Wzmacniacz ??

Zadaj tu pytanie, jeśli nie wiesz w jaki sposób zrobić układ realizujący założone funkcje.
Atom
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1

Wzmacniacz ??

Postautor: Atom » ndz 06 lis 2005, 20:57

Witam
Posiadam transformator 2x30V i 2X7,5A 450W
Poszukuje wzmacniacza audio pod ten trafo.
Miałem już jede zbudowany na TDA 7293 lecz po odkręceniu potencjometru do połowy poprostu sie spalił.
Dlatego prosze o jakis fajny schemat.
Szkoda aby mi taki trafo lezał bezużytecznie bo z tego można całkiem potężny wzmacniacz zrobić.
Dlatego prosze was o pomoc

Gość

Postautor: Gość » śr 09 lis 2005, 18:58

Ej pomożecie mi w sprawie tego wzmaciacza czy nie

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » śr 09 lis 2005, 21:24

Propozycja niekonstruktywna:
Skoro jest trafo a nie ma pomyslu na zastosowanie - zawsze mozna pchnac na Allegro :D
Sam bym chetnie kupil do zasilacza - gdyby bylo za rozsadne pieniadze :D
Pozdr.
BTW: Gotowego schematu wzmaka mozna poszukac na elektrodzie - niedawno sam poszukiwalem z niezlym skutkiem.

PI

Postautor: PI » śr 09 lis 2005, 21:46

Witam; miałem się nie "wcinac", ale...... trafo to najmniej istotny element, kiedy chce sie budowac wzmacniacz. Najpierw nalezy okreslić, co się chce - tzn podstawowe parametry. I wtedy dopiero mozna w kolejnym etapie mówic o trafie sieciowym. Dlaczego TDA7293 sie "zjarał" ???? Ano pewno dlatego, że przekroczone zostały jakies skrajne parametry, ale z danych trafa nie wynika, aby chodziło o napiecie - prawdopodobnie nie wytrzymał obciążenia. I tak będzie zawsze, gdy nie sprawdzi sie mozliwosci obciążeniowych wzmaka. Co z tego, że napięcie zasilajace nie zostało przekroczone......
Rzeczywiście, projektów wzmacniaczy dostepnych w różnych miejscach w sieci i nie tylko jest nieskończona ilość. Chodzi jednak o okreslenie, czego sie chce, wtedy prosze bardzo, mogę i ja cos podrzucić.
PI

Gość

Postautor: Gość » czw 17 lis 2005, 23:34

nie jestem pewien czy nie chodziło o napięcie. po wyprostowaniu i przejściu przez kondensatory prawdopodobnie zrobiło się grubo ponad +- 40 V - nie jestem pewien czy ta kostka to wytrzymuje

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » czw 17 lis 2005, 23:52

Jesli zjaral sie po podkreceniu potencjometru to raczej chodzilo o przeciazenie. Przy wiekszym obciazeniu napiecie spada wiec to raczej nie to.
I wciaz tajemnica pozostaja oczekiwane parametry wzmacniacza...
Pozdr.

Gość

Wzmacniacz ??

Postautor: Gość » sob 19 lis 2005, 0:10

A ja sądze że przy tak wysokim napieciu jak na tą kość to dałeś gościu ile da ci wycisnąć a przy wyższym napieciu zasilania to wzrosta dużo ilość ciepła oddawanego i nie wyrobił radiator

movzx
Aktywny użytkownik 3
Aktywny użytkownik 3
Kontaktowanie:

Postautor: movzx » sob 19 lis 2005, 1:55

Wlasciwie to dosc ciekawe ze na polowie zakresu TDA sie spalil...
ST chwali sie ze ten uklad ma podwojne zabezpieczenie termiczne...
Wiec albo to co pisza jest czysta teoria albo uklad zostal zle zrobiony.
Pozdr.

ivangel
Raczkujący użytkownik 1
Raczkujący użytkownik 1
Kontaktowanie:

TDA7293

Postautor: ivangel » śr 30 lis 2005, 22:52

Ten scalak MA zabezpieczenie przeciwzwarciowe!! moze pracowac bez sygnalu do +-50V, z sygnalem +-40V (sprawdzone z sygnalem do okolo +-43V, ale mocno sie grzeje i przy slabym radiatorze moze sie zabezpieczac). jest zato dosc podatny na niesymetrie w zasilaniu, ale to musi byc dobre pare V roznicy. Podejzewam zle wykonany uklad, zle parametry elemnetow zewnetrznych, a nie wade samego ukladu, z ktorych niezle firmy robia prawdziwe i drogie wzmacniacze - bardzo dobrze pracuje z lampa w przedwmacniaczu - polecam!

Gość

Postautor: Gość » czw 01 gru 2005, 2:45

Jesli uklad byl montowany "na pajaka" to byc moze cos do czegos dotknelo, bzzz... i posprzatane :(
Pozdr.

Gość

Postautor: Gość » wt 17 sty 2006, 21:33

:roll: polecam konstrukcję z Eektora elektronika 1/94 super wzmak jest całość na jego temat na elektrodzie w dziale własnych konstrukcji.

Wróć do „Podzespoły i układy”