no i tak wyszlo,a moze ktos sie orientuje jaki bylby koszt naprawy w servisie lg w kraju,jak dotad to walnieta dioda C011M-15,tranzystor IRFIBC20G no i to co opisalem wyzej(ale mysle ,ze jeszcze cos doleci...)

PI

IRFIBC i co....?

Postautor: PI » wt 14 cze 2005, 23:54

Witam; pytanie zasadnicze: co to za TV - model, typ chassis (to jest czasem napisane na nalepce z tyłu). Gdzie stał ten IRFIBC....., bo chyba nie w zasilaczu; cos tam znalazłem w sieci, ten wystrzelony układ to STR6456(R) - sterownik zasilacza SMPS. W schemacie, który mam, zasilacz tego TV wygląda dość wrednie; jeżeli wywalił STR, to nie z powodu tego IRF..... Jeżeli schemat, który posiadam jest podobny do Pana TV - a jest to mozliwe w przypadku LG - to IRFIBC nie jest związany z układami zasilania TV, ale jest tranzystorem sterującym kluczem (tranzystorem) odchylania poziomego poprzez mały transformatorek. Ale może jest inaczej, bo nie mam pewności co do typu TV.
PI

Gość

Postautor: Gość » śr 15 cze 2005, 10:02

jest to model LG RE-29FA34RX ,z tego co wiem to IRFIBC20G stal w zasilaczu ,a regulator napiecia(?)STR6456 tez mysle ,ze nie strzelil z powodu tranzystora,poprostu gdy tv byl uruchamiany nie byly podlaczone tasmy do ykladu sterowania(?)(fachowiec jednak twierdzi ,ze to wina tranzystora).Prosilbym ,moze ktos ma namiary na schemat tego tv bo ja juz przekopalem siec i nic

pozdrawiam

PI

LG

Postautor: PI » śr 15 cze 2005, 13:19

Witam; STR6456 nie jest regulatorem napięcia, tylko sterownikiem zasilacza SMPS - jest to bardzo ważny element zasilacza, zawierający wewnątrz tranzystor wykonawczy. Co do IRFIBC, upieram się przy swoim;bardzo by pomogło okreslenie, jakie to chassis, poniewaz jest bardzo wiele modeli TV tego samego producenta opartych na tym samym chassis, więc łatwiej jest znaleźć po typie chassis, niż po modelu TV.
Jak się coś odłącza w odbiorniku i nie robi się tego z pełna znajomością układu i wzajemnych powiązań poszczególnych bloków, to trzeba sie liczyć z poważnymi uszkodzeniami, bardzo powaznymi!!!!! w chwili załączenia zasilania. To oznaczenie diody, októrym Pan pisał wcześniej, jest troche podejrzane???? Jeżeli coś znajdę, to się odezwę. Poza tym, schemat w ostateczności można kupic - jest kilka firm, które handlują schematami, można zamówić przez internet, a w Niemczech jest słynna firma w Berlinie - Schaltungdienst Lange, która równiez sprzedaje schematy, także przez internet można zamówić.
PI

PI

IRF......

Postautor: PI » czw 16 cze 2005, 21:29

Witam; no i cisza... tenTV oparty jest na chassis MC036. Na tym samym chassis oparte jest co najmniej kilka modeli odbiorników LG. Tyle na razie.
PI

Gość

Postautor: Gość » pt 17 cze 2005, 8:46

dziekuje za pomoc,ale jednak wysylam tv do servisu lg,bo raczej tutaj nic nie zrobie,koszt jesli nic wiecej nie dojdzie to okolo 120zl,jeszcze raz dzieki

pozdrawiam

Gość

Postautor: Gość » śr 13 lip 2005, 11:11

televizor wrocil z servisu dziala,ale obraz byl za ciemny no i geometria nie ustawiona,obraz rozjasnilem w trybie servisowym,ale geometri jakos nie daje rady ustawic,moze ktos posiada service mode do tego tv(chassis MC036A),albo taki tv(29FA34RX) i moglby mi przeslac ustawienia.Bede bardzo wdzieczny

pozdrawiam

Wróć do „Podzespoły i układy”